Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

«Φουρτουνιάζει» το Καστελόριζο η Τουρκία: Πως διαβάζουν τον εκνευρισμό της οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί και προέβλεπαν τη λεγόμενη «χαμηλή ένταση» και σε περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αεροπόροι και μηχανικοί επιφυλακής στα φυσικά αεροπλανοφόρα της Ελλάδας, που είναι τα νησιά, αντί να περνούν ήρεμες ημέρες, τρέχουν με ταχύτητα στα αεροσκάφη για ν’ απογειωθούν σε λιγότερο από ένα πεντάλεπτο.
Βέβαια εκτός των Χριστουγέννων, τα ίδια είχαν βιώσει οι φρουροί των συνόρων μας και τον Δεκαπενταύγουστο, που επίσης υποτίθεται ότι οι γείτονες θα έπρεπε να σεβαστούν μια εκ των μεγαλύτερων εορτών της Χριστιανοσύνης και επιπλέον εκείνη η περίοδος θεωρείται χαμηλής έντασης λόγω του καλοκαιρινού μορατόριουμ.
Όμως οι υπερπτήσεις, που έχουν φτάσει σε ρεκόρ δεκαετίας, αυτή τη φορά σε Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη, δείχνουν τις τουρκικές προθέσεις, για τις οποίες έχουμε γράψει στην σελίδα μας, όλες τις προηγούμενες ημέρες.
  • Οι πράξεις της Τουρκίας μαρτυρούν ότι και το επόμενο διάστημα η ένταση γύρω από το Καστελόριζο θ’ αυξηθεί.
Η περιοχή λόγω της εγγύτητας με τις Τουρκικές ακτές «βοηθά» πολύ τους γείτονες να προβάλουν ακόμη περισσότερο τις αξιώσεις τους.
  • Επιπλέον το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνει ο νέος χάρτης της Τουρκο-Λιβυκής συμφωνίας με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να προσπαθούν να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Πως να μην προσπαθούν άλλωστε να το κάνουν, από τη στιγμή που η Τουρκική εθνοσυνέλευση επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιτρέπεται η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Αυτό για το Ελληνικό Επιτελείο είναι μια μορφή προπετάσματος καπνού διότι βλέπουν – κι έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία- ότι η Τουρκία θα θελήσει να «φουρτουνιάσει» για τα καλά τα νερά στο Καστελόριζο.
  • Τις προηγούμενες ημέρες οι navtex που εκδόθηκαν για θαλάσσιες περιοχές βόρεια και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου ουσιαστικά ήταν μια προσομοίωση αεροπορικής υποστήριξης των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.
Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν για παράδειγμα να συνόδευαν και ένα ερευνητικό πλοίο. Οι αερομαχίες, με αποκορύφωμα την ημέρα που έφτασαν τις 16, έδειξαν την πρόθεση να φανούν σκληροί μαχητές στον αέρα και με κάθε μέσο να στηρίξουν τα πλοία που έπλεαν πέριξ του Ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος.
Ψάχνουν το type 214
Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά ελικόπτερα αναζητούσαν γι’ άλλη μια φορά το υποβρύχιο φάντασμα του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει αθέατο στην ευρύτερη περιοχή.
  • Ο τρόμος του Ελληνικού type 214 από τη μια και ο εκνευρισμός του να μην μπορούν να το εντοπίσουν από την άλλη δημιούργησε ένα ακόμη εκρηκτικό μείγμα στα νερά της περιοχής.
100 προσπάθειες αμφισβήτησης Εθνικής Κυριαρχίας Ελληνικών νησιών
Η Άγκυρα γύρω από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελληνικής επικράτειας και της ΕΕ, έχει απλώσει χρόνια τώρα τα δίχτυα της, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, Ελληνικής κυριαρχίας. Άλλωστε η υπέρπτηση μια τέτοια πράξη είναι, αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας.
  • Χωρίς τον Δεκέμβριο καταγεγραμμένο, στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά της Ελληνικής επικράτειας από τουρκικά αεροσκάφη έχουν αγγίξει σχεδόν τις 100. Και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της έντασης, των ηθελημένων έκνομων ενεργειών.
Το 2018 οι υπερπτήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες, μόλις 47. Το 2017 ο αριθμός πέφτει ακόμη περισσότερο στις 39, ενώ μια χρονιά πριν το 2016 οι υπερπτήσεις ήταν 57.
Ακόμη μια χρονιά πιο πίσω το 2015 ήταν μόλις 36. Σε σχέση λοιπόν με τις σχεδόν 100 που αγγίζει φέτος η Τουρκία, φαίνεται ότι επιδιώκουν το κάτι περισσότερο και ψάχνουν τον τρόπο.
  • Επιπλέον κάθε φορά που Έλληνας Αξιωματούχος έχει βρεθεί στην ακριτική Ελλάδα, βιώνει την τουρκική παραβατικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σειρά είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο Πρώην Α/ ΓΕΣ είχε ζήσει και ως Αρχηγός τις έκνομες συμπεριφορές των γειτόνων μας και πάλι στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, με υπουργούς, με Αρχηγούς των ΕΔ, με Διοικητές της ΑΣΔΕΝ κ.τλ..
Σε πλήρη ετοιμότητα
Όμως ακόμη και μόνο του να πετά το πλήρωμα ενός πτητικού μέσου των Ενόπλων Δυνάμεων θα δεχτεί την κλήση στον ασύρματο με την οποία οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αεροσκάφος ή ελικόπτερο, πετά σε εναέριο χώρο κοντά στο Καστελόριζο και ότι δήθεν είναι δικής τους δικαιοδοσίας.
  • Η Πολεμική Αεροπορία δηλώνει πλήρη ετοιμότητα και για την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως άλλωστε κάνει 365 ημέρες.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι οι γείτονες δεν θα θελήσουν να αφήσουν σε ησυχία τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πάντως δίνουν πολύ σημαντικές απαντήσεις σε οποιαδήποτε πρόκληση κι αυτές τις μέρες με ιδιαίτερο τρόπο εύχονται καλές γιορτές στους γείτονες…
hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου