Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Προς διάσπαση το Ηνωμένο Βασίλειο; Η πρωθυπουργός της Σκωτίας συναντά τον Μ.Σούλτς σε μια προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας NICOLA Sturgeon έφτασε στις Βρυξέλλες για να δηλώσει στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η  Σκωτία έχει την πρόθεση να παραμείνει στην ένωση , λίγες ώρες μετά την δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον στην σύνοδο κόρφος ότι η Βρετανία αποχωρεί από την ένωση, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο .sturgschulz-684444

Η Σκοτσέζα πολιτικός  συναντήθηκε με τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz στη βελγική πρωτεύουσα,  λέγοντας ότι η  Σκωτία είναι αποφασισμένη μα παραμείνει στην ΕΕ .
Η Sturgeon δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της: «Αυτή  είναι μια  πρώτη συνάντηση, ενώ αναμένεται μια  ακόμη σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να κατανοήσουν  ότι η Σκωτία είναι σε αντίθεση με τα άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και   δεν θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αργότερα μέσα στην ημέρα, η πρωθυπουργός της  Σκωτίας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, και θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις επιλογές για μια αποσχισθείσα Σκωτία με σκοπό  να παραμείνει  με κάποιο τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώσει την διαδικασία του  Brexit.
Υπήρξε ένα κύμα συμπάθειας σε όλη την Ευρώπη για τα 5,5 εκατομμύρια Σκωτσέζων, τα οποία σε ποσοστό  60 της εκατό  ψήφισαν στο δημοψήφισμα του   Ηνωμένου Βασιλείου  της περασμένης εβδομάδας να μείνουν στην ΕΕ.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν τονίσει, ότι η Σκωτία δεν θα μπορούσε να  ενταχθεί, στην Ένωση μέχρι να  γίνει ένα κυρίαρχο κράτος. Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει  την ιδέα ότι θα μπορούσε η Σκωτία να πάρει την κενή  βρετανική θέση  στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την ΕΕ να αντιμετωπίζει μια μεγάλη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για την απόσυρση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της, η Σκοτσέζα πολιτικός αποτελεί μια επιπλοκή που οι περισσότερες κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Η Ισπανία είναι δύσπιστη  όσον αφορά την ενθάρρυνση της παραμονής της Σκωτίας στην Εε, λόγω των Καταλανών  αυτονομιστών , και κάποια άλλα κράτη θα μπορούσαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κίνηση της Σκωτίας να παραμείνει στην ΕΕ.
http://www.pentapostagma.gr/2016/06/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b7-%cf%80%cf%81.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου