Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

To Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν θα διορίσει άλλον πρεσβευτή στην θέση του απελαθέντος από την Τουρκία.


Ο Εμανουέλ Νασχόν-εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να μειωθεί η εν Τουρκία διπλωματική εκπροσώπηση
Σε ανακοίνωση που έκανε ο Νασχόν για το θέμα, δήλωσε πως ¨Το Ισραήλ αποφάσισε να μην διορίσει άλλον πρέσβη στην θέση του Εϊτάν Νεχιά, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία πριν από μισό χρόνο κατά την διάρκεια των γεγονότων στην Δυτική Όχθη.
Επίσης πρόσθεσε πως δεν θα διορίσουν νέο πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη.
NE OLMUŞTU?
Τον Οκτώβριο του 2016 είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάϊνιτζ, που ήταν ο πρώτος υπουργός του Ισραήλ που έκανε επίσκεψη μετά από το 2010 κι είχε τότε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Δόθηκαν τότε από τους δύο υπουργούς μηνύματα εμβάθυνσης της συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας, ενώ η εξέταση από τους δύο υπουργούς, του ενδεχομένου να κατασκευαστεί ένας αγωγός αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, είχε χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής.
Μετά από εκείνη την συνάντηση ο Ιμπραήμ Καλίν-εκπρόσωπος του ΠτΔ, είχε δηλώσει πως εντός 10 ημερών, Τουρκία και Ισραήλ θα διόριζαν αμοιβαία τους πρέσβεις τους.
ΕΝΤΑΣΗ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν φτάσει στο σημείο της διακοπής μετά από την επέμβαση των Ισραηλινών στρατιωτών τον Μάιο του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, η οποία είχε λήξει με τον θάνατο 10 Τούρκων πολιτών. Οι διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίστηκαν , ενώ η στρατιωτική συνεργασία ανεστάλη.
Σε μετέπειτα διαστήματα έγιναν προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και αναφέρθηκε πως Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στην Ρώμη, συμφώνησαν σε κείμενο συμφωνίας.
Η Τουρκία για την επαναφορά των σχέσεων στην προ Μαβί Μαρμαρά εποχή, είχε θέσει ως όρους το να ζητήσει το Ισραήλ συγγνώμη, να πληρώσει αποζημίωση για αυτούς που έχασαν τις ζωές τους και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.
Το 2013 το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία και πλήρωσε 20 εκ. $ αποζημίωση για τους θανόντες στην επίθεση.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως στα πλαίσια της συμφωνίας, θα διασφαλιζόταν πως εισήγαγε η Τουρκία στην Γάζα υλικά για πολιτική χρήση (μεταξύ των οποίων και ανθρωπιστική βοήθεια) και ότι θα έκαμνε επενδύσεις στις υποδομές.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Αλλά η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, κλιμάκωσε κι άλλο την ένταση. Μετά από αυτή την εξέλιξη που έγινε αιτία μεγάλη έντασης στην γραμμή Άγκυρας-Τελ Αβίβ, ο ΠτΔ Ερντογάν είχε ασκήσει κριτική στο Ισραήλ. Σε αυτή την ένταση οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους.

tr.sputniknews.com
tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου