Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Οργισμένες γαλλικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι «εγκεφαλικά νεκρός». Οργίλη αντίδραση από το Παρίσι.
 Istanbul Syrien Konferenz Erdogan Macron (Getty Images/AFP/O. Kose)


«Δεν είναι δήλωση αλλά ύβρις και ο Τούρκος πρέσβης θα κληθεί για να δώσει εξηγήσεις» είναι η αντίδραση της γαλλικής Προεδρίας στα σκληρά λόγια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του Γάλλου ομολόγου του.
Παραμονές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο, τα σκληρά λόγια και η κατά μέτωπο επίθεση προφανώς θεωρήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ως ο καλύτερος τρόπος για την υπεράσπιση των θέσεών του.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στο περιθώριο της Συνόδου προβλέπεται τετραμερής σύσκεψη για τη Συρία με Τζόνσον, Μακρόν, Μέρκελ και Ερντογάν σχετικά με την επίθεση κατά των Κούρδων, βασικού συμμάχου των δυτικών χωρών στον αγώνα κατά του ISIS.
Το παρασκήνιο των έντονων αντιδράσεων
Το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Την περασμένη Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά για το ό,τι η Τουρκία έθεσε τους συμμάχους «προ τετελεσμένου» στη Συρία, δήλωσε πως σκοπεύει να θέσει το θέμα στο τραπέζι της Συνόδου και ζήτησε να υπάρξει προβληματισμός για το ρόλο και τη συνοχή της Συμμαχίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιτίθεται στον Μακρόν. Τον Φεβρουάριο τον χαρακτήρισε ως «ανιστόρητο» λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, τον Ιούνιο «ατζαμή και άπειρο» εξαιτίας δηλώσεων για την Κύπρο για δε τα «Κίτρινα Γιλέκα» παραμένει «άπειρος και ερασιτέχνης».
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι.
dw.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου