Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Brexit: Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου προεξοφλεί ότι ο Τζόνσον δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου προεξοφλεί ότι ο Τζόνσον δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα – Ο Φιλ Χόγκαν πρόβλεψε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει οριστικά στα τέλη του 2020.
 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν πρόκειται να τηρήσει την προθεσμία που έχει ορίσει ο ίδιος και προβλέπει πως η χώρα του θα εγκαταλείψει οριστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2020, προεξόφλησε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Irish Times που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό της φύλλο.
Στο πρόσφατο παρελθόν, θύμισε ο Χόγκαν, ο Τζόνσον «δήλωνε πως θα προτιμούσε να τον βρούνε νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει την αναβολή του Brexit, πριν κάνει ακριβώς αυτό».
Το Ηνωμένο Βασίλειο τυπικά θα εγκαταλείψει την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου και η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει ως το τέλος του 2020. Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα αυτό το χρονοδιάγραμμα, είτε η κυβέρνησή του έχει κλείσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το εμπόριο, είτε όχι.
Για τον Χόγκαν πάντως η δέσμευση του Τζόνσον ότι η απαραίτητη νομοθεσία θα εγκριθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο είναι «πολύ παράξενη», αποτελεί «πολιτικά ακροβατικά».
Ο ιρλανδός επίτροπος προειδοποίησε ότι εάν το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία γίνει πραγματικότητα, αυτό «θα ρίξει αλάτι στις πληγές» και θα εγείρει τον κίνδυνο «να διχαστούν οικογένειες, κοινότητες και περιοχές» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Άιρις Τάιμς.
«Μεγάλο μέρος του διαλόγου στο ΗΒ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει βασιστεί στην εσφαλμένη υπόθεση ότι είναι εφικτό να γίνει ένα καθαρό Brexit και ταυτόχρονα να διατηρηθούν όλα τα οφέλη της ιδιότητας της χώρας-μέλους της ΕΕ», επισήμανε ο Χόγκαν.
«Τώρα που το πολιτικό αδιέξοδο στο Ουέστμινστερ ήρθη, η επόμενη φάση του Brexit είναι ανάγκη να βασιστεί στον ρεαλισμό και στα γεγονότα, νέτα-σκέτα», συνέχισε.
«Ρητορικά σχήματα του τύπου “η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος” απλά δεν έχουν καμία θέση» στη διαδικασία, πρόσθεσε. Αμφότερες οι πλευρές καλούνται να προχωρήσουν «με ηρεμία και με λογική συνέπεια», συμπλήρωσε ο ιρλανδός επίτροπος.
Ο Φιλ Χόγκαν — ως εκ των αρμοδιοτήτων του — θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία το 2020, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου