Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πόλεμος στα Βαλκάνια! «Οπλισμένα» Κροατικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR των Σερβοβόσνιων – Ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση.

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )kroatiko-aeroplano
Δύο «οπλισμένα»  μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Κροατίας πέταξαν χθες στις  11:20 πμ πάνω από το σερβοβοσνιακό  χωριό Dobrljin κοντά στο Novi Grad και εντός του εναέριου χώρου της  Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας , στην πορεία τους για την κροατική πόλη Kostajnica, γράφουν σερβικά και αλβανικά ΜΜΕ.

Ενώ την ίδια στιγμή , η  κροατική κυβέρνηση διεξάγει αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις με το  ΝΑΤΟ, δίπλα στα σύνορα ακριβώς με την Σερβική Δημοκρατία , κάτι που αποτελεί σαφή επιδείνωση για την περιοχή.
Η άσκηση έχει την κωδική ονομασία «Priedor 2016» και σε αυτήν έχουμε  την εκτεταμένη χρήση ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρων  Kiowa με βολές βλημάτων Hellfire απέναντι ακριβώς από τα σερβοβοσνιακά χωριά των συνόρων .
«Οι πτήσεις των κροατικών αεροσκαφών  υλοποιήθηκαν λόγω της μεγάλης   εντάσεως που έχει επιστρέψει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακριβώς λόγω της ανακοίνωσης του  δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία Σέρπσκα ΣΗΜΕΡΑ  , με σκοπό «ουσιαστικά» την μελλοντική αυτονόμηση της  από το ομοσπονδιακό μόρφωμα,  που έχει «κατασκευαστεί » μετά  την  συμφωνία του Ντέιτον», τονίζουν Σερβοβόσνιοι  αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζουμε ότι το  δημοψήφισμα οργανώνεται για την υποστήριξη της εθνικής επετείου των Σερβοβόσνιων στις 9 Ιανουαρίου,  και διεξάγεται στις 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Πόλεμος στα Βαλκάνια! «Οπλισμένα» Κροατικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR των Σερβοβόσνιων – Ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση - Εικόνα0
Στο δημοψήφισμα καλούνται οι πολίτες του ομόσπονδου σερβικού κρατιδίου να αποφανθούν αν επιθυμούν ή όχι  να καθιερωθεί η 9η Ιανουαρίου ως «ημέρα της δημοκρατίας» για την Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία.
Σε αυτή την απόφαση αντιτίθεται φυσικά η πλευρά των μουσουλμάνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Μ. Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι, η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την αυτονομία των Σερβοβόσνιων .
 «Είναι απλώς μια εθνική γιορτή, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε διάσπασης», απαντάει ο Μίλοραντ Ντόντικ και προσθέτει ότι «μόνον το συνταγματικό δικαστήριο είναι αρμόδιο να ακυρώσει την απόφαση», αναφέρει το σχετικό  δημοσίευμα  .
Η Ρωσία και ο Πρόεδρος της  Β.Πούτιν έχουν μια ιδιαίτερη «ευαισθησία» τόσο για την περιοχή των Βαλκανίων όσο και ειδικά για την Βοσνία .
Η κατάσταση όμως  πήρε αιφνιδιαστικά  άλλες  διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας δέχθηκε  ισχυρές πιέσεις  από την δύση, που  αφορούσαν μάλιστα και  απειλή κατά της   ζωής του. Έτσι και αυτός  στράφηκε προς την Μόσχα και τον  πρόεδρο Πούτιν μετά από πρόσκληση και του ίδιου .
Η  δήλωση του Ντόντικ  από την Μόσχα ήταν  ότι  συμφώνησε «σε όλα» με τον Ρώσο πρόεδρο  και τόνισε  ότι «η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι  ειλημμένη  υπόθεση».
Πριν λίγο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ρωσικά κοινωνικά δίκτυα ,  έγινε γνωστό ότι η 150η ρωσική μηχανοκίνητη μεραρχία η οποία έχει ως χώρο ευθύνης της ΝΔ κατεύθυνση, τέθηκε σε συναγερμό εν όψει πιθανών εξελίξεων στην Βοσνία.
Μονάδες των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας ευρίσκονται σε «μερική ετοιμότητα» δια παν ενδεχόμενο, ενώ μοίρες μαχητικών αεροσκαφών ευρίσκονται σε «αυξημένη επαγρύπνηση».     
Σε μια σαφή ένδειξη της υποστήριξης για το δημοψήφισμα, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία, Petar  Ivancov, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με ηγέτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα, μέσα στην εβδομάδα.
Πόλεμος στα Βαλκάνια! «Οπλισμένα» Κροατικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR των Σερβοβόσνιων – Ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση - Εικόνα1
«Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες  της Δημοκρατίας Σέρπσκα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους και την στάση που θα τηρήσουν σε ζωτικά θέματα», δήλωσε ο Ivancov μετά τη συνάντηση με Πρόεδρο των Σερβοβόσνιων  Μίλοραντ Ντόντικ.
Ο Ivancov υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας έχει  θέσει  εκτός νόμου το δημοψήφισμα , εάν παρέμβουν  ΕΕ και ΗΠΑ  , τότε η Ρωσία θα «παρέμβει» και αυτή με την σειρά της .
Ο Ρώσος διπλωμάτης μίλησε ξεκάθαρα  για την  «σαφή» υποστήριξη της Ρωσίας στις όποιες προθέσεις της κυβέρνησης των Σερβοβόσνιων.
Το μόνο όμως σίγουρο ειδικά αυτό το χρονικό σημείο,  είναι ότι ο Βλαδίμηρος  δεν πρόκειται να υποπέσει στα σφάλματα του προκατόχου του Μ.Γιέλτσιν ….σε καμία των περιπτώσεων .
Όλα, το τονίζουμε αυτό,  τα ΜΜΕ  στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων  προειδοποιούν για το ενδεχόμενο της επανάληψης των Βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990, μετά από πληροφορίες και ενδείξεις των υπηρεσιών ασφαλείας τους.
Πριν ακριβώς πέντε ήμερες με άρθρο από την ιστοσελίδα μας με τίτλο (Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι στα Βαλκάνια θα υπάρξει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση –Παίρνει «σειρά» η περιοχή μας μετά την Συρία), είχαμε επισημάνει τις δηλώσεις του Τσέχου στρατηγού   Petr Pavel, προέδρου  του στρατιωτικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε ότι τα Βαλκάνια παραμένουν μια πιθανή πηγή των στρατιωτικών συγκρούσεων.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι όταν το ΝΑΤΟ «ομιλεί»  για ενδεχόμενο «βαλκανικό  πόλεμο», τότε όλα αλλάζουν διότι προφανώς είμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες και τρομερές εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί  μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «μπει φωτιά» στα Βαλκάνια.
Ο  πόλεμος της Βοσνίας ήταν ο πρώτος πόλεμος  στην  Ευρώπη μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, και ο πρώτος στον οποίον συγκρούσθηκε η «καθολική δύση» με την «ορθόδοξη» Ανατολή, με την συμμετοχή χιλιάδων ξένων εθελοντών.
Μάλιστα σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις , σύμφωνα με τον  ελληνικό τύπο της εποχής , συμμετείχαν και Έλληνες  εθελοντές οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον σερβοβοσνιακό στρατό.
Σήμερα αρκετά χρόνια μετά οι Σερβοβόσνιοι με την βοήθεια της Ρωσίας θέλουν να  αυτονομηθούν , μη αποδεχόμενοι τα σχέδια  του ΝΑΤΟ που προβλέπουν την ένταξη της «χώρας» αυτής στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, ενώ η δύση δεν θέλει με τίποτα το κομμάτι αυτό  «να πέσει στα χέρια» της Μόσχας.
Οι εντάσεις  ανάμεσα σε Σέρβους και Κροάτες τους τελευταίους μήνες ,  η ισχυρή παρουσία του ακραίου ισλαμικού στοιχείου, σε συνδυασμό με την τουρκική εμπλοκή , οδηγούν στο ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.
Διεθνείς αμυντικοί αναλυτές τονίζουν σε εκθέσεις τους,  ότι  οι πολλές και διαφορετικές «εκκρεμότητες» που άφηναν πίσω τους οι πόλεμοι στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας «σκεπάστηκαν» άρον-άρον από τις διεθνείς συμφωνίες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
«Τώρα όμως ο  καιρός ήγγικεν» και τα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια  .http://www.pentapostagma.gr/2016/09/%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου