Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις σχέσεις Μαδούρο και Ερντογάν: Χρυσός στην Τουρκία και στο Ιράν;

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί στενά τις σχέσεις της Τουρκίας και της Βενεζουέλας, καθώς υπάρχουν υποψίες για ανάρμοστες οικονομικές σχέσεις. 

Οι εμπορικοί, οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και του Καράκας έχουν ενισχυθεί, και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφθεί τη Βενεζουέλα και ο Νικολάς Μαδούρο την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσαν να υποστηρίξουν τον κ. Μαδούρο και να επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που επέλεξαν να υποστηρίξουν την “πραξικοπηματική ανατροπή” του προέδρου της Βενεζουέλας. 
Ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Καράκας τον Δεκέμβριο και είχε επικρίνει με σφοδρότητα τις κυρώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαδούρο Τούρκοι επιχειρηματίες δεσμεύθηκαν να επενδύσουν στη Βενεζουέλα κονδύλια ύψους 4,5 δις. ευρώ. Η δήλωση χαρακτηρίστηκε υπερβολική, καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μύρια προβλήματα. 
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ενώ όλες σχεδόν οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους στο Καράκας, οι Τουρκικές Αερογραμμές πετούν ακόμα στη Βενεζουέλα. Αυτή η απόφαση της Άγκυρας έχει υποψιάσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της εισαγωγής χρυσού από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία. 
Σύμφωνα με ισχυρισμούς τόνοι χρυσού της Βενεζουέλας, που εξορύσσονται σε τρομακτικές συνθήκες υπό την επίβλεψη του στρατού, αποστέλλονται στην Τουρκία για τελειοποίηση και επεξεργασία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μερικοί (τόνοι) χρυσού ενδέχεται να αποστέλλονται προς το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε το αεροπλάνο του Τούρκου δισεκατομμυριούχου Turgay Ciner, ιδιοκτήτη της εταιρείας Ciner Group, να φεύγει από την Τουρκία για τη Μόσχα και στη συνέχεια στη Βενεζουέλα.
hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου