Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ο Μακρόν θα δώσει μάχη για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας: Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε χθες ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.


«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

«Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (…) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την πανδημία του κορωναϊού.

Ως γνωστό, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

«Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε ο Μπον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να θέσει το θέμα των κυρώσεων, που πλέον κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει. Ούτε καν η Γερμανία.

Η αήθης και προσβλητική προσωπική επίθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Μακρόν δείχνει να ξεχειλίζει το ποτήρι. Φραστικά τουλάχιστον το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών όχι μόνο συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία, αλλά και καταδικάζει απερίφραστα τη ρητορεία του Ερντογάν. Ακόμη και η Γερμανία.

Άλλωστε, ο Ερντογάν δεν έμεινε μόνο στον Μακρόν. Τη Δευτέρα όταν επιτέθηκε φραστικά σε μια σειρά από Ευρωπαίους ηγέτες, κατηγορώντας τους -χωρίς να τους κατονομάσει- για φασισμό και ναζιστικές αντιλήψεις, είναι σαφές ότι μιλούσε και για το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης αντιμετωπίζονται όπως οι Εβραίοι την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν όλα αυτά αρκούν για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ να συναινέσει στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για λόγους που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα και έχουν να κάνουν με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με τη διαμονή εκατομμυρίων Τούρκων υπηκόων στη Γερμανία αλλά και με το προσφυγικό -πάντα υπάρχει ο φόβος να επιχειρήσει πάλι ο Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη- η κυρία Μέρκελ εμφανίζεται από διστακτική έως και αρνητική στην επιβολή κυρώσεων.

  • “Γεμάτες μίσος” ήταν για τη γαλλική κυβέρνηση οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχων, κατά του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Σαρλί Εμπντό

Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους κατά του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Σαρλί Εμπντό, το οποίο δημοσίευσε μία καρικατούρα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν “γεμάτες μίσος,” δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Το σκίτσο στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό σατίριζε τον Ερντογάν και μία γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μία “αηδιαστική προσπάθεια.”

Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου.

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη ως βλασφημία.

  • Έξαρση των απειλών Τουρκίας και κατά Γαλλίας

Για έξαρση του φαινομένου των απειλών της Τουρκίας όχι μόνο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Γαλλίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί θα μελετηθούν ουσιαστικά μέτρα εναντίον της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί εξερχόμενος από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, να σχολιάσει το εμπάργκο των γαλλικών προϊόντων από την Τουρκία και τις ύβρεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ήδη, όπως καλά γνωρίζετε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 2ης Οκτωβρίου όταν υιοθετήθηκε μια σειρά συμπερασμάτων μεταξύ άλλων μετατίθεται, αλλά με ρητή αναφορά, ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αν και εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί θα μελετηθούν ουσιαστικά πλέον μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία».

«Οι επιθέσεις της Τουρκίας δεν περιορίστηκαν μόνο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχουμε μια έξαρση του φαινομένου εναντίον και της Γαλλίας», σημείωσε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «όπως είχα πει και με την επιστροφή μου (από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) η ευθύνη μετετέθη στην Τουρκία με την ίδια ώρα την Ευρώπη να αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες μέλη της Ένωσης».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθενται στο Ισλάμ θέλουν “να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες” καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Ερντογάν είπε σε μία ομιλία του προς τους βουλευτές του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο, ότι η στάση του κατά των επιθέσεων στον προφήτη Μωάμεθ ήταν “ένα θέμα τιμής για εμάς.”

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Τουρκία κάλεσε χθες για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το σκίτσο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και εσώρουχο, κρατώντας ένα ποτό κι έχοντας δίπλα του μια γυναίκα που φοράει ισλαμική χιτζάμπ. Τούρκοι αξιωματούχοι περιέγραψαν το σκίτσο ως μια «αηδιαστική προσπάθεια».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France – Άγκυρα, Turkey

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου