Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

"Η Ρωσία ήταν έτοιμη να μεταφέρει 10.000 στρατιώτες": Η Ισπανία βρήκε "ρωσικό ίχνος" στην περίπτωση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

 Ένας Ισπανός δικαστής, ο οποίος έδωσε άδεια για έρευνες και κρατήσεις στην Καταλονία στο πλαίσιο της έρευνας για το παράνομο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017, βρήκε ένα «ρωσικό ίχνος» στην υπόθεση Καταλανικά, ακολουθεί το ένταλμα έρευνας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της RIA Novosti.


Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη και τη Χιρόνα (Καταλονία, Ισπανία), κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 21 άτομα, κυρίως επιχειρηματίες και πολιτικοί που σχετίζονται με το κίνημα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Κατηγορούνται για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας.

Η έρευνα πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι εμπλέκονται στην παράνομη χρηματοδότηση του κινήματος της ανεξαρτησίας, ιδίως στην παραμονή του πρώην επικεφαλής της Generalité Carles Puigdemont στο Βέλγιο.

Ο δικαστής Joaquin Aguirre López, αναφερόμενος στις ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων, ισχυρίζεται ότι υπήρχε μια ορισμένη ομάδα Ρώσων που ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν το κίνημα ανεξαρτησίας και φέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 πρόσφεραν στον Carles Puigdemont, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής της Generalitat, «να υπολογίσει σε δέκα χιλιάδες και πληρώστε όλο το χρέος της Καταλανίας. "

«Μια ομάδα Ρώσων ήθελε να μετατρέψει την Καταλονία σε μια χώρα όπως η Ελβετία», λέει το έγγραφο.

Οι διαπραγματεύσεις φέρεται να διεξήχθησαν από τον καταλανικό πολιτικό Βίκτορ Τεραντέλλας και η ίδια η "ομάδα από τη Ρωσία", σύμφωνα με τον δικαστή, "δημιουργήθηκε κατά την εποχή του Γκορμπατσόφ".

«Δηλαδή, το φθινόπωρο του 2017, η Ρωσία προσέφερε υποστήριξη στον Carles Puigdemont, εάν κήρυτε ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής δέκα χιλιάδων στρατιωτών στην Καταλονία. Εάν συμφωνούσε, ίσως τα γεγονότα θα ήταν τραγικά και θα είχε μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση στη χώρα με ανθρώπινα θύματα », λέει το έγγραφο.

Το ένταλμα αναφέρεται επίσης στη "στρατηγική παραπληροφόρησης και αποσταθεροποίησης, στην οποία συμμετείχε η" κυβέρνηση του Κρεμλίνου ", ως μέρος της γενικής συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος της κατάρρευσης, το κύριο μήνυμα των ελεγχόμενων από το Κρεμλίνο μέσων - Russia Today και Sputnik."

Αναφέρει επίσης την αρχισυντάκτη του Rossiya Segodnya και του τηλεοπτικού καναλιού RT Margarita Simonyan, με την οποία ο δικαστής αποκαλεί «τον εκδότη Julian Assange και Edward Snowden», αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov, καθώς και τον πολιτικό επιστήμονα Σεργκέι Μάρκοφ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Terradellas.

Το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο καταδίκασε 12 καταλανικούς πολιτικούς για τη συμμετοχή τους στο παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017. Εννέα άτομα κρίθηκαν ένοχοι για την ανταρσία και έλαβαν ποινές από 9 έως 13 χρόνια φυλάκισης. Τρεις κρίθηκαν ένοχοι για ανυποταξία από το δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε πρόστιμα.

Μετά από αυτό, ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Pablo Llarena, εξέδωσε ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Carles Puigdemont, ο οποίος κατηγορείται για ανταρσία και υπεξαίρεση δημόσιων πόρων.

Επί του παρόντος, ο Puigdemont κρύβεται από την ισπανική δικαιοσύνη στο Βέλγιο.


rusvesna.su
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου