Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ισοπεδωτικός ο δρ. Αθανάσιος Δρούγος: «ΠΑΙΧΘΗΚΕ…»

makeleio-drougos-1

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Ερντογάν μετέβη στην Τύνιδα, όπου είχε επαφές με το νέο Πρόεδρο της χώρας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών-Άμυνας και της Μυστικής Υπηρεσίας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα η Τουρκία ζήτησε και φέρεται να έλαβε τα εξής στα πλαίσια της προετοιμασίας για την ανάπτυξη διακλαδικής στρατιωτικής δύναμης στην Δυτική Λιβύη.:

1)Λιμενικές διυκολύνσεις στο λιμάνι της Σφαξ, και εναλλακτικά στο λιμάνι PORT LA COULETTE για την μόνιμη παρουσία ως και ανεφοδιαμό Τουρκικών πλοίων στο Λιβυκό Πέλαγος,αλλά και στην υποστήριξη της προσεχούς ναυτικής δύναμης που πρόκειται να αναπτυχθεί.
2)Πρόσβαση στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Σφαξ και BIZERTE SIDI AHMET .Mάλιστα στο δεύτερο να εδρεύει και μικρή δύναμη ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης
3)Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Άκάρ συζήτησε λεπτομέρειες με τριμελή υψηλόβαθμη επιτροπή, ενώ από Τουρκικής πλευράς παρόντες ήσαν ένας υποναύαρχος καθώς και ο Ακόλουθος Άμυνας της Τουρκίας στην Τύνιδα.
4)Ο Ακάρ επικαλέστηκε τις πολύ στενές σχέσεις που επί χρόνια διατηρεί μέσω διμερών αλλά και πολυμερών επαφών /μέσω ΝΑΤΟ /με στρατιωτικούς από την Τυνησία, την Άλγερία, το Μαρόκο και την Μαυριτανία (δηλαδή 4 Αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης.
Επιπρόσθετα /Επιβεβαίωση μου
Τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Τυνησία χθες ανήμερα Χριστουγέννων αποκαλύπτει σήμερα ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του Ελληνικού στόλου στην περιοχή.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.
«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.
«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Η Ρωσία ερευνά φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο
Την ίδια ώρα, τουρκικά και λιβανέζικα μέσα ισχυρίζονται ότι η Συρία με την Ρωσία ξεκίνησαν από κοινού έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο.
Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου Άσαντ, Μπουσεινά Σαμπάν, μιλώντας στο κανάλι «Αl-Mayadeen» του Λιβάνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το λέω για πρώτη φορά, ότι η Συρία μαζί με ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η κίνηση αυτή, αν ισχύει, σημαίνει ότι στο ενεργειακό παζλ της ανατ. Μεσογείου προστίθεται άλλος ένας «παίκτης» και μάλιστα με σημαντική επιρροή και ισχύ
ambassadorsatlarge.com
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου