Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Η Γερμανία εγκαταλείπει το ΔΝΤ – Το Ταμείο θα αποδεχθεί το συναινετικό διαζύγιο αρκεί να διασφαλιστούν χρέος και τράπεζες.

     Το ΔΝΤ θα είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα συναινετικό διαζύγιο με το ελληνικό πρόγραμμα αρκεί να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του χρέους και οι ελληνικές τράπεζες.

Η Γερμανία εγκαταλείπει το ΔΝΤ.Η Γερμανία εγκαταλείπει το ΔΝΤ – Το Ταμείο θα αποδεχθεί το συναινετικό διαζύγιο αρκεί να διασφαλιστούν χρέος και τράπεζεςΕνώ μέχρι πρότινος θεωρούσε προαπαιτούμενο την παρουσία του Ταμείου που επιτεύχθηκε με την Συμφωνία Επί της Αρχής έως το τέλος του Καλοκαιριού του 2018, πλέον έχει αλλάξει στρατηγική η Γερμανία.
Merkel και Schaeuble θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει το Καλοκαίρι του 2018 οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό σχεδιάζουν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο καθώς και την θέσπιση κοινού ευρωπαίου υπουργού οικονομικών.
Είναι προφανής η πλήρης διαφοροποίησης της Γερμανικής θέσης με διαφορά λίγους μήνες, στην αρχή θεωρούσαν απαραίτητο το ΔΝΤ και τώρα δεν το θεωρούν απαραίτητο.
Το ΔΝΤ θα είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα συναινετικό διαζύγιο με το ελληνικό πρόγραμμα αρκεί να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του χρέους και οι ελληνικές τράπεζες.
Ήδη το Ταμείο έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, θεωρεί το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο και θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με επιπλέον 10 δισεκ. ώστε να εξυγιανθούν πλήρως.
Η Γερμανία και ο ESM έχουν σχεδιάσει την αντιπρόταση τους.
Το 2018 αντί 3 μέτρων που είχαν σχεδιαστεί για την Ελλάδα ώστε να μετατραπεί σε βιώσιμο το χρέος τελικώς θα υιοθετηθούν 2 μέτρα.
-Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA και SMP ύψους 7,9 δισεκ. και σωρευτικά περί τα 13,5 δισεκ. των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ θα δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα και όχι εφάπαξ.
-Ο ESM θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα το 2018 τα οποία θα έχουν περιοριστεί στα 10-11 δισεκ. με την διαφορά ότι από 3,8% το επιτόκιο θα μειωθεί στο 0,89%.
-Δεν θα δοθεί η 5ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που είχαν εξεταστεί.
Προφανώς με τα μέτρα αυτά το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Ο ρόλος της Lagarde και του ΔΝΤ – Θα πιέσουν για χρέος και τράπεζες

Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται στην Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου.
Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του Ταμείου ειδικά στο χρέος.
Όμως το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. νέα κεφάλαια που ίσως και να μην επαρκούν.
Επίσης το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων είναι υπερβολικά αδύναμες.
Έτσι λοιπόν θα τεθεί ένα μεγάλο δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Θα διεξαχθούν AQRs asset quality review δηλαδή έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών ή θα θεσπιστούν πολύ επιθετικά μέτρα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των προβληματικών δανείων που θα περιλαμβάνουν
1)άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και
2) πωλήσεις προβληματικών δανείων και θεραπεία σοκ στα NPLs και NPEs που θα δεσμεύει σχεδόν το σύνολο της κερδοφορίας των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια στην εξυγίανση των προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων
Με βάση την ίδια καλά ενημερωμένη πηγή το δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ή AQRs.
Οι σύμμαχοι των τραπεζών και της κυβέρνησης στο θέμα των AQRs είναι η ΕΚΤ, ο SSM και ο ESM που δεν θέλουν να διεξαχθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες.
Θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις ώστε να μην διεξαχθούν AQRs αλλά εάν δεν διεξαχθούν AQRs τότε….θα αρθεί η προστασία στην πρώτη κατοικία για πλειστηριασμούς.
Οι έλληνες τραπεζίτες πάντως δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες το 2018 αλλά το 2019.

Τα AQRs μπλοκάρουν νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές

Πάντως και όπως έχει τονιστεί όταν η Lagarde του ΔΝΤ πριν εβδομάδες επικαλέστηκε την διεξαγωγή AQRs δηλαδή ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών προφανώς και όλοι επικεντρώθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις ελληνικές τράπεζες.
AQRs δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξουν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ και ο SSM ΔΕΝ θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες για να μην προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες 5 με 7 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5 με 7 δισεκ. ευρώ όμως δυνητική ζημία για τις τράπεζες αποτελούν το δυνατό χαρτί του ΔΝΤ.
Εάν διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες μαζί με τα stress tests δυνητικά θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 5-7 ή 8 δισεκ. ευρώ από 14 δισεκ. το 2015.
Αυτά τα 5 ή 7 ή 8 δισεκ. θα πρέπει να καλυφθούν και προφανώς ο ESM θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε από τα 44 δισεκ. περίπου κεφάλαια που έχουν απομείνει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης των 84 δισεκ. θα πρέπει να ξεχωρίσει 7-8 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανεξαρτήτως εάν οι τράπεζες βρουν ιδιωτικά κεφάλαια ο ESM θα πρέπει να έχει δημιουργήσει το εναλλακτικό σενάριο για τις τράπεζες για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στα πλαίσια της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης κατά τα πρότυπα του 2015.
Έτσι λοιπόν το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί τουλάχιστον 7 - 8 δισεκ. καθώς δεν έχουν προβλεφθεί νέα κεφάλαια για 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με τα 7-8 δισεκ. το χρέος από 320 δισεκ. θα διαμορφωθεί πάνω από τα 325 δισεκ. που είναι το όριο για το ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ΔΕΝ θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές να δανειστεί λόγω ορίου χρέους.
Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα της μείωσης του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. σε 12,9 ή 11,9 δισεκ. και με αυτό τον τρόπο να ξαναβγεί στις αγορές αλλά το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο.
Τα AQRs θα μπορούσαν να κλείσουν τον δρόμο της Ελλάδος προς τις αγορές, δεν θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναδανειστεί μέσω έκδοσης ομολόγου λόγω του ορίου του χρέους.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα είναι άκρως αρνητική και σίγουρα οι αγορές θα το πάρουν αρνητικά.
Η Ελλάδα θα έχει αποτύχει σε αυτό το σκέλος.
Όμως η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην Γερμανία.
Αυξανόμενο το ελληνικό χρέος το οποίο από τις DSA – εκθέσεις βιωσιμότητας - έχει θεωρηθεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο θα ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία να αποδεχθεί μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουν συμβεί τα εξής δυσάρεστα.
-Οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για 4η φορά στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους.
-Η Ελλάδα θα χάσει την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί εξέλιξη άκρως αρνητική και έτσι θα συρθεί σε μια ECCL πιστωτική γραμμή.
-Η Γερμανία θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση καθώς το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται και θα πρέπει να αποδεχθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Με τα AQRs όλοι χάνουν, οι ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο αλλά και η Γερμανία μαζί με τον ESM.
Μόνο το ΔΝΤ κερδίζει καθώς η πίεση θα είναι αφόρητη.
Έτσι εξηγείται γιατί κανείς από την ΕΚΤ ή τον ESM δεν θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες.

Τι θα πει η Lagarde στις 29 Σεπτεμβρίου στην ελληνική κυβέρνηση;

Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου.
Στόχος της επίσκεψης είναι
1)Θα ξεκαθαρίσει ότι χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους το αργότερο Καλοκαίρι 2018 είναι αδύνατη η έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα στήριξης ή μνημόνιο.
2)Θα επαναλάβει ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% και θα τονίσει ότι η Ελλάδα χωρίς χρέος και χωρίς συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές και θα υποχρεωθεί σε κάποια νέα στήριξη ή πιστωτική γραμμή.
3)Θα ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξουν AQRs δηλαδή έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού και ειδικά στα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι AQRs σημαίνει ζημία 5 με 7 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες
Έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι αδύνατη θα τονίσει η Lagarde στην ελληνική κυβέρνηση και θα προειδοποιήσει ότι χωρίς λύση στο χρέος οι αγορές μπορεί να μην ξαναδανείσουν την Ελλάδα και η χώρα να μπει πάλι σε οικονομικές περιπέτειες.
Η Lagarde δεν θα έρθει επίσκεψη στην Ελλάδα για δημόσιες σχέσεις ή για διακοπές.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει καμία τύχη εάν δεν διευθετηθεί το χρέος και θα ξεκαθαρίσει ότι χωρίς χρέος δεν υπάρχει ούτε έξοδος από τα μνημόνια, ούτε έξοδος στις αγορές.
Οι αγορές μπορεί να ξανακλείσουν την πόρτα στην Ελλάδα εάν το χρέος δεν διευθετηθεί»
Το ΔΝΤ γνωρίζει τα σχέδια του ESM να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ταμείο – ανέρχονται τώρα στα 12 δισεκ. –.
Γνωρίζει επίσης ότι με τα μέτρα που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος, αποπληρωμή ΔΝΤ, κέρδη από ANFA, SPM και ίσως 5ετή επιμήκυνση η DSA η έκθεση βιωσιμότητας δεν θα μετατρέπει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Για το ΔΝΤ ή θα υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση ή η Ελλάδα θα συνεχίσει το 2018 με 2019 με κάποιο είδος προγράμματος ως μηχανισμός ασφαλείας καθώς η Ελλάδα δεν θεωρείται έτοιμη να απελευθερωθεί από τα μνημόνια και να πειραματιστεί χωρίς στηρίξεις στην κερδοσκοπικές αγορές.
bankingnews.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου