Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

TIME: Ρωσία και Κίνα θα έρθει ώρα που θα συγκρουστούν ξανά…

Ένα ενδιαφέρον και αιρετικό με τα ελληνικά στάνταρ άρθρο δημοσιεύει το περιοδικό TIME στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου, με την υπογραφή του Ίαν Μπρέμερ, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι το «φλερτ» Ρωσίας και Κίνας είναι περιστασιακό και πως το κοινό συμφέρον στον περιορισμό των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας που προέρχονται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν αρκούν για να αποτρέψουν το ανααπόφευκτο, την εκ νέου σύγκρουση των δυο δυνάμεων, καθώς τα συμφέροντά τους συγκρούονται σε πολλά μέτωπα…
Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ρωσία έχει μπλοκάρει την πορεία της Ουκρανίας προς τη Δύση και απέσπασε τη χερσόνησο της Κριμαίας ως τρόπαιο. Οι Ευρωπαίοι που ξέρουν μόνο να κουνάνε το δάχτυλο, τα έχουν βρει σκούρα με τους πρόσφυγες, με την υπόθεση του Brexit, με τον λαϊκισμό που έχει ενσκήψει σε πολλές χώρες, την τρομοκρατία και μια ντουζίνα χρόνια προβλήματα.

Οι Αμερικανοί είναι νευρικοί φοβούμενοι ότι Ρώσοι χάκερς θα κλέψουν τα μυστικά τους και θα χειραγωγήσουν τις εκλογές τους. Η Ουάσιγκτον έχει απρόθυμα αγκαλιάσει τη Μόσχα ως αναγκαίο στρατιωτικό εταίρο στη Μέση Ανατολή. Οι κυρώσεις τις Δύσης, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μια αδύναμη οικονομία δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την αποδοχή του Ρώσου προέδρου Πούτιν η οποία αγγίζει το 82% και είναι ο λόγος που το κόμμα του «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε εντυπωσιακά στις βουλευτικές εκλογές.
Αλλά η Ρωσία έχει ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο πρόβλημα και αυτό δεν είναι μόνο η επιβράδυνση της οικονομίας της. Η Κίνα είναι ένας ολοένα και πιο σοβαρός αντίπαλος που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Μόσχας, σε περιοχές τις οποίες οι Ρώσοι θεωρούν μέρος της σφαίρας επιρροής τους. Δεν είναι η Δύση που θα περιορίσει την επέκταση της ρωσικής επιρροής και του κύρους. Είναι η Κίνα, τονίζει το TIME.

Μια δυναμική Κίνα που διαθέτει τεράστια χρηματικά ποσά για να επενδύσει σε ολόκληρη την Ευρασία, με τις χώρες της περιοχής να επωφελούνται τα επόμενα χρόνια από τις επενδύσεις για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, λιμάνια, σχολείων, έργων υποδομής που οδηγούν στην ανάπτυξη.
Η Κίνα, όχι η Ρωσία, είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κεντρικής Ασίας και ο μεγαλύτερος δανειστής. Η νέα πρωτοβουλία είναι ο «Δρόμος του Μεταξιού» (Silk Road) που αποκοπεί στο άνοιγμα νέων αγορών για τα κινεζικά προϊόντα και στην επέκταση της πολιτικής επιρροής του Πεκίνου.
Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να κρατήσει την Κεντρική Ασία υπό την επιρροή της μέσα από την ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση του Πούτιν, ένα σχέδιο με στόχο την όσο το δυνατόν αποκατάσταση της ρωσικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή που κάποτε αποτελούσε σοβιετικό έδαφος. Το Καζακστάν ήταν ιδρυτικό μέλος, αν και πάντα δεν έδειχνε ενθουσιασμό όποτε η Μόσχα προσπάθησε να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της Ένωσης από το εμπόριο στην πολιτική και την ασφάλεια.
Αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Η οικονομία της Ρωσίας δεν είναι απλώς σε ύφεση, είναι σε παρακμή. Η Ρωσία δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην περιοχή με τον στρατό της και δεν ασκεί καμία ιδεολογική γοητεία σε όποιον δεν έχει ανάγκη την υποστήριξή της. Ακόμη και οι Ρώσοι ψηφοφόροι δεν ενθουσιάζονται. Το μέγεθος της νίκης του κόμματος της «Ενωμένης Ρωσίας» στις 18 Σεπτέμβρη οφείλεται εν πολλοίς στην πολύ χαμηλή προσέλευση.
Κίνα και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον να περιορίσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Κίνα από τη Ρωσία είναι πρώτες ύλες (raw materials), αν και η Κίνα έχει εδώ και καιρό αρχίσει να διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας σε όσα πωλεί η Ρωσία.
Προσθέστε σε αυτό και τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της Ευρώπης ότι χρειάζεται νέες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας και προκύπτει ότι η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να διεξάγει σκληρό παζάρι για τις τιμές σε μια εποχή που η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως νέες εμπορικές ευκαιρίες, με την Κίνα να αποτελεί την προφανή εναλλακτική της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Όταν η ρωσο-κινεζική συνεργασία φτάσει τα φυσικά της όρια, ιστορική δυσπιστία μεταξύ των δύο εθνών θα κυριαρχήσει και πάλι στη διμερή σχέση. Τότε, η πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο σκληρή για τη Ρωσία από όσο για την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου