Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ανακύκλωση συσκευών: Ποιοι περνούν τις «εξετάσεις» για επιδότηση.

 Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση με επιτυχόντες και επιλαχόντες για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση των voucher αγοράς ακόμη και πριν τελειώσει ο Ιούλιος.Στην υπουργική απόφαση θα αποτυπώνεται η κατάταξη επιτυχόντων - επιλαχόντων όχι με ονοματεπώνυμα αλλά με αριθμό αίτησης, και στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν μέσω της πλατφόρμας που υπέβαλαν την αίτησή τους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως μετά την αποκάλυψη των δικαιούχων, θα ακολουθήσει περίοδος περίπου μιας εβδομάδας για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα voucher, ώστε οι καταναλωτές να προχωρήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αγορά των συσκευών που επιθυμούν, είτε αφορούν ψυγεία και καταψύκτες είτε κλιματιστικά.

Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, το συνολικό προς διάθεση κονδύλι ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η επιδότηση αντικατάστασης συσκευών για 250.000 νοικοκυριά. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε αναφέρει πως επιδιώκεται η εξεύρεση πρόσθετων πόρων, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά από τα περίπου 900.000 που υπέβαλαν αιτήσεις. Δεν είναι σαφές εάν τελικά βρέθηκαν αυτοί οι πρόσθετοι πόροι, αν και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαιούχοι μέχρι τώρα υπολογίζονται σε λιγότερους από 300.000.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με το ποσοστό επιδότησης να κλιμακώνεται όμως σε συνάρτηση με το εισόδημα και με πρόσθετη μοριοδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η επιδότηση διαμορφώνεται με βάση τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου