Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΡΙΑ: Οι αμερικανοί μιλούν για αποστολή αντιαεροπορικών κατά των Ρώσων!

Στη Συρία η κατάσταση φαίνεται ότι γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και χειρότερη.Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως  η κατάρρευση της  πρόσφατης εκεχειρίας στη Συρία αυξάνει τις πιθανότητες τα κράτη του Κόλπου να εφοδιάσουν τους σύρους αντάρτες με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.missiles

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το μακελειό, καθώς οι συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι—το τελευταίο σημαντικό αστικό κέντρο της Συρίας που βρίσκεται ακόμη στα χέρια των ανταρτών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ μια από τις συνέπειες της νέας διπλωματικής αποτυχίας μπορεί να είναι κράτη του Κόλπου ή η Τουρκία να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποτρέψει την αποστολή τέτοιων όπλων (γνωστών με το αρκτικόλεξο MANPADS) στη Συρία σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση και στον αραβικό κόσμο. Όμως η δυσαρέσκεια των συμμάχων έναντι της Ουάσινγκτον εντείνεται και αυτό σημαίνει πως ορισμένοι σύμμαχοι στον Κόλπο ή η Τουρκία μπορεί να πάψουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ΗΠΑ ή να κάνουν τα στραβά μάτια στην παράδοση MANPADS σε οργανώσεις ανταρτών, πρόσθεσε.
«Οι Σαουδάραβες πάντα θεωρούσαν ότι ο τρόπος για να αναγκαστούν οι Ρώσοι να υποχωρήσουν είναι αυτό που είχε φέρει αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν πριν από 30 χρόνια—να εκμηδενιστεί η αεροπορική ισχύς τους με την προμήθεια MANPADS στους μουτζαχεντίν», δήλωσε ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος.
«Μέχρι τώρα, καταφέρναμε να τους πείσουμε πως οι κίνδυνοι που θα προέκυπταν από αυτό είναι πολύ μεγαλύτεροι σήμερα διότι δεν αντιμετωπίζουμε μια Σοβιετική Ένωση σε υποχώρηση, αλλά έναν ρώσο ηγέτη που έχει στόχο να ανοικοδομήσει τη ρωσική ισχύ και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα κάνουν κάτι πέραν των διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η βία στη Συρία ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δεν αναφέρθηκε σε άλλα σχέδια, ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να σταλούν κι άλλα όπλα στην εμπόλεμη χώρα.
«Αυτό που θα προέκυπτε θα ήταν απλά μια κλιμάκωση των ήδη φρικτών εχθροπραξιών», σημείωσε ο Τόνερ. «Τα πράγματα θα γίνονταν από άσχημα ακόμα χειρότερα», πρόσθεσε.
Ένας άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ωστόσο είπε ότι «η αντιπολίτευση (σ.σ. οι σύροι αντάρτες) έχουν δικαίωμα να αμυνθούν και δεν θα αφεθούν ανυπεράσπιστοι αντιμέτωποι με αυτούς τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς».

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ο αξιωματούχος είπε πως «σύμμαχοι και εταίροι» της Ουάσινγκτον συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για να υπάρξει μια διευθέτηση της σύρραξης. «Δεν πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουν με ελαφρότητα τις αγριότητες που έχουμε δει τις τελευταίες 72 ώρες», συνέχισε και συμπλήρωσε πως δεν θα σχολιάσει τις «συγκεκριμένες επιχειρησιακές δυνατότητες που μπορεί να προστεθούν στη μάχη», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου