Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί την αποφυγή κλιμάκωσης με το Ιράν.


Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μια μέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων ενάντια σε βάσεις φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ που προκάλεσαν οργή στη χώρα.

«Ήταν μια αποφασιστική, αλλά αναλογική απάντηση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Ντέιβιντ Σένκερ. «Δεν αναζητούμε για μια κλιμάκωση εκεί, επιδιώξουμε μια αποκλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά.
Αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν την Κυριακή βάσεις των ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας από τις πιο ριζοσπαστικές παρατάξεις του Χασντ αλ-Σαάμπι, συνασπισμού παραστρατιωτικών στον οποίο κυριαρχούν οι φιλοϊρανοί και ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις ιρακινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.
Τα πλήγματα αυτά έγιναν ως αντίποινα στον θάνατο, την Παρασκευή, ενός Αμερικανού πολίτη, εργολάβου του στρατού, από επίθεση με ρουκέτες σε ιρακινή στρατιωτική βάση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το ιρανικό καθεστώς υπεύθυνο για τις συχνές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι επιθέσεις διεξάγονται από ένοπλες πολιτοφυλακές και χρηματοδοτούνται από την Τεχεράνη, ανέφερε ο Σένκερ.
«Τα τελευταία χρόνια, οι Ιρανοί έχουν εκλάβει την έλλειψη απάντησής μας ως αδυναμία και δεν σταμάτησαν…», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Έτσι, αναπόφευκτα, σκότωσαν έναν Αμερικανό».
«Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να πλήξουμε έναν στόχο καθοριστικής σημασίας για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουμε στις ζωές Αμερικανών», κατέληξε.
Ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, τόνισε πως οι ΗΠΑ επέδειξαν αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας να απαντήσουν σε μια σειρά επιθέσεων που αποδίδονται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων 11 πυραύλων που εξαπολύθηκαν ενάντια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ ή του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου