Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Κατακαίει τα πάντα για τρίτη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά– Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί.

Κινούνταν στην περιοχή οι λαθραίοι μετανάστες.Έξι λαθρομετανάστες που προέρχονταν  από την περιοχή της μεγάλης φωτιάς η οποία καίει από χθες καταστρέφοντας το  Εθνικό Πάρκυ Δαδιάς-Λευκίμης, συνέλαβαν οι Αρχές  στο χωριό της Λευκίμης.

Πρόκειται για τα νέα συνολικά άτομα τα οποία είχαν μπει στην Ελλάδα φυσικά παράνομα από την περιοχή του Έβρου και ο εντοπισμός τους έγινε από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αλεξανδρούπολης Ηλία Δαστερίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για να συνδράμει στις προσπάθειες που συνεχίζονται αμείωτες για έλεγχο της φωτιάς. Παράλληλα είναι και αστυνομικός στο επάγγελμα και συγκεκριμένα Συνοριοφύλακας.

Στο μεταξύ στην περιοχή της φωτιάς η κατάσταση κρίνεται πολύ επικίνδυνη καθώς εξελίσσεται η  καταστροφική πυρκαγιά που για τρίτη ημέρα κατακαίει  το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, εξαφανίζοντας έναν παγκόσμιας αξίας μοναδικό βιότοπο.

Δυστυχώς η φωτιά όχι μόνο μπήκε στον στενό πυρήνα του προστατευόμενου δάσους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταίστρες των σπάνιων αρπακτικών. Μάλιστα κατευθύνεται πλέον προς το ομώνυμο χωριό της Δαδιάς και γι αυτό σε λίγη ώρα θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Οι πάνω από 300 πυροσβέστες, οι πολλοί εθελοντές, οι υλοτόμοι που κόβουν δέντρα για αντιπυρικές ζώνες, τα 15 εναέρια μέσα που επιχειρούν ασταμάτητα από το πρωί, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά η κατάσταση δεν ελέγχεται.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης και της προστασίας που απολαμβάνει από τις συνθήκες NATURA, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δρόμοι για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα με τα οχήματα και να σβήσουν τις διάφορες εστίες που αναζωπυρώνονται συνέχεια.

«Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά», είπε στο Evros-news.gr πριν από λίγο ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, που μαζί με όλους τους συνεργάτες του και υπαλλήλους, μηχανήματα του δήμου, επί τρεις ημέρες βρίσκονται στα σημεία που καίγονται και προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο των Πυροσβεστών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός τόνισε ότι οι προσπάθειες του ΠΣ επικεντρώνονται στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς που  βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

pronews.gr

2 σχόλια:

  1. Μέχρι νά φύγει ο κούλης ή Ελλάδα θά έχει γίνει κάρβουνο...(αναμμένο).!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δείτε που το γεράκι που έπιασε τους λαθρο-βρωμιαρέους, θα το υποβαθμίσουν, ενώ αυτούς που κάψανε το Μάτι και 120 ανθρώπους, η ΝΔ τους προήγαγε σε ανώτερους βαθμούς, παρά το πόρισμα -κόλαφο του ανακριτή γιά το Μάτι και την ενοχή των εν λόγω αδίστακτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή