Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο πόλεμος τελειώνει σε τρεις κινήσεις-Πτώση Πούτιν, νίκη Ρωσίας, έναρξη συνομιλιών.

 Τρίπτυχο ανάλυσης Νορβηγού εμπειρογνώμονα: Πτώση του καθεστώτος Πούτιν λόγω οικονομίας-νίκη των Ρώσων στην Ουκρανία και ανάγκη έναρξης συνομιλιών Δύσης-Ρωσίας.

"Νορβηγός εμπειρογνώμονας λέει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς του Πούτιν", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίυ τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Ρωσία βρέθηκε διεθνώς απομονωμένη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Ρωσία και να εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ,μεγάλες ρωσικές εξαγωγές, έχουν ωθήσει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, αλλά οι προοπτικές της οικονομίας φαίνονται ζοφερές.

Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 15 τοις εκατό φέτος και 3 τοις εκατό το 2023, προέβλεψε πρόσφατα το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Οι δυτικές κυρώσεις, η φυγή εταιρειών, η ρωσική διαρροή εγκεφάλων και η κατάρρευση των εξαγωγών θα εξαλείψουν 15 χρόνια οικονομικών κερδών, πρόσθεσε ο παγκόσμιος όμιλος λόμπι του τραπεζικού κλάδου.

Αυτό δείχνει κατά πόσον η εξουσία του Πούτιν θα μπορούσε να γίνει αδύναμη, συμπεριλαμβανομένου του Iver Neumann, του διευθυντή του Ινστιτούτου Fridof Nansen της Νορβηγίας και ειδικού στη Ρωσία.

Προβλέπει ευθαρσώς ότι η άρνηση του Πούτιν να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας  του μετά την τρέχουσα εισβολή στον γείτονά της, θα μπορούσε να είναι «η αρχή του τέλους» του καθεστώτος του,  ωστόσο το αν και πότε θα συμβεί αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

«Έτσι, από τότε που ξεκίνησε η θητεία του Πούτιν πριν από 22 χρόνια, πολύ λίγα, αν μη τι άλλο, έχουν συμβεί στην οικονομία. Και βρίσκω εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας εκπαιδευμένος μαρξιστής όπως ο Πούτιν απλά δεν κατανοεί ότι οι υλικοί παράγοντες είναι ουσιαστικοί», είπε πρόσφατα ο Νόιμαν, συγγραφέας του βιβλίου Russia And The Idea Of Europe, στη Γεωργιανή Υπηρεσία του RFE/RL.

Διόρθωση παλαιού τύπου

«Ο Πούτιν λέει: «Η Δύση θα έχει την οικονομία της και εμείς θα έχουμε τη δική μας. Αλλά απλά δεν λειτουργεί το θέμα με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς του Πούτιν», προέβλεψε ο Neumann, προσθέτοντας ότι η προσήλωση στην κληρονομιά του μπορεί να ώθησε τον Ρώσο ηγέτη να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ακολουθώντας τα χνάρια των Ρώσων τσάρων του παρελθόντος, ο Πούτιν έχει τώρα ίσως κίνητρο να «ανακτήσει τα ρωσικά εδάφη», εξήγησε ο Νόιμαν.

Ο Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στις 9 Ιουνίου στον Μέγα Πέτρο για την 350η επέτειο από τη γέννησή του, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτών που απεικόνισε ως τις δίδυμες ιστορικές αναζητήσεις τους για να ξανακερδίσουν τα ρωσικά εδάφη.

«Ο Μέγας Πέτρος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Φαινόταν ότι ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία,  και ότι πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψαν αυτά  που  ήταν της Ρωσίας», είπε τότε ο Πούτιν.

«Λοιπόν, όπως συμβαίνει με τόσους πολλούς παλιούς αυταρχικούς ηγέτες, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο Πούτιν διαβάζει  τα βιβλία της ιστορίας και πώς οι Ρώσοι τσάροι φαίνονται στα βιβλία της ιστορίας με έναν λαμπρό τρόπο; Λοιπόν, κερδίζουν πολέμους και αρπάζουν εδάφη», είπε ο Neumann.

Το τι θα συμβεί μετά τον Πούτιν είναι δύσκολο να προβλεφθεί, είπε ο Νόιμαν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος «και το καθεστώς του έχουν κάνει ενδελεχή δουλειά για να ξεριζώσουν ότι υπήρχε στην οργανωμένη φιλελεύθερη σκέψη και δουλειά στη Ρωσία. Κακό για τη χώρα, καλό για το καθεστώς Πούτιν».

Ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστικό  και τέθηκε εκτός νόμου πέρυσι, «είναι κομμένος από το καλούπι του τυπικού Ρώσου ηγέτη», είπε ο Νόιμαν.

«Σίγουρα στέκεται στην εξουσία και λέει τη γνώμη του. Και το κάνει χωρίς κανένα απολύτως φίλτρο. Ο άντρας είναι σούπερ Ρώσος από αυτή την άποψη. Είμαι εντυπωσιασμένος από τον Ναβάλνι, αλλά δεν με εντυπωσιάζει πολύ η φινέτσα του αλλά το ότι υποστηρίζει τις απόψεις του, ενώ είναι οργανωτικός», είπε ο Neumann.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε για επίθεση με δηλητήριο στη Σιβηρία το 2020 με αυτό που τα ευρωπαϊκά εργαστήρια όρισαν ως νευρικό παράγοντα σοβιετικού τύπου.

Στη συνέχεια του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 1/2 ετών για παραβίαση των όρων παλαιότερης αποφυλάκισης κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του στο εξωτερικό. Η αρχική καταδίκη θεωρείται ευρέως ως κατασκευασμένη υπόθεση με πολιτικά κίνητρα.

Παρά τα διαπιστευτήριά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Ναβάλνι μπορεί να μην είναι η φιλική προς τη Δύση φιγούρα που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι, προειδοποίησε ο Νόιμαν.

«Ο Ναβάλνι είναι στη φυλακή, η κίνησή του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αλλά το κίνημα του Ναβάλνι δεν είναι ένα δυτικόστροφο κίνημα, αφού ξεκίνησε ως το ρωσικό εθνικιστικό κίνημα. Σκέφτομαι τον Ναβάλνι περισσότερο ως ένα είδος του Μεγάλου Πέτρου που βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας  που πρέπει να δυτικοποιηθεί για να φέρει τη Ρωσία στο ρυθμό, όπως λέγαμε».

"Φαύλος κύκλος"

Ακόμα κι έτσι, δεδομένης της φύσης του ρωσικού συστήματος που καθιέρωσε και καλλιεργήθηκε από τον Πούτιν, η πιθανότητα να έρθει κάποιος σαν τον Ναβάλνι στην εξουσία είναι στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστη, πρότεινε ο Neumann.

«Μιλούσε με συνέπεια ότι η διαφθορά είναι το πρόβλημα της Ρωσίας, και το σημερινό καθεστώς είναι ένα καθεστώς κλεφτών, και θα αντιμετώπιζε τη διαφθορά,  κάτι που δεν είναι εύκολο, γιατί σε ένα διεφθαρμένο σύστημα, οποιαδήποτε νέα εξουσία θα πρέπει να να εδραιώσει τη δύναμή της με το να είναι η ίδια διεφθαρμένη. Πώς λοιπόν βγαίνεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο;» ρώτησε ο Νόιμαν.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας σέρνεται στον έκτο μήνα και οι ισχυρισμοί για ρωσικά εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες αυξάνονται, ο Neumann συμβουλεύει τη Δύση να μην κλείσει την πόρτα στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Λοιπόν, ένα είναι σίγουρο: η Ρωσία δεν πάει πουθενά, είτε πολιτικά με τον Πούτιν είτε γεωγραφικά. Η χώρα είναι εκεί που είναι . Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς, ίσως πάρει τον χερσαίο διάδρομο από το Ντονμπάς στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία, με οποιαδήποτε μορφή, θα είναι εκεί. Και θα πρέπει να το μιλήσουμε στο μέλλον», εξήγησε.

«Και αυτή είναι η βασική ιδέα της διπλωματίας,  ότι αν πρέπει να μιλήσετε με ανθρώπους κάποια στιγμή ούτως ή άλλως, γιατί να μην ξεκινήσετε αμέσως; Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε κάποιου είδους συνομιλία με τη Ρωσία».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα αναγραφόμενα στο παραπάνω άρθρο εξάγεται ως συμπέρασμα, ότι η  κακή πορεία της Ρωσικής οικονομίας και η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συγκερασμό με τις αρνητικές συνέπειες των Δυτικών κυρώσεων, θα αποδυναμώσουν το καθεστώς Πούτιν, του οποίου έρχεται το τέλος

Επισημαίνεται ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έρχεται ώς απότοκο της ιδεοληψίας του Πούτιν περί εθνικής επιταγής, ανακατάληψης απωλεσθέντων ρωσικών εδαφών, στα πρότυπα πολέμων που έκαναν στο παρελθόν τσάροι της Ρωσίας

Ωστόσο ακόμη και αν ο Πούτιν απωλέσει την εξουσία και υποθετικά ο φυλακισμένος Ναβάλνι έρθει στην εξουσία, τίποτε ουσαιαστικά δεν θα αλλάξει, αφού το ρωσικό κράτος σύμφωνα με τον νορβηγό ειδικό, είναι διεφθαρμένο στους θεσμούς του και συνεπώς θα διαβρώσει την όποια προσπάθεια της νέας ρωσικής κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης ο Ναβάλνι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο είναι εθνικιστής και κατά της διαφθοράς, πιστεύοντας ότι μια περισσότερο  δυτικόστροφη Ρωσία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας του 

Το κυριότερο κατά την εκτίμησή μας όλων από τα γραφόμενα του Νορβηγού εμπειρογνώμονα Vazha Tavberidze , είναι η αναγκαιότητα η Δύση να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, κάτι που μοιάζει ως αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων και αποδοχής Ρωσικής νίκης στην Ουκρανία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου