Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Σενάρια πολέμου Ισραήλ-Ιράν: Ποιος θα χτυπήσει πρώτα;

 Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ιερουσαλήμ, εισβολή της IDF που απειλεί τη Βηρυτό και αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν: Η εις βάθος ανάλυση προσφέρει μοναδικά λεπτομερή πολεμικά σενάρια Ισραήλ-Ιράν.


Σενάρια πολέμου Ισραήλ-Ιράν: Ποιος θα χτυπήσει πρώτα;  1
Σενάρια πολέμου Ισραήλ-Ιράν (Φωτογραφία: ffikretow / iStock)

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν πιθανό πόλεμο στα βόρεια σύνορά του που θα είναι πιο έντονος και καταστροφικός από τις προηγούμενες συγκρούσεις, αναφέρει μια εκτεταμένη νέα μελέτη. Μια στρατιωτική σύγκρουση πιθανότατα θα ρίξει το IDF εναντίον εχθρικών δυνάμεων από το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ και θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μάχες εντός του Ιράν.

Το Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφάλειας του Ισραήλ συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της άμυνας για να πραγματοποιήσει μια εις βάθος ανάλυση της αυξανόμενης βόρειας απειλής. Το think tank δημοσίευσε τη μελέτη αυτή την εβδομάδα (μόνο στα Εβραϊκά προς το παρόν), προσφέροντας ποια μπορεί να είναι η πιο λεπτομερής περιγραφή μέχρι σήμερα σεναρίων πολέμου Ισραήλ-Ιράν.

Ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην απειλή πυραύλων ακριβείας παραμένει ταξινομημένο και υποβλήθηκε σε αξιωματικούς της άμυνας, ανέφερε το N12 News .

Η μελέτη συντάχθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο INSS Brig. Ο γεν. (Res.) Udi Dekel, ανώτερος ερευνητής του INSS, αντισυνταγματάρχης (res.) Orna Mizrahi, και εμπειρογνώμονας στρατιωτικών και στρατηγικών υποθέσεων Yuval Bazak.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων λέει ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ως αποτέλεσμα τριβής μεταξύ του IDF και των αντιπροσώπων του Ιράν στο Λίβανο ή τη Συρία. Ωστόσο, το Ισραήλ ή το Ιράν μπορεί επίσης να ξεκινήσουν έναν πόλεμο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, μια προληπτική επίθεση του IDF για να εξουδετερώσει τις απειλές της Χεζμπολάχ ή μια αιφνιδιαστική επίθεση από την Τεχεράνη εάν πιστεύει ότι αυτό θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια στρατιωτική σύγκρουση θα χαρακτηρίζει άνευ προηγουμένου βία και καταστροφή. Εάν σβήσει εκτός ελέγχου, μια ένοπλη σύγκρουση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο που διεξήχθη σε διάφορα μέτωπα.

Ισραήλ υπό πυρκαγιά.

Ένας βόρειος πόλεμος θα αποτελέσει μια ακραία πρόκληση για το IDF και για το σπίτι του Ισραήλ, λέει το INSS. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι μια σύγκρουση θα εκραγεί με λίγη ειδοποίηση εκ των προτέρων ή πιθανώς χωρίς προειδοποίηση. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της μαζικής επίθεσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ:  

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ θα χτυπηθεί με άνευ προηγουμένου δύναμη από πολλές κατευθύνσεις. Η μελέτη προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύει πάνω από 1.000 πυραύλους καθημερινά , συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ή εκατοντάδων πυρομαχικών ακριβείας. Πυραύλοι μεγάλης εμβέλειας μπορούν επίσης να εκτοξευτούν από τη Συρία και ενδεχομένως από το Ιράκ.

Οι πυραύλοι με ακρίβεια θα στοχεύουν στρατηγικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των διυλιστηρίων, των αεροδρομίων, των στρατιωτικών βάσεων και της αεροπορικής άμυνας . Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι ο άξονας του Ιράν θα κτυπήσει επίσης κυβερνητικά κτίρια στην Ιερουσαλήμ και στα κεντρικά γραφεία του IDF στο Τελ Αβίβ .

Σενάρια πολέμου Ισραήλ-Ιράν: Ποιος θα χτυπήσει πρώτα;  2
Πυραυλική επίθεση στην Κνεσέτ; (Φωτογραφία: Spiroview Inc / Shutterstock.com)

Παράλληλα, τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά θα στοχεύουν τα κέντρα πληθυσμού του Ισραήλ μαζί με πυραύλους ακριβείας για να κατακλύσουν τις αντιπυραυλικές συστοιχίες. Οι εχθρικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να χτυπούν το σπίτι με πυραύλους ακόμη και αν το IDF εισβάλει βαθιά στον Λίβανο, λέει η μελέτη.

Η Χεζμπολάχ θα κινητοποιήσει επίσης τις ελίτ δυνάμεις της για επιδρομές κομάντο στο Ισραήλ , με στόχο τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνοεπιθέσεις θα πλήξουν τις κρίσιμες υποδομές , με έμφαση στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου και στα ζωτικά στοιχεία.

Η οικονομία του Ισραήλ θα μετακινηθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βασικές υπηρεσίες όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ενδέχεται να διαταραχθούν , προειδοποιεί το INSS. Οι θαλάσσιοι λιμένες και τα αεροδρόμια της χώρας θα επηρεαστούν επίσης σημαντικά και θα λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα.

Επιχειρήσεις πολέμου IDF.  

Η αρχική πρόκληση του IDF θα είναι να καλέσει και να αναπτύξει τις εφεδρικές δυνάμεις του για έναν πόλεμο με δύο μέτωπα. Στις πρώτες 48-96 ώρες της σύγκρουσης , ο στρατός θα επικεντρωθεί σε αμυντικές κινήσεις προτού στραφεί σε επιθετικές επιχειρήσεις, λέει η μελέτη.

Η Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει σε δράση σε πολλαπλά μέτωπα, εστιάζοντας αρχικά στη διασφάλιση της υπεροχής του αέρα και τη λήψη προηγμένων πυραύλων και εκτοξευτών στο Λίβανο και τη Συρία. Παράλληλα, το Ναυτικό θα αναπτυχθεί για την προστασία στρατηγικών θαλάσσιων πόρων και για τη διατήρηση ανοικτών θαλάσσιων λωρίδων.

Μόλις μεταβεί σε αδίκημα, το IDF θα στοχεύσει να βλάψει σοβαρά τα περιουσιακά στοιχεία και τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, την περιοχή της Βηρυτού και αλλού. Ο στρατός θα εξαλείψει επίσης τα οχυρά της ομάδας στα υψίπεδα του Γκολάν.

Επιπλέον, το Ισραήλ θα καταστρέψει τις υποδομές του Λιβάνου που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των πολεμικών προσπαθειών της Χεζμπολάχ, λέει η μελέτη.

Ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο
Η Πολεμική Αεροπορία θα επιτεθεί σε πολλά μέτωπα (Αρχείο: Πρεσβεία των ΗΠΑ Ισραήλ / Wikimedia Commons)

Στη Συρία, το IDF θα κτυπήσει για να εξουδετερώσει τις δυνάμεις και τις υποδομές των σιιτών πολιτοφυλακών ενώ θα καταστρέφει επίσης τις στρατιωτικές βιομηχανίες της Συρίας. Το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο αφού πληγώσει σοβαρά τη Χεζμπολάχ και αποδυναμώσει τον άξονα του Ιράν στο σύνολό του, λέει η μελέτη.

Το INSS αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή σε ένα πιθανό κτύπημα του  IDF στο έργο ακριβείας της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Οι πιθανότητες μιας προληπτικής επίθεσης θα αυξηθούν δραματικά εάν η ομάδα παράγει περισσότερους από 500 πυραύλους καθοδηγούμενους από ακρίβεια , κάτι που θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ.

Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει ένα προληπτικό κτύπημα, θα πρέπει να στοχεύει σε μια σύντομη σύγκρουση που θα τελειώσει μέσα σε λίγες μέρες, ενώ θα βλάψει σοβαρά τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, λέει η μελέτη. Δεδομένου του υψηλού κινδύνου κλιμάκωσης σε μεγαλύτερη σύγκρουση, ο στρατός θα πρέπει να θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση ετοιμότητας για εισβολή στον Λίβανο.

Σενάρια πολέμου μεγάλης κλίμακας.

Μια περιορισμένη σύγκρουση μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση, λέει το INSS. Ένα σενάριο είναι το Ισραήλ να ξεκινήσει ή να ενταχθεί σε μια ευρεία στρατιωτική εκστρατεία που στοχεύει στην καταστροφή ή την αποδυνάμωση σε μεγάλο βαθμό του σιιτικού άξονα στο Λίβανο και τη Συρία. Για να επιτευχθεί αυτό, το IDF θα ξεκινήσει μεγάλες επιχειρήσεις που θα εκτείνονται μέχρι τα σύνορα του Ιράκ.  

Αυτός ο τύπος πολέμου θα απαιτήσει μια μεγάλη εφεδρική κλήση της IDF και εντατικές επιθέσεις για να καταστρέψει τα πυραυλικά συστήματα του εχθρού και τη στρατιωτική υποδομή. Ο στρατός θα καταλάβει επίσης στρατηγικές περιοχές εντός του Λιβάνου ως μέρος μιας αμυντικής στάσης για να διαταράξει τις επιδρομές της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.  

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων λέει ότι αυτό το σενάριο μπορεί επίσης να απαιτήσει μια βαθύτερη επίγεια επίθεση στον Λίβανο, και ενδεχομένως στη Συρία, για να εξουδετερώσει τις απειλές και να τερματίσει τον πόλεμο πιο γρήγορα. Ωστόσο, το Ισραήλ διατρέχει τον κίνδυνο να παρασυρθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, προειδοποιεί η μελέτη.  

Στρατιώτες IDF
Το IDF θα μπορούσε να εισβάλει στο Λίβανο (Αρχείο: IDF / Creative Commons )

Το πιο ακραίο σενάριο που διερευνά το INSS είναι μια μακρά περιφερειακή σύγκρουση σε πολλά μέτωπα. Ένας τέτοιος πόλεμος θα έβλεπε το IDF να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Ιράν. Σε αυτήν την περίπτωση, το Ισραήλ πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει μια θεμελιώδη στρατηγική αλλαγή στα βόρεια σύνορά του, λένε οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας, το Ισραήλ θα επιδιώξει να νικήσει τον άξονα του Ιράν στο Λίβανο και τη Συρία, καταστρέφοντας ταυτόχρονα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στο ιρανικό έδαφος. Αυτό το σενάριο έχει εκτεταμένες στρατιωτικές επιπτώσεις, καθώς το IDF θα πρέπει να πολεμήσει σε τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα, λέει η μελέτη.

Ο στρατός θα καλέσει ολόκληρη την εφεδρική του δύναμη και το Ισραήλ θα λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης σε όλους τους τομείς της ζωής. Το IDF θα στοχεύσει επίσης στην εκτέλεση μιας προληπτικής επίθεσης για την ελαχιστοποίηση των επιθέσεων στο σπίτι του Ισραήλ. Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις θα ξεκινήσουν μια γρήγορη εισβολή στο Λίβανο που θα απειλούσε τη Βηρυτό.

Ένας τέτοιος περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις για το IDF, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μάχης με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, πυραυλικές επιθέσεις και επίγειες επιθέσεις από τη Γάζα και αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει βαλλιστικές και πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν.

Δεδομένης της διπλωματικής και στρατιωτικής πολυπλοκότητας της σύγκρουσης, ο συντονισμός Ισραήλ-ΗΠΑ θα είναι ύψιστης σημασίας, τονίζει η μελέτη. Το Ισραήλ θα χρειαστεί προμήθειες στρατιωτικών εργαλείων καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Η Αμερική θα διαδραματίσει επίσης βασικό ρόλο στην ολοκλήρωση των συμφωνιών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με όρους ευνοϊκούς για το Ισραήλ.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL RADAR : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου