Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η "μοίρα" του Ερντογάν μπορεί να εξαρτάται από την κακή αντιμετώπιση του σεισμού.

 Ο κακός χειρισμός της φυσικής καταστροφής στην Τουρκία από τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα APK μπορεί να σφραγίσει τη μοίρα τους στις επερχόμενες εκλογές. Op-ed.

Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να ξεθάβει από τα συντρίμμια του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται ότι τα θαλάσσωσε. Και οι προηγούμενες αυταρχικές πράξεις του μπορεί να έκαναν την καταστροφή χειρότερη από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Πολυώροφες πολυκατοικίες κατέρρευσαν στο έδαφος, συνθλίβοντας αμέτρητους κατοίκους.

Όσο τρομακτικός κι αν είναι ο απολογισμός των νεκρών, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Οσμάν Μπιλγκίν, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση για να συντονίσει τις προσπάθειες αρωγής.

Δεκάδες Τούρκοι δικηγόροι κατέθεσαν ποινική μήνυση στην Ανώτατη Εισαγγελία της Άγκυρας κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλών υπουργών και κυβερνητών. Τους κατηγορεί για "εσκεμμένη αμέλεια", νοθεία προσφορών και παράβαση καθήκοντος.

Οι πρώτοι ανταποκριτές της Τουρκίας έχουν επικριθεί για τις σχετικά αργές αντιδράσεις τους. Ο εκπαιδευμένος από το ΝΑΤΟ τουρκικός στρατός κινητοποιήθηκε πολύ αργά για να σώσει πολλά θύματα.

"Ήταν μια πλήρης αποτυχία τις πρώτες κρίσιμες 48 ώρες λόγω της κατάρρευσης της ιεραρχίας, κυρίως επειδή όλοι περίμεναν μια εντολή από τον πρόεδρο Ερντογάν", δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του Σκανδιναβικού Δικτύου Έρευνας και Παρακολούθησης με έδρα τη Σουηδία, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στο Investigative Project on Terrorism. Αλλά ο Ερντογάν δίστασε να ενεργοποιήσει τον στρατό. "Υπολόγισε λανθασμένα τι θα μπορούσε να χειριστεί η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν μια εντελώς λανθασμένη υπόθεση".

Αντί να ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη επαρκούς αντίδρασης της κυβέρνησής του στην καταστροφή, ο Ερντογάν αντέδρασε στην κριτική και περιέγραψε αυτό που συνέβη ως πράξη της μοίρας.

"Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει, αυτό είναι μέρος του σχεδίου της μοίρας", δήλωσε ο Ερντογάν.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να είναι στα χέρια των Τούρκων πολιτών. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη, είτε στις 14 Μαΐου είτε τον Ιούνιο, ανάλογα με την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί τις προσπάθειες ανάκαμψης και τις εκλογές.

Ένας συνασπισμός έξι κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμματος του οποίου ηγείται ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για να τον νικήσει.

Δεν είναι σαφές πώς ο σεισμός και η αντίδραση της κυβέρνησης θα επηρεάσουν την ψηφοφορία. Όμως ο σεισμός προκάλεσε ζημιές και οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 10% του ΑΕΠ της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων.

Οι απώλειες επιδείνωσαν την κατάσταση για την ήδη προβληματική τουρκική οικονομία.

"Αυτό σίγουρα θα περιπλέξει τις ήδη υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας. Αλλά η χώρα μπορεί ακόμη να το αντιμετωπίσει, δεδομένου του μεγέθους της εθνικής της οικονομίας. Ο πραγματικός βιομηχανικός κόμβος της Τουρκίας βρίσκεται στα δυτικά και όχι στα νοτιοανατολικά, όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί. Ωστόσο, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις", δήλωσε ο Bozkurt.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν σθεναρά στις επικρίσεις. "Αρκετοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα με βάση τίποτα περισσότερο από την καταδίκη τους για την ανεπαρκή αντίδραση του κράτους στην καταστροφή και τις εκκλήσεις τους για περισσότερη βοήθεια", ανέφερε την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Τέτοιες σκληρές τακτικές "ήταν [ένα] χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακυβέρνησης του Ερντογάν εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Bozkurt. "Μεταθέτει την ευθύνη στη μοίρα και τον Θεό για να βγάλει τον εαυτό του καθαρή και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη μη λήψη μέτρων για τον σεισμό εκ των προτέρων. Νομίζει ότι οι πράξεις του δεν λογοδοτούν και [μπορεί] να ενεργεί ατιμώρητα".

Ο Ερντογάν επέρριψε ομοίως την ευθύνη στη "μοίρα" τον περασμένο Οκτώβριο, όταν 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη σε κρατικό ορυχείο. Η αμέλεια και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας οδήγησαν στην τραγωδία. Ο Ερντογάν διέταξε έρευνα, αλλά οι δηλώσεις του περί "μοίρας" προκάλεσαν επικριτές που είπαν ότι η χαλαρή εποπτεία δεν ήταν θέμα μοίρας.

"Λυπάμαι για την απώλειά σας, μακάρι ο Αλλάχ να δώσει υπομονή", είπε ο Ερντογάν σε μια γυναίκα που έχασε τον αδελφό της στο ορυχείο. Ο αδελφός της είχε προειδοποιήσει για διαρροή αερίου περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την έκρηξη, αλλά η προειδοποίησή του αγνοήθηκε.

"Γιατί μαζικοί θάνατοι συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία; Δεν υπάρχουν ορυχεία και σε άλλες χώρες του κόσμου;" ρώτησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. "Γιατί οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν εκεί; Εξάγουν περισσότερο άνθρακα από ό,τι εμείς. Λένε, 'Θα αναλάβουμε δράση'. Πού ήσασταν για 20 χρόνια; Ποιος θα λογοδοτήσει σε αυτές τις οικογένειες;"

"Στην Αγγλία και τη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο του "μαρτυρίου", επειδή εκεί δεν υπάρχουν αξιωματούχοι που να ρίχνουν το φταίξιμο στη μοίρα", δήλωσε ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Selahattin Demirtaş. "Κανείς δεν πρέπει να κάνει άλλες ανοησίες. Οι σφαγές των εργαζομένων είναι σκόπιμες δολοφονίες για χάρη μεγαλύτερου κέρδους".

Στον σεισμό, πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν ήταν σχετικά καινούργια. Οι αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι επέτρεψαν στους εργολάβους να μην πληρούν τους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κτιρίων της Τουρκίας παραμένουν σε κίνδυνο, δήλωσε ο Taner Yuzgec, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κατασκευαστών Μηχανικών.

Οι μαζικές απώλειες από τα κτίρια που κατέρρευσαν πίεσαν τις τουρκικές αρχές να συλλάβουν τουλάχιστον 113 εργολάβους για να κατευνάσουν την αυξανόμενη οργή.

Εν τω μεταξύ, οι επικριτές λένε ότι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών υπέστη ζημιά αφού ο Ερντογάν εκκαθάρισε τις τάξεις του εκπαιδευμένου προσωπικού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

"Η έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, στη διανομή βοήθειας περιέπλεξε περαιτέρω το θέμα", δήλωσε ο Bozkurt. "Η AFAD και ίσως και άλλοι κυβερνητικοί θεσμοί αγιάστηκαν το 2016, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν εκκαθάρισε περίπου 150.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους, πολλούς ... έμπειρους δημόσιους λειτουργούς, και τους αντικατέστησε με κομματικούς και πιστούς που δεν έχουν καμία αξία εκτός από την κομματική ιδεολογία".

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από όλο τον κόσμο, ορισμένοι αξιωματούχοι ήταν απρόθυμοι να εκφράσουν δημόσια την εκτίμησή τους για ορισμένες από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που επενέβησαν.

Αυτό συμβαίνει επειδή "το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης Ερντογάν επικεντρώνεται σε αυτή τη διαίρεση μεταξύ Ισλάμ και μη Ισλάμ, Τουρκία εναντίον Δύσης", δήλωσε ο Bozkurt. "Ανησυχούν ότι η διεθνής βοήθεια που εισέρρευσε στην Τουρκία μετά τον σεισμό μπορεί να βλάψει αυτό το αφήγημα για το οποίο εργάστηκαν σκληρά για να το κατασκευάσουν".

Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συρρέει, ακόμη και από χώρες που είχαν πολιτικές διαμάχες με την Τουρκία, όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τουρκικές αρχές μπορεί να μην τη διανείμουν δίκαια.

"Οι θεσμικοί μηχανισμοί και οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας στη γραφειοκρατία της Τουρκίας έχουν παραλύσει από το 2018, όταν ο Ερντογάν ανέλαβε αυτοκρατορικού τύπου προεδρικές εξουσίες στην Τουρκία", δήλωσε ο Bozkurt. "Βλέπουμε κάποιες διακρίσεις στην παροχή βοήθειας στις προσπάθειες μετά τον σεισμό, καθώς [η] κυβέρνηση Ερντογάν έχει δώσει προτεραιότητα σε εκλογικές ομάδες που υποστήριξαν την κυβέρνησή του στο παρελθόν".

Ορισμένοι υποστηρικτές του Ερντογάν διακίνησαν θεωρίες συνωμοσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν τους καταστροφικούς σεισμούς χρησιμοποιώντας ένα μυστικό όπλο ικανό να μετακινεί το έδαφος.

Η γελοία συνωμοσία διαψεύστηκε ευρέως από τους επιστήμονες.

Οι παρατηρητές συγκρίνουν αυτή την καταστροφή με τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999, ο οποίος κατά πολλούς είναι αυτός που έφερε στην εξουσία τα ισλαμιστικά κόμματα υπό τον Ερντογάν. Θα συμβάλει και αυτός ο σεισμός με παρόμοιο τρόπο στο να χάσει ο Ερντογάν την εξουσία;

Ο Bozkurt είναι επιφυλακτικός δεδομένης της απόλυτης εξουσίας του Ερντογάν.

Όταν ο Ερντογάν ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία, "η Τουρκία είχε ακόμη έναν λειτουργικό ελεύθερο Τύπο [και] η πολιτική αντιπολίτευση [μπορούσε] να ανταγωνιστεί σχετικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές", δήλωσε ο Bozkurt. "Αυτή τη φορά, ο Ερντογάν ελέγχει ολόκληρα τα μέσα ενημέρωσης, την εκλογική επιτροπή, τη δικαιοσύνη και άλλους κυβερνητικούς θεσμούς. Το μόνο πράγμα που δυσκολεύεται να ελέγξει είναι οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές προκλήσεις καθώς και οι φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός. Αλλά μπορεί να διαμορφώσει το αφήγημα και να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση και γύρω από αυτά τα ζητήματα".

Ο κακός χειρισμός από τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα APK της πιο καταστροφικής φυσικής καταστροφής της Τουρκίας εδώ και έναν αιώνα μπορεί να σφραγίσει τη μοίρα τους στις επερχόμενες εκλογές, δεδομένου ότι βρίσκονταν σε δύσκολη θέση για την οικονομία ακόμη και πριν από τον σεισμό. Το να παίξουν το χαρτί της θρησκείας μάλλον δεν θα αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τον κακό χειρισμό αυτής της καταστροφής από τις τουρκικές αρχές, ο οποίος επιδείνωσε μόνο τα θύματά της.

israelnationalnews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου