Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μεγάλος σεισμός στη Σάμο./Χίος : Ζημιές σε παλιά κτίρια της πόλης λόγω σεισμού./Εκτεταμένες φθορές στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Χίου./Μεγάλη σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Κουνήθηκ6,7 ρίχτερ κούνησαν τη Λέσβο και συγκλόνισαν τη Σάμο./ Κατολισθήσεις στην Ικαρία – Δρόμος κόπηκε στα δύο (φωτογραφίες).

 

Πέντε τραυματίες οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου.

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, τη Βουλγαρία , την Αλβανία. Ήδη, καταγράφονται ισχυροί μετασεισμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η μετασεσμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες, ωστόσο πάντα είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο για την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού.

Περίπου μία ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έκανε έκκληση να μην μπαίνουν οι κάτοικοι της Σάμου στα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν ψύχραιμοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακη Τσελέντη είναι πιθανό να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 Ρίχτερ.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζημιές έχουν καταγραφεί στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη, όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια και ένας ναός στο Καρλόβασι της Σάμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει γνωστό ρήγμα. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό αρχικά στα 6.9 Ρίχτερ και κατόπιν στα 7 Ρίχτερ.

 

Μάλιστα, στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού

samos24.gr

Ζημιές σε παλιά κτίρια της πόλης λόγω σεισμού.

Σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου, προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίκτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης έδειξε σημαντικές ζημιές σε παλιά κτίρια σε όλη τη Χίο, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.Ταυτόχρονα κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν «οργώσει» οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

 

politischios.gr

Εκτεταμένες φθορές στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Χίου.

Από τον σεισμό άνοιξαν τα τόξα του Ναού και έπεσαν σοβάδες, καντήλια και μέρος των πολυελαίων.

Εκτεταμένες φθορές εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας της πόλης της Χίου.Από την ένταση και τη διάρκεια του σεισμού, τα τόξα του Ιερού Ναού άνοιξαν και αμέσως έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβάδων σε όλο την επιφάνεια της Εκκλησίας, ενώ έπεσαν καντήλια και κομμάτια από τους πολυελαίους.

Όπως ανέφερε στο Politischios.gr o Ιερέας του Ναού π. Χριστοφόρος Γουρλής, την ώρα του σεισμού στον Ιερό Ναό τελούσε εξομολόγηση.

«Είναι ευτύχημα ότι δεν υπήρχαν πιστοί μέσα στην Εκκλησία εκείνη την ώρα. Οι υλικές ζημιές με τη βοήθεια και την πρόνοια του Θεού θα αποκατασταθούν», δήλωσε.

Μεγάλη σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Κουνήθηκε η Κως.

Κλειστά όλα τα γήπεδα στην Κω σήμερα, λόγω του σεισμού - Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑBΣ Π. Χατζηχριστοφής στο Kosnews24


Σεισμική δόνηση 6,7 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μεγάλης μάλιστα διάρκειας, σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Σάμο, με αποτέλεσμα να κουνηθεί η Κως αλλά και όλη η Ελλάδα.

Αρκετοί κάτοικοι στο νησί μας, βγήκαν στους δρόμους τρομοκρατημένοι, με τις μνήμες του μεγάλου σεισμού του 2017 να επανέρχονται!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 6,6 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο ήταν στα 19 χιλιόμετρα Βόρεια της Σάμου.

kosnews24.gr

6,7 ρίχτερ κούνησαν τη Λέσβο και συγκλόνισαν τη Σάμο.

6,7 ρίχτερ κούνησαν τη Λέσβο και συγκλόνισαν τη Σάμο

Οι ζημιές σήμερα στη Σάμο.

Πανικόβλητοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους μετά τις 2 το μεσημέρι οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιτίας μεγάλου σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ 20 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Σάμου με 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από την Πυροσβεστική (σ.σ. 14:25) δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές στη Λέσβο.

Ακολούθησαν μετασεισμοί νότια της Ικαρίας 4,6 ρίχτερ, νότια της Χίου 3,8 ρίχτερ και νότια της Άνδρου 3,3 ρίχτερ μέσα σε ένα δεκάλεπτο από τις 13:51 του πρώτου σεισμού.

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σάμο. Σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του λιμενικού από το Λιμεναρχείο Σάμου στο ethnos.gr λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι. 

Μήνυμα έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απομακρύνονται οι πολίτες από τις ακτές.

Αναβάλλεται το διάγγελμα Μητσοτάκη

Αναβλήθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στις 3 μ.μ. ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τη νέα ώρα μετάδοσης.

14:34 Στη Σμύρνη

Εικόνες δείχνουν σύννεφα σκόνης πάνω από τη Σμύρνη και εκτιμάται πως έχουν καταρρεύσει κτίρια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όμως οι εικόνες από τα βίντεο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τραγωδία στη περιοχή.

Χίος

Σύμφωνα με τη χιώτικη σελίδα astraparis.gr: Οι πρώτες εικόνες με κατολισθήσεις σε παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια σε χωριά, όπως η Καλλιμασιά αλλά και ζημιές σε κτίρια και μαγαζιά στο κέντρο της πόλης φτάνουν η μια μετά την άλλη.

Στο καφέ στο Ρόδι, από το απέναντι παλιό κτίριο έπεσαν σοβάδες, στην πόλη της Χίου είναι οι πρώτες εικόνες αλλά και σε παλιά κτίρια στην Καλλιμασιά. Να σημειωθεί ότι ήδη το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται τηλεφωνήματα για ζημιές και κατολισθήσεις και σε άλλα μέρη του νησιού.

Επίσης, στην Καλλιμασιά από παλιό σπίτι έπεσε καπνοδόχος και γκρέμισε τη σκεπή κατοικήσιμου σπιτιού χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.

Ταρακουνήθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

 stonisi.gr

Σεισμός: Κατολισθήσεις στην Ικαρία – Δρόμος κόπηκε στα δύο (φωτογραφίες).

Κατολισθήσεις προκάλεσε στην Ικαρία ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα τη Σάμο.Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους δρόμους της Ικαρίας, μετά τον σεισμό, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Ευδήλου-Ακαμάτρα. Οπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην σελίδα Meteology στο Facebook, δρόμος έχει υποστεί ζημιές μετά την κατολίσθηση.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σάμο, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους, όταν έπεσε τοίχος, την ώρα που περνούσαν από στενό δρόμο του νησιού.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου