Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητσοτάκης σπεύδει για εκλογές, θα τις προκηρύξει 9 Μαρτίου αξιοποιώντας την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει να μπαίνει όλο και περισσότερο στο κλίμα των εκλογών.













 Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων ξεκινάει μετά την παύση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Από πλευράς κυβέρνησης, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το χρόνο των εκλογών με το κυρίαρχο σενάριο να παραμένει η 9η Απριλίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες η προκήρυξη των εκλογών να γίνει στις 9 Μαρτίου είτε μέσα από ένα τηλεοπτικό μήνυμα στο Μαξίμου είτε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.
Στις 10 Μαρτίου θα κλείσει η Βουλή.

Εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επίσπευση των εκλογών την βοηθάει και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνταράσσεται από εσωστρέφεια η οποία ξεκίνησε από την καταδίκη Παππά, συνεχίστηκε με την κόντρα Τσίπρα-Πολάκη και την αποπομπή του δεύτερου από τα ψηφοδέλτια και ενδεχομένως να συνεχιστεί αφού τις επόμενες ημέρες το ειδικό δικαστήριο θα αποφανθεί για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη και τη υπόθεση Νovartis.

Επίσπευση εκλογών.

Η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές, ευνοεί τον Πρωθυπουργό να αναπτύξει το αφήγημά του το οποίο συνοδεύεται με θετικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα ο νέος κατώτατος μισθός που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, στις 3 Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Όπως λέγεται, ο νέος κατώτατος μισθός μπορεί να έχει μπροστά το νούμερο 8, δηλαδή να φτάσει τα 800 ευρώ.

Στις Αχαρνές και μετά Θεσσαλονίκη.

Πλέον, ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει να μπαίνει όλο και περισσότερο στο κλίμα των εκλογών, αρχίζοντας συστηματικές περιοδείες σε όλη την Αττική και συνεχίζοντας τες και στις μεγάλες περιφέρειες. Σήμερα, Τρίτη 28/2 θα βρεθεί στις Αχαρνές, ένα μεγάλο δήμο στα βόρεια της Αττικής όπου θα βρεθούν και πολλοί από τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής. Ενώ την Τετάρτη, 1/3 αναμένεται να ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος μετά και την απόσυρση Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Βαρόμετρο η συμπρωτεύουσα μετά την απόσυρση Καραμανλή.

Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δύο από τους βασικούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η συσπείρωση και η ενεργοποίηση των ψηφοφόρων της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη είναι για πρώτη φορά τόσο σημαντική, μετά την απόσυρση του Κώστα Καραμανλή και αυτό που βγαίνει από τις συναντήσεις που είχαν τα δύο κορυφαία στελέχη είναι ότι δεν φτάνει μόνο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην συμπρωτεύουσα.
Θα πρέπει να επικοινωνηθεί το κυβερνητικό έργο και ειδικότερα το αναπτυξιακό πλάνο της πόλης.
Ο λόγος είναι, πέραν των άλλων, το μεγάλο ποσοστό που λαμβάνει στην περιοχή ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη γίνεται βαρόμετρο του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Έρχονται νέες δημοσκοπήσεις.

Tέλος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουνε οι δημοσκοπήσεις από εδώ και πέρα καθώς πρώτον θα δείξουν εάν έχει γίνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ από την περίπτωση Πολάκη. Η περίπτωση Πολάκη συγκεντρώνει αντισυστημική ψήφο η οποία –εάν τελικά- υπάρξει οριστική διαγραφή του θα αποβεί μοιραία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, στο Μαξίμου βλέπουν μέσω των δημοσκοπήσεων ότι δεν μπορεί να περπατήσει το σενάριο κυβέρνηση μειοψηφίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει με ΣΥΡΙΖΑ νικητή.

Σωτήρης Πίκουλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου