Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Σημαντική παρέμβαση Schaeuble για Ελλάδα: Πιθανή μία νέα κρίση χρέους, το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε οριστικά - Ο κίνδυνος Grexit.

 «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.


Απαισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.
Ο Schaeuble τονίζει πως «η Ελλάδα πέτυχε πολλά» αλλά ο ίδιος παραμένει απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση.
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της.
Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες.
Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Ο κίνδυνος Grexit το 2015

«Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα. Αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους.
Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί.
Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί» σημείωσε.

Κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Schaeuble αναφέρθηκε και στον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου τονίζοντας πως: «Με δεδομένη την επιθετική συμπεριφορά του Putin η ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης είναι ο σωστός δρόμος για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αξιοπιστία τις αξίες των δικών μας φιλελεύθερων δημοκρατιών».
Μίλησε και για την Τουρκία, λέγοντας πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά – με βάναυσο τρόπο – την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα.
Εμείς οι Γερμανοί μετά την καταστροφή δύο Παγκοσμίων Πολέμων πήραμε το μάθημά μας – αρχικά με τη Γαλλία και μετά με την Πολωνία και την Τσεχία: Δεν πολεμάμε πλέον για σύνορα, ενώνουμε την Ευρώπη».

Πυρηνική δύναμη η Ευρώπη

Εξάλλου ο Wolfgang Schaeuble, τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να καταστεί πυρηνική δύναμη απέναντι στη ρωσική απειλή.
Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, καθώς η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για πέντε δεκαετίες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Τώρα που οι συνένοχοι του Putin απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Γαλλία έχει τέτοια όπλα και «για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να κάνουμε μια οικονομική συνεισφορά στη γαλλική πυρηνική δύναμη με αντάλλαγμα μια κοινή πυρηνική αποτροπή».
Κληθείς να απαντήσει εάν η πρότασή του θα έδινε στο Βερολίνο λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία, ένα από τα τρία μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIRPI).

Ο συνασπισμός των προθύμων


«Τώρα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα στην Ευρώπη που είναι ανεξάρτητα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η άμυνα σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν θα ανταποκριθεί στην τρέχουσα πρόκληση. Όσοι θέλουν να κάνουν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να προχωρήσουν τώρα - με αυτούς που το θέλουν επίσης.
Δυστυχώς έχει αρνητική φόρτιση ο όρος συνασπισμός των πρόθυμων.
Αλλά αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο: η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία θα πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία για μια στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Θα πρέπει να ηγηθούν και ταυτόχρονα να προσκαλέσουν όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν, αλλά να μην αφήσουν άλλους να τους σταματήσουν.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για την προσφυγική πολιτική», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

wir.JPG
bankingnews.gr

2 σχόλια:

 1. Να σε διαολοστείλω τώρα ; Που μου θέλεις και " αμυντικές " συνεργασίες με Γαλλία και Πολωνία , που τις έχετε του χεριού σας και θέλετε να τις βάλετε μπροστά επειδή έχουν στρατό και όπλα που σείς δεν έχετε και ούτε πρέπει να έχετε ξανά. Όσο γιά την Ελλάδα μας, μακάρι να φύγει από την Ένωση σας και μαζί της να φύγουν και οι σκατάνθρωποι που εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τα δικά σας συμφέροντα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Date: 09/04/2021 Time: 10:41

  Βόμβες μεγατόνων έριξε ο συνταξιούχος -πλέον- πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν. Προβλέπει επιστροφή στην ένταση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου και δύσκολες, πολιτικά και κοινωνικά, μέρες, για τους Ευρωπαϊκούς λαούς που θα θέσουν τα σχέδια για το Great Reset στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

  Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη, πολιτικό απατεώνα, διότι έβαλε την Ελλάδα στο Ευρώ χωρίς να πληροί τις οικονομικές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, η οικονομία της να μην μπορεί να επιβιώσει. Πελατειακό δηλαδή, σάπιο και διεφθαρμένο, χαρακτήρισε και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα ο Πολ Τόμσεν, ανοίγοντας την συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ως την ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα.

  Διαβάστε τι δήλωσε:

  «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευημερήσει μέσα στην Ευρωζώνη, κατά βάση λόγω των παθογενειών που γεννά το πελατειακό της σύστημα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

  Αφού προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ο συνταξιούχος -πλέον- οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν «καθαρά πολιτική» και «δεν είχε οικονομική υπόσταση».

  «Και κάπως έτσι η Ελλάδα εξαναγκάστηκε από τους θεσμούς να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές» συνέχισε, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορείς να επιβάλεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν δεν τις θέλει το ίδιο το σύστημα». Μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου «τους είπαμε τι έπρεπε να γίνει και το έκαναν». «Αυτή ήταν και η διαφορά» σχολίασε με νόημα.

  Ειδική αναφορά έκανε και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μη ρεαλιστικό, καθώς παρέχει συντάξεις βόρειας Ευρώπης, τις οποίες δεν μπορεί να «σηκώσει» η οικονομία.

  «Έρχεται κι άλλη λιτότητα στην Ευρώπη»

  Όσον αφορά την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, ο κ. Τόμσεν προεξόφλησε την εφαρμογή κι άλλης λιτότητας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι «πολιτικά μη βιώσιμο». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη γενναίας αναδιάρθρωσης των χρεών στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, παρότι εξέφρασε κατανόηση στο γιατί οι πολιτικοί ιθύνοντες δυσκολεύονται να αποφασίσουν κάτι τέτοιο.

  Εκτίμησε δε, ότι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει να παρεμβαίνει, τότε «θα έρθει με βεβαιότητα ξανά στο προσκήνιο το χάσμα Βορρά και Νότου». Αυτό, όπως συμπλήρωσε, «θα προκαλέσει δραματικές εντάσεις». «Κι αυτό διότι η Ευρωζώνη δεν έχει μετασχηματιστεί ακόμη σε πολιτική ένωση».

  «Η Ελλάδα δεν κλείνει τα κενά»

  Επανερχόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι κάθε πρόβλημα αφερεγγυότητας είναι πρόβλημα ρευστότητας και «όταν ως Ευρωζώνη επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών, τότε δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος».

  Πάντως, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι «η τωρινή κυβέρνηση έχει προβεί πράγματι σε ορισμένες παρεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που πρέπει να γίνουν».

  «Δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά, αλλά αντιθέτως νομίζω ότι οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν για να ευημερήσουν, κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος στη χώρα» κατέληξε, σε απαισιόδοξο τόνο. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η ΤΟΜΣΕΝ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ Η ΕΣΥ ΣΑΥΡΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΕ ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΣΚΑΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΤΙΣ ΠΑΝΕΣ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ..ΑΝΑΠΗΡΗ ΟΧΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή