Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Προχωρά γρήγορα ο Ερντογάν: Στις 30 Δεκεμβρίου στην τουρκική Βουλή το αίτημα της Λιβύης για στρατιωτική βοήθεια./Η Ιταλία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη,

 Άμεσες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης καθώς, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανώς να επισπεύδει τις διαδικασίες αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Τρίπολη.Ο Ερντογάν σε ομιλία του στο ΑΚΡ
Όπως μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ έχει στείλει ειδοποίηση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με την οποία τους γνωστοποιεί ότι το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
Τουρκία: Η ειδοποίηση στους βουλευτές

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξετάσει το αίτημα της Τρίπολης στις 7 Ιανουαρίου. Πιθανώς, όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τα στρατεύματα του Στρατάρχη Χάφταρ να βρίσκονται δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ο Τούρκος Πρόεδρος να επισπεύδει τις διαδικασίες.
iefimerida.gr
Η Ιταλία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.
Προειδοποίηση στην Τουρκία να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.Ο Τζουζέπε Κόντε
Όταν ο Κόντε ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους, για την πιθανότητα τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

«Μια τουρκική παρέμβαση θα είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη κλιμάκωση στην περιοχή, με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και κανένας νικητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε, μάλιστα, ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών». Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να παίξει σημαντικό ρόλο και επομένως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι ενωμένες στη στάση τους έναντι της Λιβύης με σκοπό την πολιτική λύση.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου