Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ρωσικά S-400 δίπλα στη Φινλανδία… έπεται συνέχεια;

Η Ρωσία μετακίνησε στα σύνορά της με τη Φινλανδία, δύο συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας τύπου S-400 Triumph της εταιρίας Almaz-Antey, σύμφωνα με την πληροφορία που δημοσίευσε περί τα μέσα της εβδομάδας, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Τα συστήματα που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, θα τελούν υπό την κοινή διοίκηση της Αεροπορίας και των δυνάμεων Αεράμυνας της χώρας στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, αναπτύχθηκαν στην περιοχή Λένινγκραντ για να προστατεύουν τα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή ήδη φέρονται να προετοιμάζονται για ασκήσεις με τη συμμετοχή των συστημάτων αυτών, στο πεδίο βολής Ashuluk στο βόρειο τμήμα της χώρας στην περιφέρεια Αστραχάν.
Όσον αφορά τη δικαιολογητική βάση της ανάπτυξης των συστημάτων αυτών στην περιοχή, πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης της Ρωσίας προς τη Φινλανδία, καθώς η χώρα έχει ξεκινήσει να «φλερτάρει» πολύ έντονα με την Ατλαντική Συμμαχία στην προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλειά της, αν και προς το παρόν εκτιμάται ότι θεωρεί ως αντιπαραγωγική προοπτική το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.


Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία γενικώς αντιδρά σε οποιαδήποτε επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, οπότε προειδοποίησε και τη Φινλανδία με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση κατά την οποία επιλέξει να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.
Πρώτη ενέργεια που θα γίνει, είναι η επαναπροώθηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, ενώ μέχρι τώρα, σε μια ενέργεια κατευνασμού του όποιου φόβου των Φιλανδών για τον ισχυρό τους γείτονα και τις προθέσεις του, είχαν αποσυρθεί σε βάθος 1.500 χιλιομέτρων…
Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική έχει μεγιστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα όπου σημειώνονται επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να εκτραπούν επιδεινώνοντας δραματικά τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση και να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Όσον αφορά τα συστήματα S-400, η τοποθέτησή τους σε συνοριακή περιοχή δημιουργεί μια «ομπρέλα» η οποία εκτείνεται εντός του φιλανδικού εναέριου χώρου, καθιστώντας τη ζώνη ως απαγορευμένη περιοχή για την εκτέλεση αεροπορικών ασκήσεων που θα μπορούσε να διεξάγει η Αεροπορία της Φινλανδίας, με άλλες Συμμαχικές, ιδίως της αμερικανική (USAF).
http://www.defence-point.gr/news/?p=161258

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου