Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εξομάλυνση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ… μετρά αντίστροφα για μας.

Μετά τις ισραηλινές πηγές χθες τα ξημερώματα που έκαναν λόγο για οριστική απόφαση εξομάλυνσης ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, ήταν η σειρά τουρκικών πηγών, πριν λίγη ώρα, να διαρρεύσουν ότι η συμφωνία είναι γεγονός.
Οι επαφές ήταν συνεχείς στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, όπου εκτός από τους εκπροσώπους των δυο μερών, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη, του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών και επόμενου εκπροσώπου της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου και του ειδικού αντιπροσώπου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Τζόζεφ Τζιεχάνοβερ, εκεί μετέβη χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στους διπλωματικούς διαδρόμους και μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη στις 13.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα. Νετανιάχου και Γιλντιρίμ θα υπογράψουν ξεχωριστά τη συμφωνία, όχι μαζί…
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια (18 εκατομμύρια ευρώ) σε «ταμείο αποζημιώσεων» που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό και θα προορίζεται για τις οικογένειες των 10 Τούρκων που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 2010 στο ισραηλινό «ρεσάλτο» στο πλοίο των ισλαμιστών «ακτιβιστών», το Μαβί Μαρμαρά, που μετέβαινε στη Γάζα, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των ισραηλινών αρχών.

Η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει την πλήρη αποκατάστασης των σχέσεων με την στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ. Πλέον θα απομένει η έγκριση της συμφωνίας από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε αξιωματούχος του εβραϊκού κράτους.
Πρόκειται για μια συμφωνία που εμπλέκει ευθέως τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην Ανατολική μεσόγειο και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να διαπιστωθεί πως θα τα επηρεάσει. Η ισραηλινή πλευρά έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει σε τίποτε τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές και όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Βασικό κίνητρο της συμφωνίας ήταν οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να αποδειχθεί ποιο αποτέλεσμα έφεραν οι συνεχείς μεταβάσεις στην περιοχή και Ελλαδιτών αξιωματούχων που είχαν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και εάν η Ελλάδα, πέραν της Κύπρου, συμμετέχει στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Διότι η εύλογες υποψίες είναι πως η Τουρκία θα στρέψει το «ενδιαφέρον» της στην πλευρά της Ελλάδας, με αιχμή την πλήρη απόρριψη των δικαιωμάτων του Καστελορίζου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και απόπειρα να μην επιτρέψει καμία εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Ελλάδα εάν η ίδια δεν αναγνωρίσει «δικαιώματα» και λάβει τη μερίδα του λέοντος, με τρόπο διαπραγμάτευσης που δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμβιβασμών, ενώ όταν η Τουρκία κάνει τα χατίρια ορισμένων στην περιοχή, η προδιάθεσή τους να τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματά της είναι ιστορικά τεκμηριωμένη.

Ελπίζουμε ότι οι όποιοι κυβερνώντες θα απόσχουν από τη… θεωρία «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και ότι δεν υπάρχουν σύνορα στις θάλασσες που έχουν διατυπώσει εν Ελλάδι νέο-αγράμματοι, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας και σε συνδυασμό με το παραδοσιακό φοβικό σύνδρομο των ελληνικών πολιτικών ελίτ (…) απέναντι στην Τουρκία, να οδηγούν τη χώρα σε περιπέτειες, πέραν του ότι αποστερούν επί πολλά χρόνια από τον προϋπολογισμό έσοδα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου