Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

7 νεκροί μέχρι τώρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία.Τι μεταδίδουν τα Αλβανικά ΜΜΕ.

Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την Αλβανία όπου, μετά από μια σειρά μετασεισμάτων, στις 03:55 το πρωί της Τρίτης, με μέγεθος 6,4,προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αφήνοντας δυστυχώς 5 νεκρούς. 

Στην Thumana, όπου η πιο δραματική κατάσταση είναι, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της αφού έπεσε κάτω από τα ερείπια. Μια σκηνή αναταράξεων όπου δεν μπορείς να σταματήσεις τα δάκρυά σου. Στην αγκαλιά της, οι συγγενείς και οι πυροσβέστες τράβηξαν τον μικρό ανιψιό ζωντανό.
Συνολικά έχουν καταρρεύσει τρία κτίρια στην Θουμάνα και κάτω από τα ερείπια υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, για τους οποίους οι πυροσβέστες εργάζονται για να τους εξαγάγουν, με μεγάλη ελπίδα. 
Ακόμη και στο Δυρράχιο, όπου η ζημιά είναι πολυάριθμη, ανακτήθηκαν τρία σώματα από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, ενώ ένα βρέθηκε στη Βίλα Πάλμα στο Δυρράχιο. 
Στο Κουρμπίν ένας άλλος έχασε τη ζωή του αφού μέσα στον πανικό του,σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τις ισχυρές δονήσεις που ένιωσε έπεσε από το μπαλκόνι. Έχασε τη ζωή του λόγω του ύψους από τον τρίτο όροφο. Αλλά στο Kουρμπίν, ένα άλλο άτομο πέθανε αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του. 
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Rrapo Ormeni, ο σεισμός διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα, είναι ο ίδιος όπως και το 1926 και είχε ένταση 8 ρίχτερ. Το μεγαλύτερο χτύπημα έχει ήδη περάσει και αναμένεται να έχει κάποιες επιπτώσεις.

Μετά από ένα ισχυρό σεισμό 6,4ρίχτερ , σχεδόν όλοι οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, με πολλούς να αφήνουν τα οχήματά τους σε περιοχές που περιβάλλουν τα κτίρια, δημιουργώντας ένα χάος στους δρόμους. Οι πόλεις σπάνια ξυπνούσαν- όχι από την ανατολή του ήλιου-, αλλά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις στις 03:35. Δυστυχώς, μια ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε κάτω από τα ερείπια καθώς πιθανότατα κοιμόταν.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο και 31 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Πολλές υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί σε διάφορα κτίρια στις πόλεις αυτές.
Στα Τίρανα, όπως και σε όλες τις άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους  τρομοκρατημένοι από τις δονήσεις και αγωνία για περαιτέρω δονήσεις. Δεδομένου ότι από τις 02:47 και μετά, υπήρξαν περιστασιακές δονήσεις.
Περίπου 1.900 αστυνομικοί αναπτύσσονται στο έδαφος για να βοηθήσουν τους κατοίκους που έχουν πληγεί από το σεισμό. Μέχρι σήμερα έχουν βοηθηθεί περισσότεροι από 260 πολίτες.
"Καλέστε τον αριθμό χωρίς χρέωση  στο112 για οποιαδήποτε βοήθεια",γράφει η  αστυνομική έκκληση.
Περίπου 22 άτομα στην πόλη του Δυρραχίου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια, σώζονται από τα συντρίμμια των καταγεγραμμένων κτηρίων. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν για άλλους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν κάτω από τα ερείπια σε κατεστραμμένα κτίρια. 
Στην Θουμάνα, όπου είναι η πιο δραματική περιοχή με τις πιο σοβαρές συνέπειες, τουλάχιστον 7 άνθρωποι υποψιάζονται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των καταρρακτωμένων κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη περιοχή, έδωσαν σημάδια ζωής μετά από ομιλία σε μια προσπάθεια να ζητήσουν βοήθεια. Οι Ειδικές Δυνάμεις στο έδαφος εργάζονται με ιδιαίτερη προσοχή για να τους βγάλουν από τα ερείπια ζωντανούς.1574754677_tropikali.jpg
Μέχρι στιγμής στην Θούμανα, Fushe-Kruja, δύο γυναίκες έχουν βρεθεί άψυχες, παγιδευμένες από τα ερείπα του κτιρίου και μέχρι στιγμής έχουν σώσει 5 άτομα που θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από τα ερείπια. Όχι μόνο η σωματική βλάβη, όλοι περνούν και από δύσκολες ψυχολογικές περιόδους, σε αυτή την κατάσταση σοκ που έχει πλήξει ολόκληρη τη χώρα μετά από ένα ισχυρό σεισμικό σοκ στις 03:55 π.μ., με 6.4 ρίχτερ.
Δυο αδελφοί του Κοσσυφοπεδίου παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του ξενοδοχείου "Τροπικάλι" επικοινωνούν με μηνύματα με τον αδελφό τους στο Κοσσυφοπέδιο. Η δημοσιογράφος Gensila Kodra αναφέρει ότι ο αδελφός της από το Κοσσυφοπέδιο έχει πει στην αστυνομία ότι ήταν σε επαφή με τα δύο αδέλφια της πριν από λίγα λεπτά. Συνεχίζουν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, καθώς η αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες για να τους βγάλει ζωντανούς.
Στην πόλη του Δυρραχίου, εκτός από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα και τα κτίρια, ορισμένες σημαντικές επιχειρήσεις στην παραλία έχουν πληγεί από τον σεισμό. Αυτό είναι αυτό το εξοχικό σπίτι και αυτό το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο. Το Villa Verde είναι απόλυτα λοξό, ενώ το άλλο ξενοδοχείο έχει υποστεί ρωγμές στο πάνω μέρος.
Ο Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας,  Belinda Ballukum, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία για την έκθεση Tv ανέφερε ότι στην περιοχή του Swamp στο Δυρράχιο, μια οικογένεια από το Debar, με το επώνυμο Lala, η οποία αποτελείται από 9 μέλη, βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του διαμερίσματος. το οποίο έχει καταρρεύσει.
Η Balluku υποδεικνύει ότι υπάρχουν αρκετές καταρρέουσες κατοικίες στην περιοχή. Η υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες του Δυρραχίου να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους αφού μπλοκάρουν το δρόμο για ασθενοφόρα και διασώστες.
"Το αεροδρόμιο είναι λειτουργικό, δεν υπήρξε καμία ζημιά, ελάχιστη ζημιά, οι πτήσεις είναι κανονικές."

"Εκείνοι που διασχίζουν τα Τίρανα Δυρράχιο, στο Σκωτσέτ μπλοκάρονται από τον ΑΡΡΑ.Όλες οι Γέφυρες εξετάζονται στη χώρα για να αποφευχθεί η τραγωδία, πρέπει να εξετάσουμε τις γέφυρες.
Δεν υπάρχει ορατή ζημιά αλλά πρέπει να ελεγχθεί. είναι στο Δυρράχιο, στη Θουμάνα, έχουμε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή και ελπίζουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο ».
Ένα παιδί τραυματίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου στην περιοχή της Kενέτα στο Δυρράχιο, ενώ άλλοι άλλοι 7 παραμένουν παγιδευμένοι.
Η αστυνομία αναζητά επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου Mia Mare στο Δυρράχιο. Αναφέρουμε ότι ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Aldo Kozarja αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχουν τραυματίες από τον σεισμό κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν υπάρχουν ή όχι απώλειες.
Αστυνομική σημαντική έκκληση για τους πολίτες στο Δυρράχιο

Η κρατική αστυνομία παροτρύνει όλους τους πολίτες του Δυρραχίου και των προαστίων της να περιορίσουν στο μέγιστο την κυκλοφορία των οχημάτων τους, επιτρέποντας στις αρχές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μετακινούνται ελεύθερα στους δρόμους παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια στους τραυματίες κατοίκους. από τα επακόλουθα του σεισμού σήμερα το πρωί.
Ένα άτομο μόλις βρήκε ζωντανό κάτω από τα ερείπια σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Θουμάνα. Αυτό το άτομο ζήτησε αρχικά βοήθεια από το τηλέφωνο.Δύο ακόμη άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Έχουν ανταποκριθεί στις δυνάμεις εκκένωσης. Όλα τα τούβλα θα αφαιρεθούν με το χέρι ένα προς ένα.
Δύο ακόμη νεκροί στη Villa Palma στο Δυρράχιο. Ο αριθμός των θυμάτων είναι 7.

Η κατάσταση στην Thumana εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θύματα, ενώ οι έρευνες από την αστυνομία συνεχίζονται καθώς υπάρχει υποψία ότι άλλα θύματα μπορεί να βρίσκονται σε ερείπια. 
Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Αλβανία τις πρώτες πρωινές ώρες αυτού του πρωινού προκάλεσε επίσης ζημιά στο κάστρο Preza.
Ο υψηλός τοίχος του πύργου έχει σπάσει και έχουν πέσει μερικές πέτρες. Το κάστρο της Πρέζα είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, αλλά ο βράχος ήταν τόσο ισχυρός που ακόμα και αν αντιστάθηκε για χρόνια, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο υπουργός Υγείας, Ogerta Manastirliu ,του νοσοκομείου τραυμάτων στα Τίρανα δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έλεγχο. Εξήγησε ότι 135 ασθενείς με τραύματα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο τραυμάτων μέχρι στιγμής. Στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, 130 άτομα αντιμετωπίστηκαν και έλαβαν θεραπεία.
Ο Μαναστρίλου δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις επέμβασης έκτακτης ανάγκης συντονίζονταν για να βοηθήσουν όλους τους πληγέντες.
Ακόμα και στα Τίρανα, ο σεισμός έχει προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ένα κτίριο κοντά στη Διεύθυνση Αστυνομίας υπέστη σοβαρές ζημιές. Μια πλευρά του δεύτερου ορόφου έχει καταρρεύσει και έχει πέσει πάνω στο πεζοδρόμιο. Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Sami Frashëri, κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Ένα μπαλκόνι έχει επίσης καταρρεύσει στα κτίρια κοντά στο Turn Kamza. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα και από τα δύο γεγονότα. 
Ο αρχηγός του κράτους, Ιλίρ Μέτα, έφτασε στην Θουμάνα, όπου υπήρχαν δύο νεκροί από το σεισμό που συνέβη σήμερα το πρωί.

Επίσης, ο ηγέτης της DP, Lulzim Basha, βρίσκεται στην Thumana, κοντά στο κτίριο που έχει καταρρεύσει.
Ο Μπάσα συναντήθηκε με τους κατοίκους που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από το σεισμό. Η κατάσταση παρακολουθήθηκε επίσης στενά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Erion Brace, ο οποίος φημολογείται ότι παραμένει στην περιοχή για να συντονίσει τη λειτουργία έρευνας και διάσωσης.
Στην Thumana είναι επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών, Sandër Lleshaj, καθώς και ο Υπουργός Άμυνας Olta Xhaçkaka, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Meta για την κατάσταση.
Την ώρα που διασώστες προσπαθούν να βγάλουν κόσμο από τα ερείπια στη θουμάνα,γίνεται μεγάλη μετασεισμική δόνηση.Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που τα κουνήματα τους έκαναν να τρέχουν από το σημείο που έψαχναν.
Η αστυνομία παρενέβη στα συντρίμμια του Τροπικού ξενοδοχείου στο Δυρράχιο, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό, μαζί με ένα σκυλί, για να καταστεί δυνατή η επαλήθευση της κατάστασης, είτε υπήρξαν θύματα είτε όχι. Υπάρχει υποψία ότι κάποιοι άνθρωποι από το Κοσσυφοπέδιο είναι μέσα στο ξενοδοχείο. Έχουν ζητήσει βοήθεια από τα ερείπια μέσω τηλεφώνου, αλλά τώρα δεν απαντούν πλέον.
Ενώ τα αυτοκίνητά τους με πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν σταθμευμένα έξω από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.1574751205_makinate.jpg


Σε μια εποχή όπου όλες οι ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο έδαφος, ο Δήμος των Τιράνων έχει ανοίξει πολλά γυμνάσια για προσωρινή στέγαση για όλους τους πολίτες. Ο δήμαρχος Veliaj ανακοινώνει ότι η διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα νηπιαγωγεία δεν θα γίνει και τα κτίρια θα ελεχτούν.

"Η διδασκαλία διακόπτεται σήμερα σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία στα Τίρανα! Πρέπει να επαληθεύσουμε κάθε αντικείμενο και να μην θέτουμε σε κίνδυνο τα παιδιά μας! Ευχαριστώ για την κατανόηση σε μια κατάσταση που δεν είναι καθόλου εύκολη! * Ορισμένα γυμναστήρια θα είναι ανοικτά για προσωρινή διαμονή », γράφει ο Veliaj.
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ REPORT TV KAI SHQIPTARJA : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου