Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ανησυχητική μείωση των ροών των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στο Ιράκ-Η Βαγδάτη κατηγορεί την Τουρκία για αυτό.

 Η Βαγδάτη κατηγορεί την Τουρκία, η οποία έχει κατασκευάσει φράγματα στο έδαφός της.

Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση της στάθμης των υδάτων στο νότιο Ιράκ, ενημέρωσαν οι αρχές στη Βαγδάτη την Κυριακή, οι οποίες υποσχέθηκαν μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση στη χώρα που πλήττεται από την ξηρασία.

Στη Nassiriya, την πρωτεύουσα της επαρχίας Dhi Qar στο νότιο άκρο του Ιράκ, η στάθμη του ποταμού Ευφράτη είναι τόσο χαμηλή που μπορείς να δεις την κοίτη κατά τόπους, κοντά στις όχθες και τις προβλήτες των γεφυρών στο νερό.

Ο Τίγρης και ο Ευφράτης πηγάζουν από την Τουρκία και οι ιρακινές αρχές κατηγορούν τακτικά την Άγκυρα και την Τεχεράνη ότι μείωσαν σημαντικά τη ροή των ποταμών προς το Ιράκ, λόγω των φραγμάτων που κατασκευάστηκαν ανάντη. Αναφερόμενος στη «μείωση της στάθμης των υδάτων σε ορισμένες νότιες επαρχίες», το υπουργείο Υδάτινων Πόρων του Ιράκ την Κυριακή κατηγόρησε την κρίση «στη μικρή ποσότητα νερού που προέρχεται από τη γειτονική Τουρκία», σύμφωνα με δήλωση.

«Αυτό οδήγησε σε ξαφνική μείωση των αποθεμάτων νερού της χώρας», πρόσθεσε. Το φαινόμενο εντείνεται από τις λανθασμένες πρακτικές άρδευσης στο Ιράκ, με την υπερβολική εκμετάλλευση του νερού από τα ποτάμια, το υπουργείο κατηγορεί τους αγρότες ότι «δεν σέβονται τις εκτάσεις» που δημιούργησαν οι αρχές για τις καλλιέργειες του φετινού χειμώνα.

Τα κύρια αποθέματα νερού της χώρας συγκρατούνται από φράγματα στο βόρειο Ιράκ, εξοργίζοντας τακτικά τις νότιες επαρχίες που αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση.

Η μείωση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στα νότια είναι «προσωρινή», δήλωσε ο Khaled Chamal, εκπρόσωπος του υπουργείου Υδάτινων Πόρων.

Με τη μείωση των βροχοπτώσεων και τα διαδοχικά χρόνια ξηρασίας, το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου