Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τουσκ: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία από σήμερα.

Προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία από σήμερα κιόλας.Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Βέβαια πρόσθεσε πως χρειάζεται όλοι να είναι υπομονετικοί, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή που θα πρέπει να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία.
Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών».
Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το Brexit θα συνεδριάσουν σε Σύνοδο Κορυφής οι 27 (πλέον) ηγέτες της ΕΕ. Απέναντί τους θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών το διαζύγιο της ΕΕ με τη Βρετανία και τις διαβουλεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Λονδίνο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής διατεθειμένο να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν μόνοι τους, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου