Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Η «χειρότερη καταιγίδα» των τελευταίων 12 χρόνων πλησιάζει το Τέξας.

Η ένταση μιας καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα χθες, μετατρέποντας το καιρικό φαινόμενο στην μεγαλύτερη πιθανώς καταιγίδα να πλήξει την ηπειρωτική Αμερική σε 12 χρόνια, κατευθυνόμενη στην καρδιά της βιομηχανίας διυλιστηρίων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η «χειρότερη καταιγίδα» των τελευταίων 12 χρόνων πλησιάζει το Τέξας
Η καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει στις όχθες των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ ή Σάββατο πρωί τοπικής ώρας (πρωί ή απόγευμα ώρα Ελλάδας, Σάββατο), με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα). Η καταιγίδα ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα. Στην περιοχή αυτή προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Καταιγιδών των ΗΠΑ (ΕΚΚ) ότι θα πλήξει την ηπειρωτική χώρα ο Χάρβεϊ.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι χθες, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία.

Οι Τεξανοί προετοιμάζονται ενισχύοντας τα σπίτια τουςΟ Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3, είπε το ΕΚΚ, που αποτελεί την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Αυτό θα καταστήσει τον Χάρβεϋ ως την πρώτη μεγάλη καταιγίδα που φτάνει στις ΗΠΑ από το 2005, όταν η καταιγίδα Γουίλμα έπληξε την Φλόριντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες. Σήμερα,με ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για τον τυφώνα και παρέπεμψε σε ιστοσελίδες με συμβουλές για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών.Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)

Απότομη άνοδος τιμών βενζίνης

Πάνω από 45% του συνολικού δυναμικού διυλιστηρίων των ΗΠΑ βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, που "βρέχει" τα νότια τμήματα των πολιτειών Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Φλόριντα, ενώ σχεδόν ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ παράγεται θαλάσσια στην ίδια περιοχή. Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Τρία διυλιστήρια στο Κόρπους Κρίστι και ένα πιό ηπειρωτικά, στο Θρι Ρίβερς, άρχισαν τη διαδικασία αναστολής εργασιών, την οποία εξετάζουν και άλλα διυλιστήρια, ενώ οι φόβοι ότι ο Χάρβεϊ μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο ψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Φόβοι για ελλείψεις καυσίμωνΟι τιμές βενζίνης σε διάφορα σημεία στις ακτές του Κόλπου ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας την μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.
Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξανόταν 40 σεντς ή 0,8% στα 47,83 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 49 σεντς ή 0,9% στα 52,53 δολάρια. Οι τιμές αυξάνονταν, καθώς η παραγωγή στην επηρεαζόμενη περιοχή διακόπηκε εν όψει του τυφώνα και εν μέσω προσδοκιών ότι η διακοπή θα μπορούσε να διαρκέσει, εάν η καταιγίδα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Χρηματιστές έλεγαν ότι οι θα μπορούσαν να επηρεασθούν και οι αμερικανικές εισαγωγές, λόγω των διακοπών στις ναυτιλιακές μεταφορές. Οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης RBc1 αυξήθηκαν σχεδόν 10% από την Τετάρτη στα 1,73 δολάρια το γαλόνι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Πέραν της πιθανής επίπτωσης που θα έχει η καταιγίδα στην πετρελαϊκή βιομηχανία, το αργό παραμένει σε αφθονία παγκοσμίως, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Ο ΟΠΕΚ, μαζί με παραγωγούς εκτός του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, δεν τηρούν όλοι οι παραγωγοί τις δεσμεύσεις τους και η προσφορά παραμένει υψηλή, καταλήγοντας στις σταθερά χαμηλές τιμές. Μία μεικτή -από χώρες του ΟΠΕΚ και εκτός αυτού- υπουργική επιτροπή παρακολούθησης ανακοίνωσε χθες ότι είναι πιθανή μία παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέραν του επόμενου Μαρτίου, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποφασισθεί.

Τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια που παράγουν βενζίνη ανέβηκαν 12% και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.
Τα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η παραγωγή έχει επηρεαστεί συγκεκριμένα ως εξής: περίπου 167.000 βαρέλια τη μέρα, ή 9,6% της παραγωγής αργού στον Κόλπο έχει σταματήσει, όπως επίσης έχει σταματήσει και η παραγωγή 472 εκατ. κυβικών μέτρων τη μέρα φυσικού αερίου, ή 14,6% της παραγωγής.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιό ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου