Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Όταν βλέπεις ποιος πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον, συνειδητοποιείς ότι ήταν πραγματικός ηγέτης – και αυτό τον οδήγησε στην καθαίρεσή του.

 


Σχόλιο Καταχανά: Το συγκεκριμένο άρθρο, κινείται στη λογική του «μη χείρον, βέλτιστον». Είναι γνωστό ότι ο Τζόνσον δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως «χαρισματικός ηγέτης». Και σίγουρα όχι του βεληνεκούς της Margaret Thatcher. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να χαρακτηρίσει τον άξονα της πολιτικής του ως «αγκάθι» στα σχέδια της ΝΤΠ, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερα… ενοχλητικό. Ωστόσο, κατ’ αναλογία με τον αντικαταστάτη που ετοιμάζεται… πραγματικά ο Τζόνσον φαντάζει ως… «ηγέτης».

γράφει ο Graham Hryce


Οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις είναι μια «συνομοσπονδία βλάχων» που ενώθηκαν για να γκρεμίσουν τον Τζόνσον κατ’ εντολή των παγκόσμιων ελίτ

Οι παγκόσμιες ελίτ αναμφίβολα εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για την πολιτική πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Κατά μία έννοια, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν – άλλωστε, ήταν η δυσλειτουργική και αντιδημοκρατική πολιτική κουλτούρα που γέννησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια που τον έριξε.

Με ελάχιστη αφοσίωση στις οικονομικές και πολιτιστικές παραδόσεις των χωρών στις οποίες συσσώρευσαν σχεδόν ανεξέλεγκτη εξουσία, αυτοί οι νέοι άρχοντες εισήγαγαν μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που σταδιακά και – όλο και πιο ταραχώδη από τη δεκαετία του 1990 – αντικατέστησε την παλαιότερη οικονομική τάξη που βασιζόταν στο εθνικό κράτος. Οι προηγούμενες εθνικές ελίτ παραμερίστηκαν στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες και διατηρούν πλέον περιορισμένη μόνο επιρροή πολιτισμικά και εντός ορισμένων παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων.

Όλοι οι σημαντικοί θεσμοί στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο της παγκόσμιας ελίτ. Αυτό περιλαμβάνει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα πανεπιστήμια, τη γραφειοκρατία, τα επαγγέλματα, τα νομικά όργανα, μεγάλα τμήματα των μέσων ενημέρωσης. Εκτός από την υποστήριξη ενός οικονομικού προγράμματος που έχει εξαθλιώσει και απομυζήσει τις εργατικές και μεσαίες τάξεις, οι μυριάδες ιδεολογίες τους – ίσως οι πιο εξέχουσες από τις οποίες είναι η καταστροφική κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές ταυτότητας και η πολιτική ορθότητα – έχουν κερδίσει αποφασιστικά τους «πολιτιστικούς πολέμους» στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες.

Οι δραματικές οικονομικές και ιδεολογικές αλλαγές που προκάλεσε αυτή η ομάδα έχουν επίσης αναδιαμορφώσει ριζικά και επαναστατικοποιήσει την πολιτική στη Δύση. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική όσο και το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταληφθεί πλήρως από αυτές τις δυνάμεις, και αμφότερα έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τις παραδοσιακές εκλογικές τους περιφέρειες της εργατικής τάξης.

Αυτές οι ελίτ έχουν επίσης διχάσει και σε ορισμένες χώρες -όπως η Γαλλία- έχουν καταστρέψει πλήρως τα παραδοσιακά συντηρητικά και κεντρώα κόμματα. Στην πορεία, δημιούργησαν μια ισχυρή αντιδημοκρατική λαϊκιστική πολιτική αντίδραση – προσωποποιημένη από τον Ντόναλντ Τραμπ – που απειλεί να αποσταθεροποιήσει σοβαρά τη δημοκρατία στη Δύση.

Ο ιστορικός Christopher Lasch ήταν ο πρώτος που επεσήμανε τις εγγενώς δυσλειτουργικές και αντιδημοκρατικές πτυχές της πολιτικής κουλτούρας που δημιούργησαν οι παγκόσμιες ελίτ στο βιβλίο του «Η εξέγερση των ελίτ και η προδοσία της δημοκρατίας», που δημοσιεύθηκε το 1994.

Για μια έξοχα σατιρική περιγραφή του πώς ακριβώς λειτουργούν οι παγκόσμιες ελίτ που καθοδηγούνται από την απληστία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, οι αναγνώστες θα πρέπει να συμβουλευτούν το βιβλίο του Quentin Letts «Patronising Bastards – How the Elites Betrayed Britain» (Πατροναριστικά καθάρματα – Πώς οι ελίτ πρόδωσαν τη Βρετανία) του 2017.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι κατά βάθος ένας παραδοσιακός συντηρητικός πολιτικός (όχι άδικα είναι ο βιογράφος του Ουίνστον Τσόρτσιλ), οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της διασπασμένης και ασταθούς σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας της Δύσης, η καριέρα του υπήρξε αμφιλεγόμενη και ταραχώδης.

Το να περάσει το Brexit ενάντια στην αποφασιστική αντίθεση των παγκόσμιων ελίτ και των θεσμών που ελέγχουν -συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού τμήματος των Remainer του κόμματος των Τόρις (με επικεφαλής την άχαρη Τερέζα Μέι), του πρώην προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, του Ανώτατου Δικαστηρίου και των αφυπνισμένων καθεστωτικών ΜΜΕ- ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Το ίδιο και η νίκη στις εκλογές του 2019 με πλειοψηφία ογδόντα εδρών, η οποία επανέφερε σημαντικό αριθμό παραδοσιακών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης (στις αποκαλούμενες έδρες του «Κόκκινου Τείχους») στους κόλπους του κόμματος των Τόρις για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Κανένας άλλος σύγχρονος Βρετανός συντηρητικός πολιτικός εκτός από τον Τζόνσον δεν θα μπορούσε να επιτύχει κάποιο από αυτά τα πράγματα. Παραδόξως, ωστόσο, ήταν αυτά ακριβώς τα επιτεύγματα που οι παγκόσμιες ελίτ δεν μπόρεσαν ποτέ να συγχωρήσουν στον Τζόνσον.

Ο Τζόνσον προσπάθησε να τις εξευμενίσει αγκαλιάζοντας το πρόγραμμά τους για την κλιματική αλλαγή και ακόμη και την άστοχη εξωτερική πολιτική τους για τη διαιώνιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αλλά αυτές οι παραχωρήσεις δεν θα ήταν ποτέ αρκετές για να τον σώσουν.

Η κακή πολιτική κρίση και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τζόνσον -συμπεριλαμβανομένου του αποσπασματικού εσωτερικού πολιτικού του προγράμματος, της απόλυσης του Ντόμινικ Κάμινγκς, της ανοχής του στην τραχύτητα και τον ναρκισσισμό της νεότερης χιλιετούς συζύγου του και της αλαζονικής άρνησής του να δημιουργήσει μια βιώσιμη βάση υποστήριξης στο Συντηρητικό Κόμμα- σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην πτώση του.

Είναι αμφισβητήσιμο το κατά πόσον ο Τζόνσον θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν είχε συμπεριφερθεί διαφορετικά. Υποψιάζομαι ότι ήταν απλώς ανίκανος να το πράξει.

Αυτό που σφράγισε την πολιτική μοίρα του Τζόνσον, ωστόσο, ήταν το αναχρονιστικό όραμά του για το Ηνωμένο Βασίλειο ως ανεξάρτητο εθνικό κράτος που έπρεπε να ενσωματώσει οικονομικά και πολιτικά την εκτοπισμένη εργατική τάξη του (το πρόγραμμά του «ισοπέδωση») – μια κοσμοθεωρία που έρχεται σε ριζική αντίθεση με την παγκοσμιοποιημένη προοπτική των κυρίαρχων ελίτ.

Οι παγκόσμιες ελίτ είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν το εθνικό κράτος και τις αστικές αξίες του 19ου αιώνα που το στήριζαν – εξ ου και η ένθερμη και αδίστακτη προσήλωσή τους στις υπερεθνικές ιδεολογίες και οργανώσεις, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιφρονούν επίσης την παραδοσιακή εργατική τάξη, της οποίας τη ζωή, τις αξίες και τον πολιτισμό έχουν ανατρέψει και της οποίας την οικονομική ασφάλεια έχουν καταστρέψει σταδιακά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Απλώς δεν υπάρχει θέση στο οικονομικό και πολιτιστικό όραμά τους για έναν γενναίο νέο κόσμο για αυτούς τους ανθρώπους που η Χίλαρι Κλίντον περιέγραψε τόσο περιφρονητικά και αποκαλυπτικά ως «αξιοθρήνητους». Εξάλλου, αυτοί οι άνθρωποι δεν ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit;

Τώρα που εγκαταλείφθηκε πλήρως από τα παραδοσιακά εργατικά και κεντρώα κόμματα που κάποτε προστάτευαν τα συμφέροντά τους, είναι αυτή η ομάδα που έχει τώρα – ποια άλλη επιλογή είχε; – στράφηκε σε απόγνωση σε λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Τραμπ.

Εκεί βρίσκεται η ρίζα της δυσεπίλυτης αστάθειας και του ανορθολογισμού στην καρδιά της σύγχρονης πολιτικής στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες.

Όπως οι δυστυχισμένες οικογένειες του Τολστόι, κάθε δυτική δημοκρατία διαλύεται με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Ο Τζόνσον προσπάθησε να αντιστρέψει αυτή τη διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο κρατώντας τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης στο κόμμα των Τόρις. Τώρα όμως που ο Τζόνσον έφυγε, αυτοί οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τους Συντηρητικούς και θα αναζητήσουν μια λαϊκιστική εναλλακτική λύση. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και θα διασφαλίσει ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν θα μπορέσει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Μια πτυχή αυτής της διαδικασίας πολιτικής αποσύνθεσης είναι η κακή ποιότητα των πολιτικών που αναπόφευκτα αναδεικνύει.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι παγκόσμιες ελίτ είναι πολιτικοί με πραγματικό ανάστημα- μάλλον, αναζητούν εύκαμπτες μη-προσωπικότητες που απλώς θα μιλούν ακατάπαυστα για τις ιδεολογίες τους και που θα μπορούν να ελέγχονται και να απορρίπτονται όταν και όπως οι ελίτ κρίνουν σκόπιμο.

Ο Τζόνσον, με όλα τα πολλαπλά ελαττώματά του, ήταν ένας γνήσιος πολιτικός ηγέτης – και ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Ο ορθολογικός πολιτικός διάλογος και η συζήτηση είναι πλέον αδύνατη, είναι οι παγκόσμιες ελίτ που δημιούργησαν στη Δύση αυτόν τον παράλογο τρόπο πολιτικής, στον οποίο οι αντίπαλοι δεν συζητούνται αλλά μόνο «ακυρώνονται» – όπως ο Τζόνσον.

Είναι πλέον συνήθης πρακτική να χρησιμοποιούνται μικροπαραβάσεις κατά των κανόνων της πολιτικής ορθότητας – που προβάλλονται μέχρι αηδίας από τα πειθήνια και έκλυτα μέσα ενημέρωσης – για να καθαιρεθούν οι πολιτικοί ηγέτες. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Τζόνσον.

Ποια ήταν τα κατάφωρα εγκλήματα που επέβαλαν την πολιτική ακύρωση του Τζόνσον; Ο ίδιος και το προσωπικό του στο Νούμερο 10 ήπιαν μερικά ποτά αργά το βράδυ κατά παράβαση των κανονισμών κλειδώματος του Covid (για τα οποία αργότερα πλήρωσαν τα απαιτούμενα πρόστιμα)- και ο Τζόνσον διόρισε έναν άγνωστο βουλευτή κομματικό επικεφαλής εναντίον του οποίου είχαν γίνει ιστορικές καταγγελίες για σεξουαλική απρέπεια (ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από το 2005). Ο Τζόνσον φέρεται επίσης να είπε ψέματα και για τα δύο θέματα.

Αυτά δεν είναι σοβαρά αδικήματα με καμία ουσιαστική έννοια. Αλλά τέτοια «εγκλήματα» έρχονται σε αντίθεση με τον βαθιά ριζωμένο πουριτανισμό και τη ναρκισσιστική προθυμία για προσβολή που βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικά ορθής κοσμοθεωρίας των ελίτ.

Αυτά είναι απλά υποκριτικά προσχήματα για «ακύρωση» – απλά η «δικαιολογία» για την υβριστική πολιτική εκστρατεία που το Εργατικό Κόμμα και η παράταξη των Remainer του κόμματός του διεξήγαγαν εναντίον του Τζόνσον επί μήνες. Τα υπόλοιπα τα έκαναν τα συνυπεύθυνα και αφυπνισμένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τόνι Μπλερ οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν παράνομο πόλεμο στο Ιράκ που οδήγησε σε σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους, αλλά οι ελίτ το δέχτηκαν με το μαλακό. Το να πίνει κανείς μερικά ποτά αργά το βράδυ, όμως, προφανώς απαιτεί την αποπομπή ενός συντηρητικού πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τις συνέπειες της απόλυσης του Τζόνσον, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στους πολιτικούς που αναδείχθηκαν ως πιθανοί αντικαταστάτες του στην πρωθυπουργία.

Πέντε υποψήφιοι παρουσιάστηκαν προς έγκριση στα δύο πρώτα τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Παρατηρώντας τους, ήρθε αμέσως στο μυαλό μου το επίγραμμα του Τζόναθαν Σουίφτ: «Όταν μια αληθινή ιδιοφυΐα εμφανίζεται στον κόσμο, μπορείς να τον αναγνωρίσεις από αυτό το σημάδι, ότι οι βλάκες είναι όλοι σε συμμαχία εναντίον του».

Μια τέτοια ομάδα πολιτικών ανόητων σπάνια έχει συγκεντρωθεί σε ένα δωμάτιο. Κανένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τους Συντηρητικούς σε εκλογική νίκη σε δύο χρόνια.

Ας περιγράψουμε με τη σειρά τους κορυφαίους υποψηφίους.

Ο Rishi Sunak είναι ένας αποτυχημένος καγκελάριος και πολυεκατομμυριούχος που στο παρελθόν εργαζόταν για την Goldman Sachs. Η σύζυγός του είναι ακόμη πιο πλούσια από εκείνον και μέχρι πρόσφατα είχε ρυθμίσει τις υποθέσεις της έτσι ώστε να μην πληρώνει καθόλου φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Sunak κηρύττει τις αρετές της λιτότητας στον μέσο Βρετανό. Όπως ο Τζόνσον, έτσι και ο Σούνακ παραβίασε τους κανονισμούς του Covid και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Η ανταρσία της Σούνακ από το υπουργικό συμβούλιο ήταν αυτή που προκάλεσε την παραίτηση του Τζόνσον. Πιο τυπικό εκπρόσωπο της παγκόσμιας ελίτ δεν θα μπορούσε να βρει κανείς – ούτε ο Κουέντιν Λετς δεν θα μπορούσε να τον εφεύρει.

Η Liz Truss, πρώην Remainer, για την οποία ο Alistair Campbell είπε αυτή την εβδομάδα: «Η Liz Truss θα ήταν τόσο απαίσια ως πρωθυπουργός που είναι σχεδόν αδιανόητο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συμβεί». Ο δημοσιογράφος John Crace την περιέγραψε ως «μια πολιτικό εντελώς χωρίς αποτέλεσμα ….. μια ιδεολόγος χωρίς ιδέες».

Η Penny Mordaunt είναι μια αποτυχημένη υπουργός Άμυνας, την οποία ο Tory peer Daniel Moylan χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα ως «ανίκανη». Ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι ήταν «εξαφανισμένη στη δράση» όταν συνεργάστηκαν. Η Mordaunt πιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε ένα κατάφωρο ψέμα, καθώς προσπάθησε να κάνει πίσω από την ανεπιφύλακτη υποστήριξή της προς τους αθλητές τρανσέξουαλ.

Τα δύο πρώτα τηλεοπτικά ντιμπέιτ – στα οποία οι υποψήφιοι αλληλοεξοντώθηκαν σαν διαταραγμένα πίτμπουλ – ήταν τόσο ανυπόφορα θεάματα που το τρίτο ντιμπέιτ αυτής της εβδομάδας ακυρώθηκε με εντολή των Sunak και Truss, αναμφίβολα για να διατηρήσουν τα όποια μικρά ψήγματα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας διέθεταν ακόμη οι υποψήφιοι.

Όταν ο συντηρητικός σχολιαστής Peter Hitchens ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα ποιος ήταν ο αγαπημένος του υποψήφιος, απάντησε: «Ποια είναι η αγαπημένη σας ασθένεια;» Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι κάποιος από αυτούς μπορεί να ενώσει ένα κόμμα των Τόρις που έχει διαλυθεί από την πολιτική δολοφονία του Τζόνσον;

Ο νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί από την ψηφοφορία των 160.000 μελών του κόμματος των Τόρις -και όχι από το σύνολο του βρετανικού εκλογικού σώματος- και την Τετάρτη το κόμμα, χωρίς να προκαλεί έκπληξη, επέλεξε τους Σάνιακ και Τρας ως τους δύο τελευταίους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ψήφο αυτή.

Με την εκθρόνιση του Τζόνσον δημιουργήθηκε μια σοβαρή πολιτική κρίση -η Νίκολα Στέρτζον και το Sinn Fein δεν μπορούν να πιστέψουν την τύχη τους- που μόνο την κατάρρευση της δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιταχύνει.

Όσο ελαττωματικός και αν ήταν, ο Τζόνσον θα αφήσει το αξίωμά του με ένα ιστορικό σημαντικών επιτευγμάτων πίσω του – «η αποστολή σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε, προς το παρόν», όπως το έθεσε περιχαρής στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. (Σημειωτέον, η αψευδής υπέρμαχος της παραμονής Τερέζα Μέι αρνήθηκε να χειροκροτήσει την ομιλία του Τζόνσον).

Είναι απολύτως βέβαιο, ωστόσο, ότι κανένας από τους βλάκες που ενώθηκαν για να καθαιρέσουν τον Μπόρις Τζόνσον δεν θα βρεθεί ποτέ στη θέση να αποχωρήσει από το αξίωμα με μια τέτοια σειρά από επιτεύγματα.


Ο Graham Hryce είναι Αυστραλός δημοσιογράφος και πρώην δικηγόρος των μέσων ενημέρωσης, το έργο του οποίου έχει δημοσιευτεί στις εφημερίδες The Australian, Sydney Morning Herald, Age, Sunday Mail, Spectator και Quadrant.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

kanenazori.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου