Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Χίλαρι: Λες τρελά πράγματα και φοροδιαφεύγεις -Τραμπ: Το ταμπεραμέντο το μεγάλο όπλο μου.

Σε τεταμένη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με εκατέρωθεν πυρά για όλα τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ.   Χίλαρι: Λες τρελά πράγματα και φοροδιαφεύγεις -Τραμπ: Το ταμπεραμέντο το μεγάλο όπλο μου
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας την άλλη και αντιστρόφως επανειλημμένα στην πρώτη κρίσιμη τηλεμαχία, για την οποία αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας.Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα ενώ ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που ανακοίνωσε το CNN μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, το 62% των ερωτηθέντων έκρινε ότι νικήτρια αναδείχθηκε η Κλίντον με μόνο το 27% να υποστηρίζει ότι νικητής ήταν ο Τραμπ.


Για την οικονομία η πρώτη κόντρα

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο και λέει τρελά πράγματα».
Η μάχη κάτα του ISIS

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η στιγμή πάντως που έκλεψε την παράσταση ήταν όταν, προς το τέλος της τηλεμαχίας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το μεγάλο του όπλο ήταν το ταμπεραμέντο του.

Μιλώντας για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Τραμπ είπε ότι εκτός από το γεγονός ότι έχει καλύτερη κρίση από την Κλίντον, έχει και καλύτερο ταμπεραμέντο, ατάκα που προκάλεσε τα γέλαι του κοινού που παρακολουθούσε τη συζήτηση αλλά και την αντίδραση της Κλίντον όταν ξεκίνησε την απάντησή της.

Μάχη για τα φορολογικά

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.«Δεν έχεις ελεγχθεί ποτέ από την εφορία, φοροδιαφεύγεις, δεν είναι τόσο πλούσιος όσος ισχυρίζεται και πολλές είναι οι φορές που άφησε απλήρωτους εργαζομένους και κυρίως έναν αρχιτέκτονα». Η απάντηση του Τραμπ ήταν ότι προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Αστυνομοκρατία στις ΗΠΑ

Οι δυο μονομάχοι αναφέρθηκαν επίσης και στο θέμα της αστυνόμευσης με τον Τραμπ να υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνεται αστυνομικό έλεγχος και την Χίλαρι να του απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.  

Κόντρα και για την υγεία της Κλίντον
Από την πρώτη τηλεμαχία δεν έλειψαν και τα καρφιά του Τραμπ για την υγεία της αντιπάλου με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζει ότι η Χίλαρι δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτή δεν έχει την ενέργεια (...) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

«Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια», του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

H κόντρα για τον Ομπάμα

Από το μενού δεν έλειψε και η υπόθεση με το πού γεννήθηκε ο Ομπάμα.

Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Ο Τραμπ απάντησε επαναλαμβάνοντας την κατηγορία του ότι ήταν η εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (...). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.

Αυτή είναι η πρώτη τηλεμαχία της 68χρονης Κλίντον με τον 70χρονο Τραμπ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο. Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτως καθεξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου