Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Επίθεση στον EastMed. Tρομοκράτες επιτέθηκαν σ΄ελληνικό τάνκερ στο Καμερούν που ανήκει στην εταιρεία EastMed. 5 Έλληνες ναυτικοί όμηροι 1 τραυματίας.

  Ο ψυχρός πόλεμος με την Τουρκία μεταφέρεται στην Αφρική μετά την εμπλοκή στο Λιβυκό αλλά κυρίως εδώ πρόκειται για μια πρώτη ασύμμετρη επίθεση στον EastMed στον αγωγό που η συμφωνία υπογραφής τριμερούς θα γίνει στην Αθήνα στις 2.1.20 ενώ ήδη ξεκινά από σήμερα η εξόρυξη αερίου από Λεβιάθαν ενός από τα κοιτάσματα του οποίου τ΄αποθέματα φιλοδοξούν να φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Eastmed.Image

Kαι είναι επίθεση στον Eastmed καθώς το ελληνικό δεξαμενόπλοιο στο οποίο επιτέθηκαν τρομοκράτες στο Καμερούν ανήκει στην εταιρεία East Med του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και μετέφερε καύσιμα. Από την επίθεση τραυματίστηκε 1 Έλληνας ναυτικός ενώ 8 ναυτικοί απήχθησαν και τελούν όμηροι μεταξύ αυτών οι 5 είναι Έλληνες..
To tanker HAPPY LADY δέχθηκε επίθεση προς τις 23 h 30 στις 30 Δεκεμβρίου στη θέση 04 00N 009 06E, περί τα 6 nm στα ΝΔ του Limbe, στο Καμερούν, όπου είχε αγκυροβολήσει από τέλος Νοέμβρη.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίτη, δήλωσε το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοινωθέν με email. Το πλοίο είναι χημικό / πετρελαιοφόρο 51.390 DWT που ανήκει στην Eastern Mediterranean Maritime, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
H σημειολογία της επίθεσης και η χρονική στιγμή δείχνουν EastMed….
Eπίσης στο Καμερούν δραστηριοποιείται και η Μπόκο Χαράμ..
Όπως μεταδίδει το πρώτο Θέμα” Ένοπλη επίθεση το πρωί της Τρίτης δέχθηκε το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο ‘HAPPY LADY” Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι ”LIMBOH” στο Καμερούν με συνέπεια την απαγωγή οκτώ  εκ των 28 μελών του πληρώματος του.
Εξ αυτών οι πέντε είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο  υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου, ο οποίος έχει διακομισθεί σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματισμός του έγινε συνεπεία εποστρακισμού σφαίρας.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου