Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Σε διπλωματική δίνη...

Του Lycinos.
Λιβύη.
Μια χαρακτηριστική επιφάνεια του ακανόνιστου πολύεδρου των προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας.Σε διπλωματική δίνη...

Ο κ. Ερντογάν.
Με την υπόσχεση αναβάθμισης στην βοήθεια που παρέχει στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Στράγγιξε κυριολεκτικά το κέρδος του διπλωματικού κεφαλαίου που θα μπορούσε να πάρει από τον Τουρκικής καταγωγής, απελπισμένο και μάλλον καταδικασμένο Σάρατζ, αποσπώντας την συμφωνία που υπόγραψε μαζί του πριν λίγες ημέρες.
Ενώ είναι λογικό και αναμενόμενο, ότι οι Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί επιτελείς, επ’ ουδενί θα ήθελαν μια αντιπαράθεση στο έδαφος της Λιβύης με την Αίγυπτο.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο.
Η ενίσχυση του προφίλ που καλλιεργεί στον Μουσουλμανικό κόσμο σαν υπερασπιστής του Ισλαμισμού, ο ίδιος προσωπικά και η χώρα του.
Εικάζω ότι είναι ευχή του για την ώρα τουλάχιστον, να υπάρξει τάχιστη αποχώρηση από το προσκήνιο του Σάρατζ, χωρίς να αναγκαστεί να εκτεθεί στα δηλητηριώδη αποτελέσματα ενός χαμένου αγώνα… Εσωτερική αγανάκτηση, Αίγυπτος, Ιταλία, Γαλλία κ.λ.π.
Μένοντας μόνο στις καλές εντυπώσεις από τις «ευγενείς» προθέσεις του.
Αν χρειαστεί να προκύψει αυτή η αναβάθμιση.
Το υλικοτεχνικό μέρος της, χωρίς να είναι καθοριστικό, είναι απλά υλικό και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πολυμετράει.
Το δε ανθρώπινο δυναμικό που θα συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία, θα αποτελείται εκτός από αξιωματικούς συμβούλους που μάλλον θα μείνουν στα μετόπισθεν, κυρίως από πρόθυμους τζιχαντιστές μαχητές, ενώ συνάμα θα υπάρξει το κέρδος ότι θα απαλλαχτεί η Τουρκία από την παρουσία τους.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης της εμπλοκής, με τακτικά Τουρκικά στρατεύματα, που δεν το θεωρώ πολύ πιθανό, τότε κινδυνεύει… Η Λιβύη να γίνει το Βιετνάμ του...
Ο κος. Σίσι, κινείται με αρκετή περίσκεψη.
Μέσω συμφωνιών κατανόησης, συνεννόησης, και συμμαχιών με άλλα εμπλεκόμενα κράτη, θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας του.
Αλλά πρέπει παράλληλα.
Να ισορροπήσει μεταξύ του οράματός του για το μέλλον της Αιγύπτου, μακριά από το οπισθοδρομικό μεσαιωνικό Ισλάμ, που έχει βαρύτατες επιπτώσεις κυρίως στην κοινωνική αλλά και την οικονομική ανάπτυξη -π.χ. τουρισμός - χωρίς να διαταράξει και κινητοποιήσει συντασσόμενος με αλλόθρησκους, αντιδράσεις στο ευαίσθητο ζήτημα της θρησκευτικής συνείδησης του λαού της Αιγύπτου.
Έτσι, η βοήθεια που προσφέρει στον Χαφτάρ θα είναι κυρίως, υλικά μέσα και διευκολύνσεις, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πληροφοριακή και συμβουλευτική υποστήριξη κ.λ.π.
Η Γερμανία, βλέποντας να αναζωπυρώνεται και να αναπτύσσεται δυναμική επηρεασμού Ιταλίας - Γαλλίας στην περιοχή αυτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος να παρακαμφθεί από το παιχνίδι η ίδια και η σύμμαχός της Τουρκία, αντιδρά με διάφορες αν και συγκαλυμμένες, αρνητικές και για τα συμφέροντά μας ενέργειες.
Η Ρωσία ελισσόμενη αριστοτεχνικά, και διαβλέποντας την επικράτηση του Χαφτάρ, κρατά ανοιχτό το δικαίωμα λόγου στις αυριανές εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, παίζοντας σε διπλό ταμπλό, συμμετέχει σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την εσχάτως πανταχού παρούσα Κίνα…
Το Ιράν και ο Ιρανοκρατούμενος μέσω Χεζμπολάχ Λίβανος, είναι ευνόητο και αναμενόμενο ποια θέση θα πάρουν.
Όχι η Αμερική.
Ο Τραμπ στην ανεπάρκειά του, εγκλωβισμένος στις υποσχέσεις του προς τον Αμερικανικό λαό, και με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αδυνατεί να ορθώσει πολιτικό ανάστημα ανάλογο της θέσης που κατέχει, απέναντι σε δυνατούς παίκτες όπως η Κίνα, ο Πούτιν, και ο Ερντογάν…
…Τα κενά καλύπτονται τάχιστα…
Και μέσα σε όλα αυτά.
Ή θα είσαστε ελεύθεροι, ή θα είσαστε ήσυχοι.
Η λεηλατημένη από το ένοχο πολιτικό σύστημα φοβική Ελλάδα του κου. Μητσοτάκη, σε διπλωματική δίνη.
Με όχι απλά ορατούς, αλλά απτούς θα έλεγα κινδύνους.
Με μια κυβέρνηση που πρακτικώς φαίνεται να έχει διαλέξει την ησυχία, με ένα υποβαθμισμένο υπουργείο Εξωτερικών, που δουλεύει δι’ αντιπροσώπων και υπόγειων ρευμάτων.
Και μια ανεπαρκή, ανεπαρκέστατη αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι η ώρα εθνικού συναγερμού.
Όχι για τους… Πολίτες της Ελλάδας, όπως παραπλανητικά είπε πριν λίγες ημέρες ένα κυβερνητικό υπουργικό ορνίθιο του Σόρρος.
Αλλά για την Ελλάδα των Ελλήνων.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου