Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

«Η Ρωσία ίσως αναγνωρίσει τα κατεχόμενα και η Τουρκία την Κριμαία».

  Ένα πολύ ακραίο σενάριο σχετικά με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, τη Ρωσία και την Κριμαία, ανέφερε σε συνέντευξή του ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς διεθνούς πολιτικής και πολιτικής επιστήμης στην Τουρκία, ο Χασάν Ουνάλ, που έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς από την Asia Times για την Κύπρο και τη Ρωσία είπε: «Στην τελική, θα μπορούσε να φθάσει σε ένα σημείο όπου οι Ρώσοι αναγνωρίζουν τη βόρεια Κύπρο και εμείς αναγνωρίζουμε την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Βασικά, θα δημιουργούσε μια ναυτική και αεροπορική βάση στη βόρεια Κύπρο, που θα χρησιμοποιούσε από κοινού η Ρωσία και η Τουρκία. Μην ξεχνάτε ότι ολόκληρη η γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου έχει αλλάξει από τη Συριακή σύγκρουση. Πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις. Όταν τα κράτη θέλουν να κάνουν κάτι, διατυπώνουν μια πολιτική με λίγο Διεθνές Δίκαιο, λίγα ιστορικά επιχειρήματα, την πολιτική, τον πληθυσμό, τη γεωγραφία και στη συνέχεια διατυπώνουν ένα επιχείρημα. Και αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, επαναφέρεις όλα αυτά μαζί για να στηρίξεις το αντίθετο. Η άλλη σημαντική παραχώρηση είναι ότι οι Ρώσοι πρέπει να απομακρύνουν τους Αρμένιους από τα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, είπε πως αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το συμβάν στην Κωνσταντινούπολη (δολοφονία Κασόγκι) για να προσεγγίσει τον Σαουδάραβα βασιλιά και να πει "Βασιλιά Σάλμαν, κοιτάξτε, ο γιος σας ενοχλεί". Αλλά, αν επιτεθείτε στον γιο του, πώς θα καλλιεργήσετε αυτή τη σχέση; Η Τουρκία έπρεπε να έχει πει: «Ας βελτιώσουμε πρώτα τις σχέσεις μας». Και επίσης, «Χρειάζομαι την υποστήριξή σας στην Αίγυπτο». Αυτό θα ήταν βασικά μια κατάσταση win-win. Και θα το πουλούσα ως μεγάλη νίκη. Χρειαζόμαστε την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ένα επικίνδυνο πράγμα. Έσπρωξαν το Ισραήλ και την Αίγυπτο στα χέρια των Ελλήνων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν σχηματίσει κατά βάση μια αντιτουρκική συμμαχία. Και αυτό είναι ανόητο από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλά, για να φτάσουμε σ' αυτό το στάδιο, η Άγκυρα θα έπρεπε να συνειδητοποίησε το εξής πρώτα: «Βγάλτε το μυαλό σας έξω από το Idlib [στη Συρία]».
O Hasan Unal είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας του βιβλίου «Ottoman Foreign Policy During the Bosnian Annexation Crisis, 1908-1909».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου