Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η Άγκυρα στέλνει το «Barbaros» να εμποδίσει τις γεωτρήσεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.
Λόγω του «θορύβου» της Λιβύης έχουν «ξεχαστεί» άλλες «πονηρές» ενέργειες της Άγκυρας σε άλλα γεωπολιτικά μέτωπα όπως αυτό της ΑΟΖ της Κύπρου καθώς επιχειρεί να αποτρέψει γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3 από την κοινοπραξία Total - Eni - Kogas, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες στο πλαίσιο των (μέχρι και επτά) γεωτρήσεων και έχουν ήδση προγραμματιστεί.Η Άγκυρα στέλνει το «Barbaros» να εμποδίσει τις γεωτρήσεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

Έτσι η Άγκυρα αποφάσισε να αποστείλει στην περιοχή το «Μπάρμπαρος» στο οποίο θα διεξαγάγει σεισμογραφικές έρευνες για... πέντε μήνες.
Κρατάει «ενεργά» έτσι τα μέτωπα σε όλη την Μεσόγειο.
Εξέδωσε παράτυπη Navtex, με την οποία «δέσμευσε» θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων, για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 3.
Το «Μπαρμπαρός» και τα δύο πλοία που το συνοδεύουν ήδη μετακινήθηκε στην εν λόγω περιοχή. Πρόκειται για περιοχή, που ξεκινά νότια της Κύπρου από το ύψος της Δεκέλειας μέχρι και το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο και φτάνει ανατολικά στον άξονα Κάβο Γκρέκο μέχρι και το Παραλίμνι και τον κόλπο Αμμοχώστου όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με την παράνομη Navtex, η παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, δηλαδή για περισσότερο από πέντε μήνες, κάτι που δείχνει ότι σκοπός δεν είναι κυρίως οι σεισμογραφικές έρευνες, που μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά σε πολύ λιγότερο χρόνο, αλλά η δήλωση παρουσίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και εν τέλει η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων.

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ανατολικά όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» συνορεύουν αλλά δεν επικαλύπτουν τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου το τουρκικό Ναυτικό παρεμπόδισε γεώτρηση της ΕΝΙ στις αρχές του 2017.
Επικαλύπτει ωστόσο δεύτερο στόχο στην περιοχή, με την ονομασία «Οκτάπους».
Τη νέα προκλητική κίνηση, η Τουρκία συμπληρώνει με παράλληλες ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού, σε περιοχή που ξεκινά από τα ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων στον άξονα του κόλπου της Λάρνακας, από τον Μαζωτό μέχρι και τις ακτές της Δεκέλειας. Πρόκειται για περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2.
Προβλέπονται ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού με χρήση πυρών, στις 6, στις 14, στις 22 και στις 30 Ιανουαρίου και ασκήσεις χωρίς πυρά στις 8, στις 17, στις 25 και στις 28 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, πρέπει να αναμένεται και η επόμενη ενέργεια της Τουρκίας με νέα κίνηση του γεωτρύπανου «Yavuz», που βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου σε σημείο περί τα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Πισσουρίου και πραγματοποιεί γεώτρηση σε περιοχή κοντά στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης. Η εν λόγω γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο -ο «Πορθητής»- που βρίσκεται νότια του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να συνεχίσει εκεί μέχρι και τον Μάρτιο.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου