Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η προφητεία για τους άρπαγες και η ώρα της επαλήθευσης…

Το 2007 έγραφα για την κρίση που θα ερχότανε και γι' αυτά που θα συνέβαιναν με τους «άρπαγες». Η φυλή αυτή ήδη εδώ, έτοιμη να κατασπαράξει όποιον βρεθεί στον δρόμο της. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι μόνο η αρχή! «Όταν οι άρπαγες αγοράσουν τα πάντα, τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή», έλεγε ο… μάντης Κάλχας τον Οκτώβριο του 2008…
Ήταν τότε στα χρόνια της ευμάρειας. Τότε που τρέχαμε όλοι χαρούμενοι στις πράσινες πεδιάδες, όπως ακριβώς συνέβαινε και στις διαφημίσεις για τις ευτυχισμένες ολλανδικές αγελάδες. Ήταν η εποχή που ο πρόεδρος Πάκης είχε ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του Δημοσίου και όλοι οι Έλληνες ζούσαν μεθυσμένοι στον απόηχο του 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων, της κατάκτησης του Euro και της Eurovision. Τότε, λοιπόν, όποιος τολμούσε να πει κάτι που θα χαλούσε την ονείρωξη αντιμετωπιζότανε ως εχθρός της πατρίδος και παρείσακτος. Γι' αυτό «επιστρατεύτηκε» ο μάντης Κάλχας.

Σήμερα έφτασε η ώρα να εκπληρωθούν οι… προφητείες εκείνης της εποχής! Με άλλα λόγια, έχουμε εισέλθει στην τελευταία φάση αυτής της μεγάλης κρίσης. Κι αυτά είναι τα καλά νέα, ότι κάποια στιγμή η κρίση θα τελειώσει. Τα κακά νέα είναι ότι σε αυτήν τη λεγόμενη «τελευταία φάση» θα χυθεί πολύ αίμα! Κυρίες και κύριοι, οι άρπαγες είναι εδώ. Όπως ακριβώς τα είχε πει ο μάντης Κάλχας πριν από εννέα χρόνια.
Να θυμηθούμε, όμως, τι μας είπε ο μάντης στις 20/7/2007, αλλά και στη συνέχεια, μέσα από τις στήλες του capital.gr: «Όταν οι μετοχές θα πέφτουν, δε θα βρίσκετε μέρος να κρυφτείτε. Αλλά και πάλι, όλα μαζί θα πέφτουν, όπως όλα μαζί ανέβηκαν. Θα είναι δύσκολο να μετρήσετε αν κερδίζετε ή αν χάνετε».
Έρχεται το... τέλος του κόσμου; Ο Μάντης Κάλχας είχε τη δική του θεώρηση στις 15/2/2008: «Την ώρα που όλοι θα περιμένουν την απόλυτη καταστροφή και θα ψάχνουν λαγούμι να κρυφτούν, θα κατέβουν στη γη οι άρπαγες, ένα είδος φθονερό και πονηρό. Θα σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή, μέχρι να πάρει στα χέρια του το βιός των ανθρώπων. Η όψη τους τρομερή, δε θα μπορέσει κάποιος να τους αντισταθεί. Και τότε, όταν τα πάρουν όλα, θα μεταμορφωθούν σε ανθρώπους και θα πάρουν τη θέση τραπεζιτών, χρηματιστών και κερδοσκόπων».
Η τελευταία μου συνάντηση με τον σεβάσμιο Κάλχα ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2008. «Αυτό που έζησες ήταν το πρώτο κύμα. Η φουρτούνα μόλις ξεκίνησε. Θα είναι καλό για εσένα να έχεις ήδη φροντίσει το πλοίο σου να είναι καλό και δυνατό, για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα φτάσεις στο τέλος του ταξιδιού. Τώρα αναδύθηκαν από το σκότος οι άρπαγες. Τώρα ξεκίνησε το έργο τους. Μην πιστέψεις ότι όλα θα τελειώσουν σε μία ή δυο βραδιές. Θα αντιμετωπίσεις πόνο, θα ακούσεις ανθρώπους να φωνάζουν απελπισμένοι, θα δεις κάθε λεπτομέρεια από το πρόσωπο της απελπισίας. Όταν οι άρπαγες αγοράσουν τα πάντα, τότε θα ξεκινήσει ο κύκλος από την αρχή».
Οι άρπαγες είναι εδώ!
Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2016. Αυτό το ταξίδι ήταν πάρα πολύ μακρύ. Μία σύγχρονη Οδύσσεια, μια μεγάλη περιπέτεια που μας άλλαξε όλους και μας σημάδεψε για πάντα. Και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του ταξιδιού. Οι άρπαγες είναι ήδη εδώ και «αγοράζουν» τα πάντα! Είναι λίγο πριν αυτοί μεταμορφωθούν σε τραπεζίτες, σε χρηματιστές, στις κολώνες της κοινωνίας του επόμενου ενάρετου κύκλου.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών, ο Μαρινόπουλος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι τα μεγάλα ονόματα που ξέρουμε όλοι. Πίσω από αυτά κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι που πάλεψαν, αγωνίστηκαν για να δημιουργήσουν κάτι και τώρα είναι υποχρεωμένοι να δουν το βιός τους να παραδίδεται στα χέρια των κερδοσκόπων.
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Απαραίτητη πράξη για να κλείσουμε κάποια στιγμή τον κύκλο. Οπωσδήποτε! Η κάθαρση σε ένα τόσο μεγάλο δράμα, όπως αυτό της ελληνικής κρίσης, δεν μπορεί να έρθει με έναν απλό και ανώδυνο τρόπο. Αλλά εδώ κινδυνεύουμε να περάσουμε από το επώδυνο στο εγκληματικό! Όχι γιατί θα εκποιηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά διότι εκείνος που θα τα δώσει και εκείνος που θα τα πάρει μπορεί στο τέλος να είναι το ίδιο πρόσωπο!
Οι αρχές είναι εδώ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχει εφευρεθεί ακόμη καλύτερο σύστημα από αυτό του καπιταλισμού. Στην πράξη οτιδήποτε άλλο έχει δοκιμαστεί έχει αποτύχει. Αλλά ο καπιταλισμός είναι ένα περίεργο σύστημα. Καπιταλισμό έχουμε στις ΗΠΑ (αυτό είναι σίγουρο), καπιταλισμό ισχυριζόμαστε ότι έχουμε και στην Ελλάδα! Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν κανόνες κι όποιος τους παραβιάζει αντιμετωπίζει τον Νόμο. Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι παραβάτες μπορεί να τιμηθούν και με το ανώτερο κρατικό παράσημο.
Οι αρχές είναι εδώ! Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουν να διαλυθούν τα πάντα. Αν αντέχουν να πάρουν το βάρος για τα όσα θα συμβούν με τη δική τους ανοχή. Τι θα έκαναν οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους αν κάποιος εκμεταλλευότανε τη δεσπόζουσα θέση του για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του;
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν τις φανταζόμαστε. Η Ηλεκτρονική Αθηνών και ο Μαρινόπουλος ήταν μόνο η αρχή. Αν οι αρμόδιοι δεν προσέξουν, τότε αυτές οι περιπτώσεις θα μοιάζουν με αθώα πυροτεχνήματα.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου