Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Κορυφαίος ισραηλινός ειδικός: Ας είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας.

 Άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος κατά Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν βλέπουν οι Τούρκοι στην περιοχή με μπαλαντέρ την Αίγυπτο.

Το σχέδιο της Τουρκίας για κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου με την ψευδεπίγραφη ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα”, θα φέρει πιθανόν πολυεθνικού τύπου μετωπική σύγκρουση, σύμφωνα με Ισραηλινό ειδικό.

Ο Efraim Inbar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα του ισραηλινού κράτους, κρούει κώδωνα κινδύνου για πολυεθνική σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο.  

«Ας είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στο την Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ισραηλινός ειδικός Efraim Inbar, ο οποίος  υποστηρίζει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο κατά της Τουρκίας, με βάση το μοτίβο της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Αφού εκφράστηκε η ισχυρή βούληση για περιφερειακή λύση στη Δυτική Ασία στη Σύνοδο Κορυφής της Τεχεράνης, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, η περιοχή της Α.Μεσογείου παίρνει “φωτιά”.

Λόγω του γεγονότος βομβαρδισμού στο Zaho του Ιράκ , ενεργοποιήθηκε το κουμπί για να δημιουργηθεί μαζικό κίνημα κατά της Τουρκίας στο Ιράκ.

Η Τουρκία διανύει μια περίοδο όξυνσης των αντιθέσεων τόσο εντός όσο και εκτός.

Από τη μια φαίνεται ότι επιθυμείται να ενεργοποιηθεί μια εσωτερική εξέγερση, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και ο Ahmet Davutoğlu εντάχθηκε στην προσπάθεια υποκίνησης κατά του σημερινού καθεστώτος στην Άγκυρα, μετά από τις φήμες για τουρκικό εμφύλιο πόλεμο από τον Τούρκο πολιτικό Ümit Özdağ.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή εξωτερικού πολέμου κατά της Τουρκίας αυξάνεται. Η απειλή ακούγεται πλέον ανοιχτά”, τονίζει ο τουρκικός τύπος.

Είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη την αξιολόγηση του Efraim Inbar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ενός από τους σημαντικούς εμπειρογνώμονες του ισραηλινού κράτους.

Ο Inbar περιγράφει την Τουρκία ως «μια δύναμη που αναβιώνει τον νεο-οθωμανισμό και τις ισλαμιστικές παρορμήσεις, διαλύοντας το σημερινό status quo», ενώ συνεχίζει ως εξής: «(Η Τουρκία) έχει αμβλύνει τη συμπεριφορά της για διάφορους λόγους, αλλά όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στην εξουσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τιναχθούν όλα».

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ και η Ελλάδα εμβαθύνουν συνεχώς την αμυντική συνεργασία τους, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τριμερείς και διμερείς ασκήσεις αρκετές  φορές το χρόνο.

 Είναι γνωστό ότι στα γενικά σενάρια αυτών των ασκήσεων απεικονίζονται διαφορετικές φάσεις ενός πιθανού πολέμου με την Τουρκία.Η τελευταία από αυτές πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου.

Σε δήλωση του Εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού, ότι «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πρόσφατα ασκήσεις με την ελληνική στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, με θέμα «προηγμένη εναέρια μάχη και ανεφοδιασμό ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αέρος-αέρος», φαίνονται καθαρά σχέδια για την περιοχή της Μεσογείου κατά ενός πιθανού “εχθρού”, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία του Ερντογάν.

“Σημαντικό θέμα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι η ανάπτυξη ισραηλινών συστημάτων αντι-drone στα νησιά του Αιγαίου”, τονίζει τουρκική εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία στην κοινή ιστορία των δύο χωρών, η οποία περιελάμβανε σύμβαση διάρκειας 22 ετών και αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Spike NLOS από το Ισραήλ για χρήση κατά της Τουρκίας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αγοραστούν 27 ισραηλινής κατασκευής πυραυλικά συστήματα για 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αποσταλούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2023.

Η Ελλάδα έστειλε επίσης επίσημη επιστολή προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35”, τονίζει με τρόμο τουρκικό ΜΜΕ.

Οι Τούρκοι ερμηνεύουν την δηλώσεις του Efraim İnbar, ως « πολιτικές με τις οποίες θα επικεντρωθεί το ισραηλινό κράτος κατά της Τουρκίας».

Ο Ισραηλινός ειδικός ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρέπει να υλοποιήσει αμυντική συμμαχία με την Αίγυπτο, όχι με την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ήδη αναπτύξει στρατιωτικές σχέσεις με την Αίγυπτο απέναντι σε απειλές για την ασφάλεια και για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Αίγυπτος είναι απρόθυμη να ενταχθεί στην ελληνική συμμαχία με το Ισραήλ, παρά τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων Καΐρου-Ιερουσαλήμ. Απαιτούνται προσπάθειες για την ένταξη της Αιγύπτου στο μέτωπο (Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος), γιατί η συμμετοχή της Αιγύπτου μπορεί να είναι πολύ επωφελής για όλα τα μέρη».

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η πρόταση του Ισραηλινού ειδικού ,φέρνει ξεκάθαρα το γεγονός, ότι η πρωταρχική πολιτική της Άγκυρας θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση της Αιγύπτου  από τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας, με στόχο να ενταχθεί  στο πλευρό της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, η συνεργασία της Άγκυρας με τους εταίρους της Αστάνα, Ρωσία και Ιράν, είναι στη σωστή βάση στο συριακό πεδίο, ενώ θα ενισχύσει την εξουσία της Τουρκίας ενάντια στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Πρόκειται για δύο άξονες που μπορεί αν συγκρουστούν στην περιοχή που διαθέτει τα τελευταία σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ η γεωπολιτική αξία της είναι τεράστια.

pentapostagma.gr

2 σχόλια: