Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ρωσία: Φίλος του Ισραήλ ή Προφητικός Εχθρός από το Βορρά;

Μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν στις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, η Ρωσία απελευθέρωσε ό, τι φαίνεται να είναι αντιφατικές δηλώσεις. αποκαλόντας "αυθαίρετες τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές" από τη μία πλευρά, ενώ ταυτόχρονα ισχυριζόταν ότι ανησυχούσαν βαθιά για την "εξασφάλιση πολύ ισχυρής ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ". Με μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι προθέσεις της Ρωσίας για την περιοχή.

Ο ρόλος της Ρωσίας παίρνει αποκαλυπτικές συνέπειες όταν εξετάζει στίχους που προσδιορίζουν τον πόλεμο πριν από τον Μεσσία του Γωγ και του Μαγόγ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Ιεζεκιήλ, θα είναι ένας πόλεμος εναντίον του Ισραήλ, που πολέμησε ένας πολυεθνικός συνασπισμός που οδηγούσε ένα έθνος από το βορρά.
Αυτό υπογραμμίστηκε σε μια διδασκαλία από τον ραββίνο του 18ου αιώνα που ήταν γνωστός σαν Vilna Gaon, ο οποίος ξεχώρισε τη ρωσική επιθετικότητα σαν πρόδρομο του Μεσσία.
«Όταν ακούτε ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει την πόλη της Κριμαίας, πρέπει να ξέρετε ότι οι καιροί του Μεσσία έχουν αρχίσει, ότι τα βήματα του ακούγονται», δήλωσε ο Βάλνα Γκάον πριν από το θάνατό του το 1797.
«Και πότε ακούτε ότι οι Ρώσοι έχουν φτάσει στην πόλη της Κωνσταντινούπολης (σημερινή Κωνσταντινούπολη), θα πρέπει να βάζετε τα ρούχα σας στο Σάββατο και να μην τα απομακρύνετε, επειδή σημαίνει ότι ο Μεσσίας πρόκειται να έρθει ανά πάσα στιγμή ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014, η Ρωσία προσάρτησε το ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας .
Η Ρωσία ονομάστηκε επίσης ότι διαδραματίζει μείζονα ρόλο στα γεγονότα που οδηγούν στο Μεσσία από τον αείμνηστο ραβίνο Haim Shvili , έναν εβρα'ί'κό μύθο που γεννήθηκε στις αρχές του 1900. Έκανε κάποιες προβλέψεις για την εποχή του Μεσσιανισμού που καταγράφηκαν στο βιβλίο του Heshbonot Hageula (Reckonings of Redemption), το οποίο έγραψε το 1935. Αν και ασαφείς και σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, οι προβλέψεις στο κείμενο ήταν συγκλονιστικά ακριβείς, δηλώνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες και ονόματα,το τελικό τρομακτικό όραμα του Γογ και του Μαγόγ σαν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ από έναν συνασπισμό υπό τη Ρωσία. Βασίστηκε αυτό σε ένα στίχο στον Ιεζεκιήλ.
Σε αυτό το στίχο, η εβραϊκή λέξη για τον «επικεφαλής» είναι רֹאשׁ (Rosh), που ο ραβίνος Shvili ισχυρίζεται ότι υπονοεί τη «Ρωσία».
Ως σπουδαίος σπουδαστής της ιστορίας, ο ραβίνος Ken Spiro , ιστορικός και Ανώτερος Λέκτορας και Ερευνητής του Aish HaTorah Yeshiva, θεωρεί τις προθέσεις της Ρωσίας πιο ρεαλιστικές από τις Μεσσιανικές.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τη δράση της Ρωσίας . Είναι ένα αίνιγμα, τυλιγμένο σε ένα μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα, "
Ο ραβίνος Σπίρο σημείωσε ότι υπήρξε καλός λόγος να δούμε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει καλές προθέσεις όταν πρόκειται για τις σχέσεις με το Ισραήλ.
«Ο Πούτιν έχει πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους Εβραίους από την παιδική του ηλικία», σημείωσε ο ραβίνος Σπίρο. "Επιπλέον, ο Νετανιάχου εργάστηκε πολύ σκληρά για να καλλιεργήσει μια θετική σχέση με τον Πούτιν. Μέχρι πρόσφατα, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας ήταν ο Avigdor Liberman, ένας Ρώσος πρώην πατριώτης. "
Ο ραβίνος Σπίρο ανέφερε έναν κανόνα στην πολιτική που αποδίδεται σε πολλούς πολιτικούς φιλόλογους σε όλη την ιστορία.
"Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και δεν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί", ανέφερε. "Μόνο μόνιμα συμφέροντα".
"Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία πήγε σε παρακμή και ο [Πούτιν] θέλει να επαναβεβαιώσει τη χώρα του ως σημαντικό παίκτη στον κόσμο. Δήλωσε ο ραβίνος Σπίρο. "Η Ρωσία θέλει πάντα μια παρουσία στην περιοχή. Χρειάστηκαν δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τις ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Οκτώ χρόνια της κυβέρνησης του Ομπάμα επέτρεψε στον Πούτιν να επαναβεβαιώσει τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή ».
Ο Σπίρο εφαρμόζει αυτόν τον κανόνα της ρωσικής πρακτικότητας στη συμμαχία της με τη Συρία και το Ιράν.
"Η συμμαχία με το Ιράν και τη Συρία δεν είναι ιδεολογική", δήλωσε ο ραβίνος Σπίρο. "Είναι πρακτικό."
Ο ραβίνος υπογράμμισε ότι η Ρωσία πιθανότατα ήταν ειλικρινής όταν ισχυριζόταν ότι τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ ήταν στην καρδιά.
"Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν βλέπει κανένα λόγο να ανταγωνιστεί το Ισραήλ", είπε. "Μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ θα έκανε τη δουλειά του Πούτιν να επαναβεβαιώσει τη Ρωσία στην περιοχή,  πολύ πιο δύσκολη. Η Ρωσία έχει τα συμφέροντά μας στην ασφάλεια, αλλά μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους ».
Αν και ο Σπίρο είπε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι σαφή, η περίπλοκη κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ καθιστά δύσκολη την επίτευξη αυτών των συμφερόντων.
"Το όλο θέμα είναι σουρεαλιστικό", υποστήριξε ο ραβίνος Σπίρο. "Η Ρωσία έβαλε το στρατό στη Συρία, καλύπτοντας τις δυνάμεις του Ασάντ, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο Ισραήλ να εισέρχεται και να βομβαρδίζει πράγματα. Είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία. Ο Πούτιν κάνει χορό με όλους στην περιοχή: τη Συρία, την Τουρκία, το Ιράν και ναι, ακόμη και με το Ισραήλ ».
Ο Σπίρο αναγνώρισε την προφητική πλευρά των γεγονότων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, αλλά το αντιλαμβάνεται με μέτριο τρόπο.
"Ο βορράς είναι ένας γενικός όρος για κάθε χώρα που προέρχεται από έξω από την περιοχή", υποστήριξε, "αν και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Μόσχα βρίσκεται στα βόρεια της Ιερουσαλήμ. Αλλά την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν είναι η μαρτυρία του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία υποστήριξε τις αραβικές χώρες μόνο επειδή το Ισραήλ ήταν πληρεξούσιο της Αμερικής ».
Στο ιδεολογικό πεδίο μάχης, ο Σπίρο βλέπει ότι οι βιβλικές συγκρούσεις εκφράζονται με σύγχρονους όρους.
"Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξουσίες του Esav (Esau, δηλαδή της Δύσης και της Ευρώπης) έθεσαν κατά μέρος τις διαφορές τους με το Ishmael (δηλαδή τα αραβικά έθνη) για να ενωθούν εναντίον του Ισραήλ", δήλωσε ο Rabbi Spiro. "Από τη μια πλευρά, οι εβραϊκές πηγές περιγράφουν ένα σενάριο πριν από το μεσσία του Γογ και του Μαγόγ σαν παγκόσμια συμμαχία εναντίον του Ισραήλ όπως βλέπουμε στον ΟΗΕ".
"Από την άλλη πλευρά, έχουμε περιγραφές του Esav και του Yishmael που αγωνίζονται μεταξύ τους", δήλωσε ο Rabbi Spiro. "Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι απαραιτήτως αντιφατικά. Η πραγματικότητα είναι ότι συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Το ριζοσπαστικό Ισλάμ πηγαίνει μαπό την αδύναμη Ευρώπη, στον μεταχριστιανικό Εσαύ. Δεν αρέσει ο ένας στον άλλο, αλλά βάζουν τις διαφορές τους στην άκρη για να μας επιτεθούν. Αισθάνονται πιο απειλημένοι από εμάς. "
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε αυτές τις παράξενες συμμαχίες ενός ευρω-αριστερού ομοφυλόφιλου ακτιβιστή που περπατά χέρι-χέρι στην πανεπιστημιούπολη με έναν ριζοσπαστικό μουσουλμάνο", σημείωσε ο ραβίνος Σπίρο.
Ο ραβίνος Pinchas Winston , ένας παραγωγός συγγραφέας και ειδικός για τους έσχατους καιρούς, τόνισε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι φροντίζει για την ασφάλεια του Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.
"Η Ρωσία έχει μόνο τα δικά της συμφέροντα στην καρδιά", δήλωσε στο Breaking Israel News , συμφωνώντας με τον ραβίνο Σπίρο. Αλλά σημείωσε μια βιβλική αναφορά ως οδηγό:
"Στο Midrash, ο Esav συγκρίνεται με ένα ζώο που έχει ένα από τα σημάδια του kosher αλλά όχι το άλλο. όπως τα μοσχαράκια, αλλά όχι το άλλο, όπως το μαστίζοντας τα μαλλιά του, "είπε ο Winston. "Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό είναι καλύτερο από ένα εντελώς μη-kosher ζώο, ότι ίσως είναι το μισό kosher. Αλλά το Midrash λέει ότι αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Το ζώο μπορεί να είναι απατηλό, να κρατάει τις οπλές και να προσπαθεί να πείσει τον Εβραίο ότι είναι κοσέρ ".
Ο Rabbi Winston εφάρμοσε αυτήν την αναλογία στη Ρωσία.
"Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εξωτερική εμφάνιση ότι είναι φίλοι μας, ότι έχουν την πλάτη μας και ότι ενδιαφέρονται για την ασφάλειά μας", ισχυρίστηκε "Η χειρότερη τακτική του Esav είναι όταν ενεργούν σαν φίλοι μας. Όταν ο Έαβας ήθελε να συνοδεύσει το Ισραήλ, περίμενε μόνο μέχρι που ο Ιακώβ κατέβασε τη φρουρά του για να τον χάσει στην πλάτη.
"Αλλά ο Esav προσελκύει το Ισραήλ, προσπαθώντας να μας κάνει να αμαρτάνουμε με τις αρνητικές παγίδες της τεχνολογίας που οδηγούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά ή να ενεργούμε σαν να είναι οι σύμμαχοί μας, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την φρουρά μας στο Γκολάν. Στο τέλος των ημερών, ο Χάσεμ είναι πιο θυμωμένος στο Esav από τον Ishmael. Ο Ισμαήλ(Τουρκία) έρχεται σε μας άμεσα με βία. Ο Έζαβ, από την άλλη πλευρά, είναι παραπλανητικός και μας δελεάζει, είτε για να αμαρτάνουμε είτε για να μας οδηγήσει να μειώσουμε την φρουρά μας. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνει η Ρωσία. "
"Η στιγμή που κάποιος χρησιμοποιεί αυτή την τακτική Esav, όπως και αυτό που κάνει η Ρωσία εδώ, όταν σας λένε ότι έχουν την πλάτη σας, τότε πρέπει να γυρίσετε και να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας", κατέληξε ο Rabbi Winston.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BREAKING ISRAEL NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου