Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Μυστηριώδη Σεισμικά Κύματα Σάρωσαν τον Πλανήτη Αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΙΣ.

Γράφει ο Σπύρος Μακρής.
Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, λίγο πριν τις 9:30 μ.μ., ένα μυστήριο διαπέρασε ολόκληρο τον πλανήτη. Σεισμικά κύματα άρχισαν να σαρώνουν τα πάντα και να εξαπλώνονται σε όλη τη Γη, σαν να την έπιασε ένα παράδοξο ρίγος.Όλα φαίνεται να ξεκινούν περίπου 15 μίλια από τις ακτές του Mayotte, ένα γαλλικό νησί ανάμεσα στην Αφρική και το βόρειο άκρο της Μαδαγασκάρης. Τα σεισμικά κύματα βυθίστηκαν σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, τρελαίνοντας τους σεισμικούς αισθητήρες στη Ζάμπια, την Κένυα και την Αιθιοπία.
Σε λίγο πέρασαν απέραντους ωκεανούς, βουίζοντας στη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά ενώ ακόμη έφτασαν και στη Χαβάη, σχεδόν 11.000 μίλια μακριά. Αυτά τα κύματα δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο για να πει κανείς. Είχαν διάρκεια περισσότερο από 20 λεπτά. Και, όμως, φαίνεται πως κανείς άνθρωπος δεν τα αισθάνθηκε.
Όπως διαβάζουμε στο strangesounds.org με στοιχεία και από το National Geographic, παράξενα σεισμικά κύματα καταγράφηκαν γύρω από τον πλανήτη στις 11 Νοεμβρίου και οι σεισμολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν μεταξύ τους τι συνέβη, μέσω Twitter.
Προβολή εικόνας στο TwitterΉταν ένα «χτύπημα» μετεωριτών; Μια υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου; Ένα αρχαίο τέρας της θάλασσας που ανεβαίνει από τα βαθιά;» Δεν νομίζω ότι έχω δει κάτι παρόμοιο «, λέει ο Göran Ekström, ένας σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος ειδικεύεται σε ασυνήθιστους σεισμούς.Προβολή εικόνας στο Twitter«Δεν σημαίνει ότι, τελικά, η εξήγηση είναι τόσο εξωτική «, σημειώνει. Ωστόσο, πολλά χαρακτηριστικά των κυμάτων είναι αξιοσημείωτα περίεργα – ειδικά αυτό το απροσδόκητα μονότονο «δακτυλίδι» χαμηλής συχνότητας που είχε παγκόσμια εξάπλωση. Και οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν κάποιο γεωλογικό αίνιγμα.Προβολή εικόνας στο TwitterΣε έναν φυσιολογικό σεισμό, οι εντάσεις που δημιουργούνται είναι τελείως διαφορετικές καθώς αποδεσμεύονται από την γήινη φλούδα με ένα τράνταγμα σε ελάχιστο χρόνο, εξηγεί ο Stephen Hicks, ένας σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Ακολουθούν κύματα συμπίεσης που κινούνται σε «τσαμπιά» και στην συνέχεια τα δευτερεύοντα Κύματα S.Προβολή εικόνας στο TwitterΑυτά τα επιφανειακά σεισμικά κύματα που «αναπτύχθηκαν» από το Mayotte «τύλιξαν» πολλές φορές τον πλανήτη, χτυπώντας τη Γη σαν να ήταν μία καμπάνα, λέει ο Hicks. Ωστόσο, δεν υπήρξε μεγάλος σεισμός που να εκπέμπει αυτά τα πρόσφατα αργά κύματα.Προβολή εικόνας στο TwitterΈνα ακόμα μυστήριο είναι πως ενώ οι περισσότεροι σεισμοί στέλνουν κύματα με πλήθος διαφορετικών συχνοτήτων, εκείνο από το Mayotte ήταν ένα καθαρό ζιγκ-ζαγκ που κυριαρχείται από ένα είδος κύματος που χρειάστηκε 17 δευτερόλεπτα για να το επαναλάβει.«Είναι σαν να έχετε χρωματισμένα γυαλιά και να βλέπετε μόνο κόκκινο ή κάτι τέτοιο «, λέει ο Anthony Lomax, ανεξάρτητος σύμβουλος σεισμολογίας.Τι είναι πιθανόν να συνέβη
Βάσει των επιστημονικών συσχετισμών που έγιναν μέχρι τώρα, το συμβάν φαίνεται να συνδέεται με ένα σεισμικό σμήνος που έχει καταλάβει το Mayotte από τον περασμένο Μάιο. Εκατοντάδες σεισμοί «κούνησαν» το μικρό έθνος εκείνη την εποχή.Η Γαλλική Γεωλογική Έρευνα (BRGM) παρακολουθεί στενά την πρόσφατη ανακίνηση και προτείνει ότι ένα νέο κέντρο ηφαιστειακής δραστηριότητας μπορεί να αναπτύσσεται στα ανοικτά των ακτών.«Η τοποθεσία του σμήνους είναι στην άκρη των (γεωλογικών) χαρτών που έχουμε», λέει ο Nicolas Taillefer, επικεφαλής της μονάδας σεισμικών και ηφαιστειακών κινδύνων στο BRGM. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε». Και σε ό,τι αφορά το μυστήριο της 11ης Νοεμβρίου, λέει, πως «είναι κάτι καινούργιο στα σήματα των σταθμών μας. »Όπως αναφέρει το National Geographic, από τα μέσα Ιουλίου, οι σταθμοί GPS στο νησί έχουν εντοπίσει μία ολίσθηση μεγαλύτερη από 2,4 ίντσες προς τα ανατολικά και 1,2 ίντσες προς το νότο , σύμφωνα με έκθεση BRGM από τις 12 Νοεμβρίου. Με αυτές τις μετρήσεις, εκτιμάται ότι μάγμα όγκου περίπου όσο το ένα τρίτο ενός κυβικού μιλίου κινείται υπόγεια, κοντά στο Mayotte.Φαίνεται, λοιπόν, πως τέτοιου είδους δεδομένα συσχετίζονται συνήθως με τη μετακίνηση του μάγματος και τη διάσπαση των βράχων καθώς περνάει μέσα από την κρούστα της Γης. Αλλά ακόμη και αυτά τα σήματα ήταν λίγο περίεργα, λέει η Helen Robinson, Ph.D. υποψήφια στην εφαρμοσμένη ηφαιστειολογία, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.«Είναι πολύ ωραία. Είναι πάρα πολύ τέλεια για να είναι αποτέλεσμα της Φύσης», αστειεύεται, αν και γρήγορα προσθέτει ότι δεν μπορεί να προέρχονται από κάποια βιομηχανική πηγή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα ή γεωτρήσεις στα βαθιά νερά στις όχθες του Mayotte.Ο Ekström πιστεύει ότι τα γεγονότα το πρωί της 11ης Νοεμβρίου πράγματι άρχισαν με έναν χαμηλό και αργό σεισμό, ένας είδος που είναι πιο ήσυχο από τους γρήγορους «ξαδέλφους» τους, καθώς προέρχονται από μια σταδιακή απελευθέρωση του σεισμικού στρες το οποίο μπορεί να διαρκεί από μερικά λεπτά ή ώρες έως ακόμα και ημέρες.«Συμβαίνει η ίδια παραμόρφωση, αλλά δεν την καταλαβαίνουμε ως τράνταγμα», λέει ο Ekström.Αυτά τα αργά είδη σεισμών συσχετίζονται συχνά με ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως στο ηφαίστειο Mount Nyiragongo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ή όπως κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης οργιαστικής πορείας του Kilauea στη Χαβάη, στέλνοντας σεισμικά κύματα σε όλο τον κόσμο.
Τι, λοιπόν, προκαλεί πραγματικά τις υπερβολικά αργές δονήσεις στο νησί Mayotte;
Μια υποθαλάσσια έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις χαμηλές δονήσεις, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία για ένα τέτοιο γεγονός δεν υπάρχουν ακόμη. Οι περισσότερες τρέχουσες εικασίες περιστρέφονται γύρω από την θεωρία του μάγματος.
Προς το παρόν, και μέχρι να πραγματοποιούν σχετικές έρευνες και να συλλεχθούν νέα δεδομένα, το φαινόμενο παραμένει ως ένα γεωλογικό μυστήριο!
Παρακολουθείστε και το σχετικό βίντεο:
WORLDWIDE Mystery «Event» Just Happened… We Never Felt It.

diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου