Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

"Θα εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο, δεν θα πολεμήσουμε". Τι περιμένει τους Ουκρανούς.

ΜΟΣΧΑ, 26 Νοεμβρίου - RIA Novosti, Αντώνης Λίζιτσιν, Ιγκόρ Γκάσκοφ. Μετά το περιστατικό στο στενό Κερτς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο επέβαλε Î£Ï„ρατολόγοι στο ουκρανικό στρατό σε ένα από τα κέντρα προσλήψεων στο Κίεβοστρατιωτικό νόμο στη χώρα, προκαλώντας δυσαρέσκεια πολλών πολιτικών και βουλευτών
του Verkhovna Rada. Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός του κράτους θέλησε να αναστείλει το σύνταγμα την παραμονή των προεδρικών εκλογών. Παρ 'όλα αυτά, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ειδικό νομικό καθεστώς σε δέκα περιοχές της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός νόμος, ακόμη και σε ορισμένες περιοχές,όπως επιβλήθηκε δίνει στον  Πόροσενκο  εξουσία κοντά στη δικτατορία.  

"Δεν θα υπάρξει βοήθεια".

Οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας απευθύνθηκαν στη διεθνή κοινότητα για υποστήριξη. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγαν τον διάλογο, ζητώντας την αποφυγή κλιμάκωσης και των δύο πλευρών. Επίσης, το Κίεβο δεν έφερε το ζήτημα προς συζήτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο αναγκαίο πνεύμα. Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε μόνο ότι «δεν του αρέσει αυτό που συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Με λίγα λόγια, η άνευ όρων υποστήριξη του Κιέβου δεν αμφισβητείται.
"Η Ουκρανία δεν είναι στρατιωτικός σύμμαχος των χωρών του ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρξει στρατιωτική βοήθεια, μια σαφής θέση του μπλοκ από το 2014 και αυτό είναι το εξής: συμπαθούμε την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει άμεση υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και δεν προβλέπεται" δήλωσε ο Alexey Makarkin.
Σε απάντηση στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», ο Πόροσενκο υπέγραψε διάταγμα για την εισαγωγή ειδικού νομικού καθεστώτος στη χώρα. Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, οι απόψεις υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου χωρίστηκαν. 
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Oksana Syroyed ,τόνισε ότι ένα ειδικό νομικό καθεστώς θα επέτρεπε να «χειριστεί» την προετοιμασία των εκλογών και τη διαδικασία ψηφοφορίας. Ο υφυπουργός του Κοινοβουλίου, Ιγκόρ Lutsenko, επίσης σημείωσε ότι το Κίεβο θέλει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο χωρίς πόλεμο για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Ο αναπληρωτής Βαντίμ Νόβινσκυ κατηγόρησε άμεσα τον Πόροσνενκο για το γεγονός ότι μεταφέρει τη χώρα σε στρατιωτικές σιδηροτροχιές προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. "Υπάρχουν τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, έχει τη χαμηλότερη δημοτικότητα και καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιλέξουμε έναν νόμιμο τρόπο για έναν άλλο όρο", δήλωσε ο βουλευτής. Κάλεσε τις ενέργειες του προέδρου της Ουκρανίας «παράφρονες», «που στρέφονται αποκλειστικά στη διατήρηση της δικής του εξουσίας».
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Verkhovna Rada, η Ιρίνα Γερασένκο, αντίθετα, διαβεβαίωσε τους συμπολίτες της ότι ο στρατιωτικός νόμος είναι απαραίτητος επειδή "επιτίθενται στον θαλάσσιο μας χώρο". Ανακήρυξε την Ουκρανία ως "θύμα" του συμβάντος. 

Η κοινωνία και το κοινοβούλιο ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που ο πρόεδρος έπρεπε να εξηγήσει: «Ο στρατιωτικός νόμος δεν σημαίνει κήρυξη πολέμου». 

Σχεδόν αμέσως υπήρξε ένα σκάνδαλο. Στα έγγραφα που προτάθηκαν προς εξέταση, οι βουλευτές είδαν ένα θέμα σχετικά με τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Επιπλέον, δεν υπήρχε τέτοιο στοιχείο στο κείμενο του διατάγματος στην ιστοσελίδα του προέδρου. Αλλά υπήρχε μια διάταξη για "μερική κινητοποίηση" στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
Οι βουλευτές παρέδωσαν το κείμενο στους δημοσιογράφους. Από το έγγραφο προκύπτει ότι ο αρχηγός του κράτους θέλησε να περιορίσει τις συνέπειες του συντάγματος, που εγγυάται στους πολίτες το απαραβίαστο της στέγασης, την ιδιωτικότητα της αλληλογραφίας και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τη μη παρέμβαση στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, την ελεύθερη κυκλοφορία, την ομιλία, την έκφραση των απόψεών τους και των πεποιθήσεών τους. Επίσης, ο αρχηγός του κράτους ισχυρίστηκε το δικαίωμα να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Κρίνοντας από τις δημοσιεύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ανησυχία μεταξύ των Ουκρανών προκλήθηκε επίσης από έναν πιθανό περιορισμό της μετάβασης στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ο νόμος "για το πολεμικό δίκαιο" ακόμη και χωρίς αυτό επιτρέπει στο κράτος να περιορίσει προσωρινά τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, αλλά και να θέσει το ζήτημα της «απαγόρευσης των δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων και δημόσιων ενώσεων». Επιπλέον, η εκτελεστική εξουσία σε αυτόν τον τρόπο μπορεί να "απαγορεύσει <...> τη μεταφορά πληροφοριών μέσω δικτύων υπολογιστών" - δηλαδή, μπλοκάρει το Διαδίκτυο. Ο στρατιωτικός νόμος δίνει στον πρόεδρο εξαιρετικές, ουσιαστικά δικτατορικές εξουσίες.

Οι δύο στόχοι του Κιέβου.

Σε απάντηση στην κριτική του Πόροσενκο, πρότεινε στο κοινοβούλιο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες, ώστε οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν εγκαίρως. "Είναι στις αρχές Δεκεμβρίου που θα υποβάλω σχέδιο απόφασης στο κοινοβούλιο,για την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα στις 31 Μαρτίου 2019", υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σε μια δύσκολη θέση
Ως αποτέλεσμα, εγκρίθηκε ένας συμβιβασμός. Η Ράντα ψήφισε την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες σε δέκα περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και τη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα. Το ειδικό καθεστώς θεσπίστηκε από τις 9 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου.
Ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα που δόθηκε στον Ποροσένκοδεν είναι εύκολο. Πρέπει να αντικρούσει τις πολυετείς δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με τη συμμετοχή της Μόσχας στη σύγκρουση στο Ντόνετσκ. "Μόλις ο ρώσος στρατιώτης διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα, δεν θα χάσω ούτε ένα δευτερόλεπτο για να διασφαλίσω την προστασία της ουκρανικής γης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στους βουλευτές. 
Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής, Ντμίτρι Αμπσαλόφ, εξηγεί στην RIA Novosti τη δραστηριότητα του προέδρου της Ουκρανίας σχετικά με την προσεχή εκλογική ημέρα. "Ο Πόροσενκο πάει σε όλα αυτά από την απελπισία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν πάει καν στο δεύτερο γύρο, παραμένει να παίζει για να σπάσει η εκλογική διαδικασία - να μην επιτρέψει στους ανταγωνιστές να διεξαγάγουν μια πλήρη εκλογική εκστρατεία και ίσως ακόμη και να μεταθέσουν τις εκλογές σε άλλη ημερομηνία".
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RIA NOVOSTI : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου