Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Προβληματισμός για την κατάσταση του Στόλου: Μισοβυθισμένο ρυμουλκείται μετά από εμβολισμό του το Ν/Θ «Καλλιστώ»

 Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.

Προβληματισμός υπάρχει για την κατάσταση του Στόλου μετά το σημερινό ατύχημα της σοβαρής σύγκρουσης του Ν/Θ «Καλλιστώ» με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ έξω από το λιμάνι του Πειραιά.Ενώ ξεκίνησε πριν από λίγο η ρυμούλκηση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ», στο οποίο σημειώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων μετά τη σύγκρουση, δημιουργείται η εύλογη απορία πως δεν αντιλήφθηκαν το φορτηγό πλοίο το οποίο έρχονταν καταπάνω τους. 

Το ατύχημα έγινε γύρω στις 7:30 το πρωί που σημαίνει πως είχε ξημερώσει για τα καλά και υπήρχε άπλετο φως. Επίσης υπήρχε άπνοια, μηδενικοί άνεμοι δηλαδή.

Συν τοις άλλοις μιλάμε για ένα φορτηγό πλοίο που σημαίνει πως διαθέτει «ιδιαίτερο μέγεθος». Άρα είναι ορατό ακόμα και από μύωπες...

Να προσθέσουμε πως το φορτηγό πλοίο κινούνταν με μικρή ταχύτητα 4-5 κόμβων το πολύ...

Για όποιον δεν το πιστεύει αρκεί να έρθει στα Σελήνια της Σαλαμίνας και να παρακολουθήσει την αργή είσοδο και έξοδο των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Πώς δεν το αντιλήφθηκαν για να το αποφύγουν; Κανείς δεν το είδε;

Το «Καλλιστώ» έχει πάρει κλίση λόγω της εισροής υδάτων, ωστόσο η κατάστασή του είναι πλέον σταθερή.

Οι ζημιές που έχει υποστεί είναι πολύ μεγάλες.

Στην ουσία το πλοίο του ΠΝ δεν έχει πλέον πρύμνη.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού ΚΑΛΛΙΣΤΩ με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” :

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του  πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ  δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».


Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης έξω από τον Πειραιά, κοντά στη Σαλαμίνα καθώς φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα το σκάφος του ΠΝ να υποστεί σοβαρότατες και εκτεταμένες ζημιές και να έχει πάρει κλιση!

Πρόκειται για το Ν/Θ «Καλλιστώ»​. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι τόσο μεγάλη η ζημιά που έχει υποστεί το «Καλλιστώ» που είναι πολύ πιθανό να βυθιστεί. Υπάρχει εκτεταμένη εισροή υδάτων.

Αυτή την στιγμή γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να ισορροπήσει το σκάφος και να ρυμουλκηθεί για να σωθεί.

Ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk πέρασε κυριολεκτικά απο πάνω του και έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι της πρύμνης!

Δύο μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί και μεταφέρονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

 Στο λιμάνι του Πειραιά έσπευσαν αμέσως ρυμουλκά από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας ενώ έπεσαν και άτομα στην θάλασσα. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για την περισυλλογή των επιβαινόντων στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν έχουν περισυλλεγεί 27 άτομα.

Το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί και όπως όλα δείχνουν ήταν το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω στο πλοίο του ΠΝ.

Αρχικώς στην περιοχή είχαν σπεύσει πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία μετά απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό που ανέλαβαν την επιχείρηση.

Το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEY και χαρακτηριστικά Μ – 40.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου