Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η ιστορία πίσω από το χριστουγεννιάτικο τραγούδι “Rudolph the Red Nosed Reindeer”


Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι Rudolph the Red Nosed Reindeer(Ρούντολφ το ελαφάκι, στα ελληνικά), γράφτηκε από τον Robert May, έναν Εβραίο της Νέας Υόρκης, ο οποίος εμπνεύστηκε τους στίχους από τον τρόπο με τον οποίο οι Εβραίοι ήταν εξοστρακισμένοι εξαιτίας της μεγάλης μύτης τους. Και τότε έρχεται ο Σάντα (Αγ. Βασίλης) που επιλέγει τον Ρούντι και τον βάζει να οδηγήσει όλους τους άλλους ταράνδους.

Το 2017 παρουσιάστηκε από το CBS το μουσικό ντοκιμαντέρ Dreaming of a Jewish Christmasπου εξιστορούσε το πόσα δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα τραγούδια γράφτηκαν από Εβραίους τραγουδοποιούς (Irving Berlin, Mel Tormé, Jay Livingston, Ray Evans, Gloria Shayne Baker and Johnny Marks), τραγούδια που εν τέλει σταδιακά επηρέασαν τον τρόπο που εορτάζονταν τα Χριστούγεννα στην Δύση. Τέτοια τραγούδια είναι το Dreaming of a White Christmas, το Silver Bells και το Let it Snow.


Οι στίχοι λένε:

Ρούντολφ ο τάρανδος με την κόκκινη μύτη / Είχε μια πολύ λαμπερή μύτη / Και αν την βλέπατε ποτέ / Θα λέγατε ότι ακόμη και λάμπει / Όλοι οι άλλοι τάρανδοι / Συνήθιζαν να γελάνε μαζί του και να του βγάζουν ονόματα / Ποτέ δεν άφηναν τον φτωχό Rudolph / Να συμμετάσχει στα παιχνίδια που έπαιζαν / Τότε σε μια ομιχλώδη παραμονή Χριστουγέννων / Ήρθε ο Σάντα να πει / "Rudolph, με τη μύτη σου την τόσο φωτεινή / Δεν θα οδηγήσεις το έλκηθρο μου απόψε; " / Έτσι τον αγάπησαν οι τάρανδοι / Καθώς φώναζαν με χαρά / Ρούντολφ ο τάρανδος με την κόκκινη μύτη / Θα μείνεις στην ιστορία"...


KO / από εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου