Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Σημείωση του Μπόλτον για «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία» προβληματίζει την Μπογκοτά.

Ο φωτογραφικός φακός κατόρθωσε να «πιάσει» μια σημείωση του Αμερικανού σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, για «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία».Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον
Προβληματισμένη εμφανίζεται η Μπογκοτά για μια φράση που κατέγραψε ο φακός στις σημειώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας.
«5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», έγραφε μια σημείωση του Τζον Μπόλτον που «εντόπισε» ο φακός.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Χολμς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δε γνωρίζει κάτι για την επίμαχη σημείωση του Μπόλτον. Πρόσθεσε ότι η Μπογκοτά θα συνεχίσει «να ενεργεί πολιτικά και διπλωματικά» ώστε η τάξη να αποκατασταθεί στη Βενεζουέλα και να διενεργηθούν εκλογές.
Η αναφορά σε «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία» στο κίτρινο σημειωματάριο του Μπόλτον προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αναπτύξεις ένοπλες δυνάμεις στην Κολομβία εν μέσω της κρίσης στη γειτονική Βενεζουέλα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κολομβία η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα, ήταν μεταξύ των χωρών που με πρώτη τις ΗΠΑ έσπευσαν να στηρίξουν τον Χουάν Γκουάιδο, πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.
Σε ερώτηση για τη σημείωση του Μπόλτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο Associated Press: «Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μιλήσει πολλές φορές για το γεγονός ότι «όλες οι επιλογές» εξετάζονται με στόχο να πιέσει τον Μαδούρο να παραιτηθεί.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας, δήλωσε στο Sputnik, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέχει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής δράσης κατά της Βενεζουέλας.
Σχολιάζοντας τις σημειώσεις του Μπόλτον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στο Facebook ότι οι απόπειρες εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας προέρχονται από την Κολομβία.

«Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η "αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη Βενεζουέλα ή — λέγοντας τα πράγματα από το όνομά τους — η αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή τη χώρα διεξάγεται από το έδαφος της Κολομβίας. Τι γίνεται με τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις — από τις εκλογές μέχρι την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο τόσης ανησυχίας για το σύνολο της Δύσης τα τελευταία χρόνια — θα ρωτήσετε;», έγραψε η Ζάχαροβα.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου