Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο τουρισμός στην Κύπρο.Ιδιαίτερα δυναμικά ξεκίνησε το 2015 το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, “αφού σε σχέση με πέρσι, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καταγράφεται μια συνολική αύξηση στις αφίξεις που ανέρχεται στο 16%, με τη μείωση μάλιστα από τη Ρωσία να περιορίζεται στο 4,4%”, δήλωσε  ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης “Ταξίδι 2015”, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι “ενδεικτικά ότι από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι και το Μάρτιο του 2015, η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 22%, του Ισραήλ 68%, της Γαλλίας 43%, της Ελλάδας 12% και του Ηνωμένου Βασιλείου 10%”.

Για παράδειγμα, ανέφερε, “η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η ρωσική αγορά, αν και παρουσιάζει μεγάλη μείωση στον εξερχόμενο τουρισμό γενικά, ευελπιστούμε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα καταγραφούν τελικά σημαντικά λιγότερες απώλειες”.

Πρόσθεσε ότι “προς τούτο, καταβάλλουμε συντονισμένες προσπάθειες, όχι μόνο για περιορισμό των απωλειών από Ρωσία, αλλά και για κάλυψή τους μέσω εντονότερης δραστηριοποίησης σε άλλες αγορές κλειδιά”.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι “οι χώρες που παρουσιάζουν δυναμική και στις οποίες δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελβετία και οι Αραβικές χώρες”.

Υπ. Τουρισμού: Κανένας εφησυχασμός
Σημείωσε πως “παρόλο το ενθαρρυντικό ξεκίνημα του 2015, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν επιτρέπεται κανένας απολύτως εφησυχασμός και αναμφίβολα, κριτήριο για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του 2ου και του 4ου τριμήνου του έτους, περίοδοι κατά τις οποίες έχουμε την απαραίτητη διαθεσιμότητα κλινών για να πετύχουμε υψηλά ποσοστά αυξήσεων”.

“Για αυτόν, λοιπόν, ακριβώς το λόγο, μαζί με τον ΚΟΤ, εντείνουμε σήμερα ακόμα περισσότερο τις ενέργειές μας ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουμε αρχίσει μια διπλή προσπάθεια διαμόρφωσης μακροχρόνιου πλαισίου λειτουργίας του τουριστικού τομέα”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Εξήγησε ότι η “η προσπάθεια αφορά, πρώτον, στη χάραξη ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στο rebranding, δηλαδή στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας, του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και στην επανατοποθέτηση της Κύπρου στις διεθνείς τουριστικές αγορές, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά”.

Ο δεύτερος πυλώνας των προσπαθειών μας, συνέχισε, “αποσκοπεί στην απλοποίηση τόσο των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία και το συντονισμό των διαφόρων Τμημάτων του ΚΟΤ όσο και των υφιστάμενων νομοθεσιών που αφορούν στην αναβάθμιση και τη δημιουργία τουριστικών υποδομών”.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως “είναι γεγονός ότι, παρόλο που η περσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση 1,5% στις τουριστικές μας αφίξεις, καταγράφηκε επίσης μείωση στα έσοδα της τάξης του 2,8%”.

Πρόσθεσε ότι “μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς, γνωρίζουμε καλά ότι ο τομέας διανύει σήμερα μια δύσκολη περίοδο και για αυτό οι προσπάθειές μας για προσέλκυση τουρισμού είναι συνεχείς, στοχευμένες και εντατικές”.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “ήδη, μαζί με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Τουρισμού για το 2011-2015, δρομολογήσαμε λύσεις που αφορούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος”.

Ανέφερε πως “μεταξύ άλλων, πετύχαμε συμφωνίες για νέα πτητικά προγράμματα από και προς την Κύπρο, από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία ενώ παράλληλα, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΤ, επιδιώκουμε την ορθολογικότερη αξιοποίηση των οικονομικών του πόρων”.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος στην έκθεση “Ταξίδι 2015” είπε ότι σε αυτήν “συμμετέχουν μια ευρεία γκάμα εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού και, μεταξύ άλλων, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα περίπτερα ταξιδιωτικών πρακτόρων, ξενοδοχείων και τουριστικών θέρετρων, αεροπορικών εταιρειών και περιφερειακών τουριστικών οργανισμών της Κύπρου και του εξωτερικού, όπως από την Ινδία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα”.

Οι πράκτορες έχουν αναπροσαρμόσει τα προγράμματα τους
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας δήλωσε ότι “οι αφίξεις των τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 ανήλθαν στις 189 χιλιάδες σε σύγκριση με 163 χιλιάδες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16%”.

Πρόσθεσε ότι “οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι αισιόδοξοι, αφού από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, φαίνεται ότι η αυξητική τάση του 2014 όσον αφορά τα ταξίδια των Κυπρίων προς το εξωτερικό συνεχίζεται, καθώς αυτά παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, συγκριτικά με την ίδια περίοδο κατά την περσινή χρονιά”.

Ο κ. Κάκκουρας, απευθυνόμενους στους Κύπριους ταξιδιώτες, τους παρότρυνε “να μην στερηθούν το ταξίδι αναψυχής τους που ίσως το έχουν περισσότερο ανάγκη φέτος κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στο νησί”.

Ακολούθως, ο κ. Κάκκουρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι “οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες του κοινού και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη προσαρμόσει τα προγράμματα τους στo νέο οικονομικό περιβάλλον, ώστε να μην στερηθούν οι Κύπριοι τις διακοπές τους”.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ACTA είπε ότι ο Σύνδεσμος είναι πάντοτε στο πλευρό τόσο του Υπουργείου Τουρισμού όσο και του ΚΟΤ “για να επιτύχουν μαζί και με όλους τους φορείς του τουρισμού τον κοινό τους στόχο”.
http://www.sigmalive.com/news/local/226794/yp-tourismou-afksisi-16-se-afikseis-touriston-to-1o-trimino#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου