Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο τεράστιος αστεροειδής που πήρε το όνομά του από το Apophis - ο «Θεός του Χάους» - κερδίζει ταχύτητα καθώς ταξιδεύει προς τη Γη με πιθανή ημερομηνία πρόσκρουσης το 2068 σε έκρηξη που θα ισοδυναμούσε με 880 εκατομμύρια τόνους TNT.

 Ένας αστεροειδής που πήρε το όνομά του από τον Θεό του Χάους κερδίζει ταχύτητα καθώς ταξιδεύει σε ένα μονοπάτι προς τη Γη - και θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας σε 48 χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.


Οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης επιβεβαίωσαν ότι ο τεράστιος αστεροειδής Apophis έχει επιταχυνθεί στο μονοπάτι του λόγω της μη ομοιόμορφης ακτινοβολίας, η οποία λειτουργεί σαν ένα μικροσκοπικό προωθητήρα.

Πριν από την ανακάλυψη, ο αντίκτυπος ήταν αδύνατος, αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο αστεροειδής έχει την πιθανότητα να καταρρεύσει στη Γη στις 12 Απριλίου 2068 - και θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Το Apophis έχει πλάτος πάνω από 1.000 πόδια και η πρόσκρουση θα ισοδυναμεί με 880 εκατομμύρια τόνους τρινιτροτολουολίου (TNT) που εκρήγνυνται ταυτόχρονα. 

Ο Apophis ανακαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου 2004 από αστρονόμους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak στην Αριζόνα.

Έκτοτε, ο αστεροειδής παρακολουθείται καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Ο Dave Tholen, ένας από τους αστρονόμους, είπε: «Οι νέες παρατηρήσεις που λάβαμε με το τηλεσκόπιο Subaru νωρίτερα φέτος ήταν αρκετά καλές για να αποκαλύψουν την επιτάχυνση του Yarkovsky του Apophis και δείχνουν ότι ο αστεροειδής απομακρύνεται από μια καθαρά βαρυτική τροχιά περίπου 170 μέτρα ετησίως, το οποίο είναι αρκετό για να διατηρήσει το σενάριο επιπτώσεων του 2068 στο παιχνίδι. "

Ο Apophis έλαβε επίσης τον τίτλο της τρίτης υψηλότερης απειλής στον Πίνακα Κινδύνου Sentry της NASA, αναφέρει ο Gizmodo ,

Ο πίνακας εκτιμά ότι υπάρχει μία στις 150.000 πιθανότητες αστεροειδούς να χτυπήσει τη Γη σε 48 χρόνια, αλλά ο Tholen είπε στον Gizmodo ότι οι πιθανότητες είναι πιο κοντά σε μία στις 530.000 - αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο φαινόμενο Yarkovsky.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου