Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ: Χωρίς αντίκρυσμα τα Μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά “μάσησαν” πολλοί στην Ελλάδα.

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από χτες, όταν έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, και η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν ένα Μνημόνιο που ουσιαστικά εκφράζουν δημοσίως τη θέση τους να οριοθετήσουν τα ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρόσεξαν οι αναγνώστες μας, πως αποφεύγουμε να αναφέρουμε τον όρο “κυβέρνηση της Λιβύης” απλά και μόνο γιατί αυτό δεν υφίσταται. Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση έχει απολέσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Λιβύης, που πλέον διοικεί ο Χαφτάρ.

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα πραγματικά γελοίο χάρτη, που δείχνει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ του τμήματος της Λιβύης και της Τουρκίας, αλλά φυσικά αυτό το ανόητο κατασκεύασμα κανείς δεν το κατέθεσε στον ΟΗΕ, αλλά και να γινόταν, δεν θα είχε αντίκρυσμα. Είναι σαν δυο ληστές, να ανακοινώνουν πως πρόκειται να διαπραγματευτούν για την περιουσία κάποιου τρίτου.
Γιατί όμως έγινε αυτό;
Καταρχάς, η λυβική κυβέρνηση το έκανε γιατί το ζήτησε ο μέγας ευεργέτης της, Ερντογάν και η Τουρκία. Αν απολέσουν την τουρκική στήριξη, και του Κατάρ, η περίφημη κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε μια βδομάδα (αν σταματά για καφέ και σνακ ο Χαφτάρ στο δρόμο). Συνεπώς, δεν κόστιζε τίποτα για τους Λίβυους να πουν ναι στο τουρκικό αίτημα, αντίθετα, θα κόστιζε αν έλεγαν όχι.

Η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει το αποδεκτό του γραφικού ταραξία, και έχει μπει γερά στο επίπεδο του γελοίου (χωρίς εισαγωγικά). Προσπαθεί να πάρει ΑΟΖ από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, κάτι που φυσικά θα προσκρούσει στην άσχημη αντίδραση του Ελ Σίσι. Και ο τελευταίος δεν το έχει σε τίποτα να στείλει την αεροπορία του να υποστηρίξει ανοιχτά τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Στην Ελλάδα, μέγας πανικός. Αν και η αντιπολίτευση φέρθηκε πολύ ώριμα, εντούτοις διάφορα άκρα στηλίτευσαν την “αδράνεια” της κυβέρνησης. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ; Να στείλουμε δυο φρεγάτες να βομβαρδίσουν με τα πυροβόλα τους τη Λιβύη; Να στείλουμε τα F-16 από τα Χανιά να σπάσουν το φράγμα του ήχου πάνω από την Τρίπολη; Να κηρύξουμε επιστράτευση;

Αυτά που πρέπει να γίνουν, έγιναν. Οι Τούρκοι, το μόνο που κατάφεραν είναι να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο Ελλάδα-Αίγυπτο-Κύπρο-Ισραήλ. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε έρευνες νοτίως της Κρήτης, μπορούμε να το κάνουμε. Η Τουρκία εκεί δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, και δεν θα τολμήσει να κάνεις τσαμπουκάδες στη Κρήτη, όχι με το Anadolu, ακόμη και με το Gerard Ford.
Τώρα, η στάση μας απέναντι στους Λίβυους της Τρίπολης θέλει σκέψη. Η Ελλάδα ΠΑΝΤΑ συντάσσεται με τις -έστω και λάθος- αποφάσεις του ΟΗΕ. Συνεπώς, ανοιχτή υποστήριξη στον Χαφτάρ δεν μπορούμε να δώσουμε. Αλλά σίγουρα, μια ελαφριά αλλαγή στάσης, θα ταρακουνούσε τους Λίβυους. Τώρα, πόσο ελαφριά πρέπει να είναι η αλλαγή, αυτό το ξέρει το ΥΠΕΞ και οι διπλωμάτες καριέρας, όχι εμείς πίσω από τα πληκτρολόγιά μας.

Συνεπώς, υπομονή. Το μόνο που πρέπει να γίνει, και δεν θα δεχτούμε καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση, όπως δεν δεχτήκαμε και για την προηγούμενη, είναι οι περαιτέρω καθυστερήσεις στα προγράμματα του ΠΝ. Αναμένουμε εντός του Ιανουαρίου τη 2η φάση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, καθώς και την απόφαση για τις τορπίλες. Καλό είναι να δεχτούμε και την αμερικανική προσφορά για τα Arleigh Burke. Επίσης, οι Belh@rra καλό είναι να αγοραστούν καινούργιες άμεσα, κι όχι να τις πάρουμε μεταχειρισμένες το 2040. Τότε η ΑΟΖ της Τουρκίας θα είναι στα Κύθηρα.
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου