Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Πώς οι άνθρωποι θα γίνουν ένα πολυπλανητικό είδος.

 Φανταστείτε να βλέπετε τη Γη να ανατέλλει από το σπίτι σας στην Mars Base Alpha, ένα μέρος γεμάτο με ρομπότ εξόρυξης, ερευνητικές κάψουλες και σκάφη προσεδάφισης φορτίων. Όλοι μαζί χτίζουν την επόμενη ανθρώπινη γειτονιά 140 εκατομμύρια μίλια μακριά από τον αρχικό πλανήτη - σε έναν νέο πλανήτη-πατρίδα.Χρόνια νωρίτερα, τα ρομπότ έψαχναν τον Άρη για κοιτάσματα πάγου και αξιοποιήσιμο ρεγκόλιθο για να παράγουν οξυγόνο, νερό και οικοδομικά υλικά. Οι ηλιακοί συλλέκτες, που μεταφέρονταν με πτήσεις φορτίου από τη Γη, παρήγαγαν ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τις αυτοματοποιημένες κατασκευές.

Τώρα, οι πρώτοι ανθρώπινοι κάτοικοι του Άρη διεξάγουν έρευνες και καλλιεργούν τρόφιμα σε βιοδομές. Τρώνε τρισδιάστατα εκτυπωμένο βοδινό κρέας και πίτσα. Φιλοξενούν τουρίστες. Κάνουν ακόμη και Instagramming.

Ίσως σε αυτόν τον αιώνα, οι άνθρωποι να γίνουν ένα πολυπλανητικό είδος. Θα ξεκινήσουμε από τη Σελήνη και τον Άρη, τους κοντινότερους πλανητικούς συγγενείς μας, πριν εξερευνήσουμε φυλάκια στο ηλιακό μας σύστημα. Θα κάνουμε αυτό το μνημειώδες άλμα επειδή μπορούμε - και πρέπει. Η Γη δεν θα είναι εδώ για πάντα.

Όπως δήλωσε ο ειδικός στη διαχείριση καταστροφών Vinay Gupta, "Η διαπλανητική και στη συνέχεια η διαστρική ζωή επιτρέπει στη δημιουργία να δημιουργήσει ανείπωτα θαύματα για δυνητικά τρισεκατομμύρια χρόνια".

Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν ένα πολυπλανητικό είδος

Η Γη μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της. Ο Nick Bostrom, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει περιγράψει λεπτομερώς τους πολυάριθμους "υπαρξιακούς κινδύνους" που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: πυρηνικό ολοκαύτωμα, γενετικά τροποποιημένα λάθη, καταστροφικά νανορομπότ, ακόμη και η σταδιακή απώλεια της ανθρώπινης γονιμότητας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ, οι ωκεανοί του πλανήτη θα μπορούσαν να περιέχουν αρκετό άνθρακα μέχρι το 2100 ώστε να ξεκινήσει ένα "γεγονός μαζικής εξαφάνισης".Οι επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων μπορεί να διαρκέσουν 10.000 χρόνια ή και περισσότερο, αλλά θα ήταν έξυπνο να ξεκινήσετε και να προετοιμαστείτε τώρα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Γη έχει ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι από εμάς θα πρέπει να σκεφτούν να μετακομίσουν. Ο ιδρυτής της SpaceX Elon Musk πιστεύει ότι μια αποικία στον Άρη απαιτεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους για να είναι βιώσιμη. Ο Μασκ δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτόν τον πληθυσμό μέσα σε έναν αιώνα.

Η προοπτική εγκαθίδρυσης μιας ανθρώπινης παρουσίας σε έναν άλλο πλανήτη μπορεί να φαίνεται απίθανη από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν έχουν δαμάσει πραγματικά την Ανταρκτική. Δύο Ελβετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ στον Άρη ή οπουδήποτε αλλού.

Γιατί λοιπόν να προσπαθήσουμε; "Για να έχουμε ένα μεγαλύτερο μέλλον", δήλωσε ο Robert Zubrin, ιδρυτής και πρόεδρος της Mars Society. "Για να έχουμε ένα ανοιχτό μέλλον. Για να ανοίξουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέους κλάδους του ανθρώπινου πολιτισμού που θα προσθέσουν τα δημιουργικά τους ταλέντα στην ανθρώπινη ιστορία".

Άλλωστε, είμαστε ήδη στο δρόμο μας.

Οι 50 στόχοι της NASA για να γίνουμε ένα πολυπλανητικό είδος

Το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA σχεδιάζει μια σταδιακή στρατηγική δεκαετιών για την επίσκεψη στη Σελήνη και τον Άρη. Το πρόγραμμα θα βασιστεί σε εμπορικά και κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα έργα για την προσεδάφιση και τη διατήρηση ανθρώπων και στις δύο επιφάνειες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, η NASA παρουσίασε έναν κατάλογο 50 στόχων για την επίτευξη του Άρη, τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων διαβίωσης και την επιστροφή στη Γη. Μεταξύ αυτών:

- Ανάπτυξη συστημάτων για τη διαβίωση, τη λειτουργία και την εξερεύνηση του πληρώματος στην επιφάνεια του Άρη για την αντιμετώπιση κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με την επιστήμη και τους πόρους.


- Ανάπτυξη ολοκληρωμένων ανθρώπινων και ρομποτικών συστημάτων με αλληλοσυσχετίσεις που επιτρέπουν τη μέγιστη επιστημονική επιστροφή από την επιφάνεια και την τροχιά του Άρη.


- Δημιουργία και προώθηση της αυτόνομης κατασκευής, της προσγείωσης ακριβείας, της μεταφοράς στην επιφάνεια, της ISRU βιομηχανικής κλίμακας και των προηγμένων κατασκευαστικών δυνατοτήτων για την υποστήριξη μιας μελλοντικής και συνεχούς ανθρώπινης σεληνιακής παρουσίας και μιας ισχυρής σεληνιακής οικονομίας.


- Επίδειξη της δυνατότητας χρήσης προϊόντων που παράγονται από πλανητικές επιφάνειες ή διαστημικούς πόρους, μειώνοντας τη μάζα που απαιτείται να μεταφερθεί από τη Γη.

Αναπτύσσουμε ταχύτατα την τεχνολογία για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθιστώντας τους ταυτόχρονα ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικούς σε κλίμακα. Ο Μασκ κατατάσσει το κόστος ως καθοριστικό παράγοντα για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Η αποστολή του Elon Musk να κάνει τα ταξίδια στον Άρη προσιτάΤο 2017, ο Μασκ υπολόγισε ότι το κόστος ενός ταξιδιού στον Άρη με την παραδοσιακή τακτική των διαστημικών οργανισμών θα κόστιζε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ανά άτομο. Οποιαδήποτε συζήτηση για μια Mars Base Alpha τελειώνει εκεί. Αλλά αν αυτό το κόστος ήταν ισοδύναμο με τη μέση τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ (περίπου 440.000 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022), τότε οι άνθρωποι θα ενδιαφέρονταν, θεωρητικοποίησε ο Μασκ.


Η μείωση του κόστους ταξιδιού απαιτεί τέσσερα βασικά στοιχεία:


- επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους


- Τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε τροχιά


- Παραγωγή καυσίμου στον Άρη


- Επιλογή του πιο αποδοτικού προωθητικού υλικού


Η SpaceX και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογία για την επίτευξη αυτών των στόχων. Τον Φεβρουάριο, ο Μασκ δήλωσε ότι το Starship της SpaceX βρίσκεται πιο κοντά στο να γίνει ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα μεταφοράς που θα μπορούσε να μεταφέρει ένα εκατομμύριο τόνους φορτίου σε τροχιά γύρω από τη Γη ετησίως (υποθέτοντας τρεις εκτοξεύσεις την ημέρα). Ο Μασκ αναφέρει το ένα εκατομμύριο τόνους ως το όριο φορτίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη.

Οι ερευνητές μοντελοποιούν την ανάπτυξη επιτόπιων προωθητικών υλικών από τοπικά υλικά του Άρη και συστήματα προώθησης υψηλής ταχύτητας για την ανάπτυξη αποδοτικών και οικονομικά αποδοτικών μεταφορών. Μόλις φτάσουν εκεί, πώς θα ζουν οι άνθρωποι στον Άρη; Η ζωντανή (βιοτεχνολογική) τεχνολογία μπορεί να δώσει την απάντηση.

Υποστήριξη της πολυπλανητικής ζωής με ζωντανή τεχνολογία

Η Lynn Rothschild, ανώτερη ερευνήτρια στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, είναι ειδική στην αστροβιολογία. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι στον Άρη θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας βακτήρια και θα αναπτύσσουν σπίτια από μύκητες. Η Rothschild δήλωσε ότι η καλλιέργεια δομών στον Άρη από μύκητες αντί της αποστολής δομικών υλικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει το 90% του προβλήματος της μεταφοράς upmass. Το κλειδί είναι η συνθετική βιολογία.


Ο Ρότσιλντ το αποκαλεί αυτό "ζωντανή τεχνολογία", η οποία ξεκινά με τη δύναμη του κυττάρου. Μικροσκοπικοί οργανισμοί θα παράγουν μετάξι, μαλλί, λατέξ, πυρίτιο και άλλα υλικά. Θα στέλνουμε ψηφιακές πληροφορίες σε βιοτεχνολογικά εργοστάσια στον Άρη μέσω αλληλουχιών DNA. Θα παράγουμε και θα αποθηκεύουμε ενέργεια χρησιμοποιώντας ζωντανούς οργανισμούς. Η Rothschild είπε ότι ένας από τους φοιτητές της ενσωμάτωσε άτομα αργύρου στο φυτικό DNA για να φτιάξει ένα ηλεκτρικό καλώδιο.


"Μόλις σκεφτείτε τη ζωή ως τεχνολογία", είπε η Rothschild, "έχετε τη λύση".


Οι άνθρωποι έχουν πολλούς πρακτικούς λόγους να γίνουν πολυπλανητικοί. Όμως η αποστολή δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής για το είδος. Είμαστε ακόμα εξερευνητές και οραματιστές, οπότε ας αξιοποιήσουμε αυτή τη φιλοδοξία για έναν φιλόδοξο σκοπό.


"Η ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο η επίλυση προβλημάτων", δήλωσε ο Musk. "Πρέπει να υπάρχουν πράγματα που σας εμπνέουν, που συγκινούν την καρδιά σας. Το να βγεις εκεί έξω, να γίνεις ένας διαστημικός πολιτισμός και να κάνεις την επιστημονική φαντασία να μην είναι φαντασία για πάντα, νομίζω ότι είναι ένα από αυτά τα πράγματα".

newsweek.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΓΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ, ΒΑΡΙΑ ΒΑΡΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή