Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΕΕ: Τον Ιούνιο ξεκινά η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΟ : Παρατηρούμε μία βιασύνη στο θέμα των Σκοπίων,για πόσο ψηφίστηκε η απόφαση των Πρεσπών σε Σκόπια και Ελλάδα,αλλά και πόσο γρήγορα θα μπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.Σίγουρα αυτή η βιασύνη προμηνύει εξελίξεις στα Βαλκάνια.Αρα τι θα δούμε τους επόμενους μήνες και ειδικά από άνοιξη και μετά;
Τα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι «σαφή», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.Ζόραν Ζάεφ /Φωτογραφία: Intime News
Ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019. «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».
«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.
iefimerida.gr

Στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων.stoltenberg

Ο γραμματέας της βορειοτλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ απέστειλε το κείμενο στους αντιπροσώπους των 29 χωρών - μελών και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει αποστείλει ήδη ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο ΑΠΕ, εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τα Σκόπια, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Στην επιστολή του, ο κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλεί τη γείτονα με το νέο της όνομα, «Βόρεια Μακεδονία».Κύρωση από τη Βουλή την άλλη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα

Στην Ελλάδα αναμένεται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης το εν λόγω πρωτόκολλο.

Μόλις η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα στείλει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τα Σκόπια με τη σειρά τους θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουνν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομά τους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δικλείδα ασφαλείας που λένε στο ΥΠΕΞ και την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι υπάρχει για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι στην Ουάσινγκτον φυλάσσονται όλα τα επίσημα κείμενα της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Εκεί, λένε από την Αθήνα ότι θα πρέπει να στείλει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει μόνο αν οι Σκοπιανοί υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στις Πρέσπες.         
protothema.gr               

1 σχόλιο:

  1. Τα σκοπια δεν προκειταινα μπουν ουτε στην Ε.Ε. ουτε στο ΝΑΤΟ γιατι πολυ απλα ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ
    ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ-ΕΚ ΘΕΟΥ- ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή