Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Πόλεμος στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο; Η δραματική προειδοποίηση του Ισραήλ.

 Οι επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας προειδοποιούν ότι οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση στο Λίβανο το Σεπτέμβριο. Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ πιέζουν τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τις συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση, αναφέρει η εφημερίδα Israel Hayom.

Η εξέδρα φυσικού αερίου Karish του Ισραήλ αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, θα μπορούσε να υπάρξει κλιμάκωση της δράσης της Χεζμπολάχ που θα προκαλούσε σφοδρά αντίποινα των IDF.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε να επιτεθεί σε ισραηλινές εξέδρες φυσικού αερίου και σε στόχους βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με τον Λίβανο. Λιβανέζικες πηγές εκτιμούσαν ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση για τη διαμάχη σχετικά με το πεδίο φυσικού αερίου, ανέφερε το Κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μια στρατιωτική απάντηση αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αρκετές φορές μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς την εξέδρα Karish τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι IDF είναι έτοιμες να πλήξουν βασικούς στόχους της Χεζμπολάχ σε περίπτωση μελλοντικών επεισοδίων.

Ο πρωθυπουργός Yair Lapid και ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz περιόδευσαν στα σύνορα με τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησαν ότι η Χεζμπολάχ παίζει με τη φωτιά. Μια επίθεση στο Ισραήλ θα ήταν "σοβαρό λάθος" και θα πυροδοτούσε μια οδυνηρή αντεπίθεση, είπαν.

Προς το παρόν, οι ισραηλινές δυνάμεις και οι ομάδες αεράμυνας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο μέτωπο του Λιβάνου. Οι IDF έχουν επίσης ενισχύσει τις άμυνες γύρω από την αμφισβητούμενη εξέδρα φυσικού αερίου για να ματαιώσουν πιθανές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου