Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Οι επιστήμονες εξηγούν τη μυστηριώδη μπλε λάμψη στην Τουρκία, που είναι προάγγελος μιας φυσικής καταστροφής.

 

Φωτιές της καταστροφής. Οι επιστήμονες εξηγούν τη μυστηριώδη λάμψη στην Τουρκία.

ΜΟΣΧΑ, 26 Φεβρουαρίου - RIA Novosti, Vladislav Strekopytov. 
Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, οι άνθρωποι είδαν μια μπλε λάμψη στον ουρανό - τόσο στις 6 όσο και στις 20 Φεβρουαρίου. 
Σχετικά με τον μυστηριώδη προάγγελο μιας φυσικής καταστροφής - στο υλικό του RIA Novosti.
σεισμική ενέργεια
Οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν σε βαθιά ρήγματα που χρησιμεύουν ως τα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. Τρεις τέτοιες πλάκες συγκλίνουν στην Τουρκία και τη Συρία : η Ανατολία, η Αραβική και η  πλάκα της Αφρικής (πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο γεωτεκτονικό σύστημα).
Η Arabian κινείται βόρεια και η Ανατολία, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας, ωθείται δυτικά. Η ολίσθηση των βράχων εμποδίζεται από την τριβή, η ενέργεια συσσωρεύεται. Όταν η τάση φτάσει σε μια κρίσιμη τιμή, εμφανίζεται μια διακοπή.
Μέρος της ενέργειας απελευθερώνεται με τη μορφή σεισμικών κυμάτων που προκαλούν καταστροφή και μέρος μετατρέπεται σε θερμότητα. Τις αναλαμπές που συμβαίνουν στον ουρανό πάνω από την τοποθεσία ενός σεισμού, οι επιστήμονες τις συνδέουν με ισχυρά ηλεκτρικά πεδία - μια άλλη συνέπεια της εκκένωσης μηχανικής καταπόνησης.

© RIA Novosti/Telegram
Πριν τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, παρατηρήθηκε μια μπλε λάμψη στον ουρανό

διεγερμένο αέριο
Ο πρώτος λόγος για τα ασυνήθιστα εφέ φωτισμού, τα οποία ονομάζονται «φώτα σεισμού» (σεισμός φώτα, ή EQL), είναι το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.

«Όταν μια κρυσταλλική ουσία παραμορφώνεται, δημιουργούνται ηλεκτρικά πεδία σε αυτήν», λέει ο Sergey Pulinets, επικεφαλής ερευνητής στο Διαστημικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Διδάκτωρ Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών. «Σε μια κανονική κατάσταση, κάθε κρύσταλλος έχει τη δική του κατεύθυνση αυτού του πεδίου, και το άθροισμά τους τείνει στο μηδέν. Αλλά υπό εξωτερική επίδραση, οι εντάσεις προστίθενται και προκύπτουν πεδία κολοσσιαίας ισχύος.
Η κανονική ένταση ηλεκτρικού πεδίου στην επιφάνεια της Γης είναι 100-150 βολτ ανά μέτρο. Πριν από έναν σεισμό, αυτός ο αριθμός μπορεί να πηδήξει σε αρκετά κιλοβολτ ανά μέτρο, σημειώνει ο επιστήμονας. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις αέρα δημιουργούν μια λάμψη παρόμοια με το σέλας, αλλά μόνο στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας - σε υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων.
Η μηχανική καταπόνηση στη ζώνη του ρήγματος φτάνει στο μέγιστο πριν από τη ρήξη των πετρωμάτων, δηλαδή αμέσως πριν τον σεισμό. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, η ισχύς του ηλεκτρικού πεδίου είναι επίσης στο αποκορύφωμά της.
"Η λάμψη προκαλεί διέγερση των ατμοσφαιρικών αερίων", εξηγεί ο Pulinets. "Τα ηλεκτρόνια μετακινούνται σε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας και όταν επιστρέφουν, εκπέμπουν ένα κύμα φωτός. Το χρώμα της ακτινοβολίας καθορίζεται από το μήκος κύματος, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ τα επίπεδα ενέργειας».

Συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία

Ιονισμός
Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ιονισμός του αέρα λόγω τόσο των ηλεκτρικών εκκενώσεων όσο και της απελευθέρωσης θαμμένων αερίων από τη ζώνη του ρήγματος.
"Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αέρια στον φλοιό της Γης", λέει ο επιστήμονας, "όταν η ακεραιότητα της λιθόσφαιρας διακυβεύεται, αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια. Υπάρχουν πάντα ευγενή αέρια, συμπεριλαμβανομένου του ραδιενεργού ραδονίου. Όταν διασπάται, εκπέμπει σωματίδια άλφα πολύ υψηλής ενέργειας που ενισχύουν τον ιονισμό.
Φορτισμένα ιόντα συνδέονται με μόρια νερού στην ατμόσφαιρα. Τα ιόντα μεγάλου σμήνους σχηματίζουν ένα διασκορπισμένο αιώρημα στον αέρα. Σε τέτοια περιβάλλοντα αερολυμάτων (π.χ. σύννεφα ομίχλης ή καπνού), ο ηλεκτρισμός εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα.

[σχετική φωτο: Μοντέλο αλληλεπιδράσεων στο σύστημα λιθόσφαιρας-ατμόσφαιρας-ιονόσφαιρας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού] http://www.iki.rssi.ru/seminar/2019021921/Slides/20190220_04_Titova.pdf
"Lithosphere–Atmosphere–Ionosphere Coupling (LAIC) Models

Προάγγελοι σεισμών
Δυστυχώς, φωτεινές λάμψεις ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού συμβαίνουν λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν από τους μετασεισμούς. Δεν προειδοποιούν έγκαιρα για μια καταστροφή, αλλά οι φυσικές διεργασίες που τις δημιουργούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό.
Ο Sergey Pulinets και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα μοντέλο σύζευξης λιθόσφαιρας-ατμοσφαιρικής-ιονόσφαιρας (Lithosphere-Atmosphere-Ionosphere Coupling - LAIC), το οποίο καθιστά δυνατή την πρόβλεψη των σεισμών με βάση την ανάλυση ορισμένων παραγόντων. Πρώτα απ 'όλα η αύξηση των εκπομπών ραδονίου. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι θερμικές ανωμαλίες. Οι "κηλίδες" της αυξημένης θερμοκρασίας είναι σαφώς ορατές από το δορυφόρο. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης είναι η δραματική -απότομη πτώση της υγρασίας.
«Όταν τα μόρια του νερού «κολλάνε» στα ιόντα του σμήνους (των συστάδων), η υγρασία πέφτει απότομα», λέει ο ερευνητής. «Για παράδειγμα, πριν από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου, η υγρασία έπεσε από 100% σε 35% μέσα σε λίγες ώρες. Στις 20 Φεβρουαρίου ήταν ακόμη πιο αισθητό - η υγρασία έπεσε στο μηδέν και στη συνέχεια επέστρεψε-αναπήδησε στο εκατό τοις εκατό".
Αφού κλείσουν οι ρωγμές, ο ιονισμός σταματά και η υγρασία αυξάνεται-ανεβαίνει. Βρέχει συχνά και απότομα, μέσα σε λίγες ώρες, η θερμοκρασία πέφτει κατά τέσσερις με πέντε βαθμούς. Ακόμη και χιόνισε στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.
Οι αλλαγές στις ηλεκτρικές ιδιότητες επηρεάζουν επίσης τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην ιονόσφαιρα, ανωμαλίες που μπορούν να καταγραφούν από δορυφόρους εμφανίζονται αρκετές ημέρες πριν από έντονες τεκτονικές κινήσεις.
Το μοντέλο LAIC, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη μόνο τη σεισμική δραστηριότητα, βασίζεται σε μια ολόκληρη σειρά φυσικών παραγόντων. Η διαδοχική εκδήλωσή τους - αύξηση στις συγκεντρώσεις ραδονίου, αύξηση της θερμοκρασίας του επιφανειακού αέρα και, τέλος, ιονόσφαιρες ανωμαλίες - αναμφίβολα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, υποδηλώνει έναν επικείμενο σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου